Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Gripas laikā ievērojot diētu, palielinās risks saslimt

Eksperti neiesaka gripas laikā ķerties pie krasas diētas, jo tā cilvēki sevi pakļauj paaugstinātam saslimšanas riskam. Apēdot mazāk kaloriju nekā nepieciešams, tiek samazinātas organisma aizsargspējas, un tas kļūst uzņēmīgāks pret infekcijām. Mičiganas štata universitātes pētnieki pie šāda secinājuma nonāca pēc eksperimentiem ar pelēm.

Lai gan uz diētas "uzsēdinātajām" pelēm tika papildus doti vitamīni un minerālvielas, tās nespēja saražot nepieciešamo daudzumu aizsargšūnu, kas vajadzīgas, lai organisms spētu efektīvi cīnīties pret infekcijām. Turklāt diētu ievērojošajām pelēm bija nepieciešams daudz ilgāks laiks, lai atkoptos pēc slimības. Zinātnieki pauž uzskatu, ka izdarītie secinājumi attiecas arī uz cilvēkiem.

Turklāt tievēšana gripas laikā ne tikai vājina imūnsistēmu, bet var pat palīdzēt vīrusiem mutācijas ceļā pieņemt bīstamākas formas. Ziemeļkarolīnas universitātē tika noskaidrots, ka gripas vīruss spēj mainīties un kļūt bīstamāks, ja inficētajām pelēm ir selēna deficīts organismā. To peļu organismā, kuras uzņēma normālu barības daudzumu, vīruss nemainījās. Turklāt runa nav tikai par gripas vīrusu. "Mūsu pētījumi liecina, ka šī saikne iespaido vairākus vīrusus, piemēram, saaukstēšanās, HIV vai Ebolas vīrusu," BBC citē pētījuma līdzautori Melindu Beku.

Ko darīt ar Jaungada apņemšanos notievēt? Pārcelt to uz pavasari vai arī ieviest ēdienkartē tikai dažas efektīvas izmaiņas. Vairums ekspertu ir vienisprātis, ka pietiek ar nelielām, taču konsekventi ievērotām pārmaiņām ēdienkartē un dzīvesstilā, lai tiktu sasniegts vēlamais rezultāts. Ilgtermiņā tās ir vieglāk ievērojamas un efektīvākas par radikālu diētas vai treniņu plānu. Pēc iespējas izvēloties pilngraudu produktus, pievienojot brokastu pārslām ogas vai banānus, uz maizītes uzliekot tomāta šķēli, var bez liekām pūlēm ievērojami palielināt uzņemto šķiedrvielu daudzumu. Tāpat mazas izmaiņas var kopsummā sniegt vajadzīgo rezultātu - kafijai pievienojot tikai liesu pienu, sviestu aizvietojot ar olīveļļu un saldējuma vietā izvēloties jogurtu. Šādas pārmaiņas nevājinās imūnsistēmu, taču palīdzēs atbrīvoties no svētku laikā uzņemtajiem piparkūku, speķa pīrādziņu, šokolādes konfekšu kilogramiem. Arī fizisko aktivitāšu ziņā nav nepieciešams trenēties vieglatlētikā. Organisms būs pateicīgs arī par sīkiem uzlabojumiem - aktīvu atpūtu brīvajā laikā un īsu pastaigu pusdienas pārtraukumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko