Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Iekārojami galamērķi 2009. gadā, pat ja maks tukšāks

Ekonomiskā krīze liek savilkt jostas, un, visticamāk, cilvēki šogad ceļos mazāk nekā iepriekšējos gados. Varbūt tālab ir rūpīgāk jāizvēlas, kurp doties?

Britu tūrisma aģentūras jau nākušas klajā ar novērojumu, ka šā gada sākumā ievērojami samazinājies to klientu skaits, kuri laikus plāno savas vasaras brīvdienas. Parasti bijis tā, ka tūlīt pat pēc Ziemassvētku un Jaungada brīvdienām daudzi sāk sapņot par nākamo iespēju izrauties no ikdienas rutīnas, taču šogad finanšu krīze acīmredzot ir piespiedusi mainīt cilvēku tikumus.

Tas, protams, neliedz sapņot. Preses izdevumi tradicionāli piedāvā iekārojamāko galamērķu sarakstu nākamajiem 12 mēnešiem. Amerikāņu The New York Times piedāvājums ir vēl oriģinālāks — 44 idejas, tas ir, viena katrai no gandrīz visām gada nedēļām. Avīze, protams, pārspīlē, taču kopumā tā ir laba ideju krātuve.

Sadarbības līgums ar The New York Times ļauj arī Dienai iepazīstināt ar dažiem no interesantākajiem ierosinājumiem.

Beirūta

Nesenā vardarbība ir norimusi, un Libānas galvaspilsēta ir ātri atgriezusies ierastajā dzīves ritmā, steidzoties atgūt arī Tuvo Austrumu Parīzes salīdzinājumu. Pilsētas centra jauno debesskrāpju puduri drīz papildinās divas jaunas viesnīcas, bet vēl lielākus pārsteigumus sola Beirūtas restorāni. Tradicionālu libāniešu virtuvi piedāvāšot jaunais omulīgais re­storāns Al-Ajami, savukārt cilvēkiem, kuriem rūp statuss un izrādīšanās, vispiemērotākā, šķiet, būs Huseina Hadida virtuve — tās saimnieks ir slavenās arhitektes Zahas Hadidas brāļa dēls.

Tomēr vairāk par visu pilsētas gastropolitisko atdzimšanu simbolizē Beirūtā pirmais zemnieku tirgus Souk el-Tayeb. To atvēra jau 2004.gadā, bet tikai tagad tas sāk uzņemt apgriezienus kā vieta, kur, neņemot vērā politisko un reliģisko piederību, iepirkties nāk dažādas pilsētnieku grupas.

Starp citu, Latvijas Republikas pilsoņi Libānas vīzu var saņemt, ierodoties Beirūtas lidostā. Tas iespējams jau pāris gadu, lai gan Latvijas Ārlietu ministrijas mājaslapā šī informācija neparādās.

Galapagu salas

Tās jau šobrīd ir iecienīts ekomērķis. Iespējams, pat pārāk populārs, jo dažas vides organizācijas ir nopietni noraizējušās par tūrisma ietekmi uz šo arhipelāgu Klusajā okeānā tūkstoš kilometru uz rietumiem no Ekvadoras. Taču šogad Galapagu salām tiek pievērsta īpaša uzmanība, jo aprit 200 gadu kopš izcilā angļu dabas pētnieka Čārlza Darvina dzimšanas un 150 gadu, kopš viņš publicēja tolaik skandalozo grāmatu Sugu izcelšanās.

Vairākas tūrisma firmas šogad piedāvā īpašus kruīzus. Viens no prestižākajiem ir brauciens, kuru vadīs Darvina mazmazmazdēls ekologs Rendals Keinss. Savukārt cita firma savus klientus uzņems uz moderna burinieka Bea­gle — tā nosaukums ir patapināts no vecā kuģa, ar kuru 1831.gadā pasaules apceļošanā devās Darvins. Pats dabas pētnieks atzina, ka nozīmīgākā loma viņa uzskatu veidošanā bija tieši Galapagu salām, kurās viņš iepazina citviet neredzētus augus un dzīvniekus.

Jaukākais, protams, ir tas, ka Galapagu salas kopš Darvina laikiem ir mainījušas pavisam niecīgi. Tās aizvien ir kā cita pasaule.

Berlīne

Atjaunotā Vācijas galvaspilsēta šogad atzīmēs 20.gadadienu kopš Berlīnes mūra krišanas — mazāk ar politiku, vairāk ar mākslu. Berlīnē ieplānoti dažādi festivāli, izstādes un izrādes. Ar pro­grammu var iepazīties Mauerfall09.de.

Aleksandra laukumā paredzēta liela brīvdabas izstāde Mierīgā revolūcija 1989—1990. Savukārt rudenī Vācijas vēstures muzejā atklās plašu izstādi Divu Vāciju māksla aukstā kara gados.

Pasākumu kulmināciju sola 9.novembrī — datumā, kad pirms 20 gadiem oficiāli krita pilsētu sadalošais mūris. Viens no tā laika nozīmīgākajiem politiskajiem līderiem ASV prezidents Ronalds Reigans ir jau miris, taču, iespējams, Vācijas galvaspilsētā kā īpašs viesis ieradīsies pirmais un pēdējais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs.

Vīne

Par austriešu klasiskās mūzikas lielmeistariem var uzskatīt Bēthovenu un Mocartu, taču šogad saulītē tiks celts viņu draugs un vēl viens austriešu talants Jozefs Haidns. Vīne ieplānojusi īpaši atzīmēt viņa 200. nāves gadadienu. Programma apskatāma Haydn2009.at. Haidna darbi tiks atskaņoti lielākajās Vīnes koncertzālēs, savukārt katru sestdienu no jūnija līdz augustam Mūzikas namā (Haus der Music) tiks rīkoti bezmaksas koncerti.

Doha

Līdz šim lielāko uzmanību Persijas līča krastā spējusi piesaistīt Dubaija, kas desmitgades laikā pārvērtusies par Tuvo Austrumu Lasvegasu. Spoži debesskrāpji, lieli iepirkšanās centri, mākslīgas salas un slēpošanas kalns zem jumta. Taču atpalikt nevēlas arī kaimiņi, meklējot jaunus veidus tūristu piesaistei.

***

Šķiet, ka precīzi mērķī ir trāpījusi Kataras galvaspilsēta Doha, kur pērnā gada nogalē tika atklāts iespaidīgs Islāma mākslas muzejs. Turklāt to pilsētā papildina daudzas modernās mākslas galerijas. Ne velti The New York Times nosaucis Dohu par interesantāko kultūras galamērķi 2009.gadā.

Meca

Tuvāks galamērķis mākslas cienītājiem šogad būs Francijas ziemeļaustrumu pilsēta Meca, kur savu pirmo filiāli atvērs Parīzes Pompidū centrs. Mājaslapā Centrepompidoumetz.fr video tiešraidē redzams, ka topošā izstāžu centra vietā aizvien rosās ceļamkrāni, taču saimnieki sola, ka atklāšana tik tiešām notiks šogad, kā plānots.

Pompidū centrs lepojas, ka tā krātuvē ir gandrīz 60 tūkstošu mākslas objektu, un Meca palīdzēs tos biežāk izcelt no krātuvju plauktiem. Starp citu, ātrvilciens no Parīzes uz Mecu aizved 90 minūtēs, tāpēc teorētiski iespējams apmeklēt abus mākslas centrus pat vienā dienā.

Maremma

Dažiem zvaigžņu aizgrābtiem cilvēkiem pietiks ar pieciem vārdiem — te ir bijis Džordžs Klūnijs. Bet citus, iespējams, vairāk piesaistīs fakts, ka Maremma ir oļiem klāta un šobrīd vēl diezgan autentiska jūras piekraste tūristu tik iecienītās Itālijas provinces Toskānas dienvidos. Diez vai uz ilgu laiku.

Klūnijs savām un draudzenes Sāras Larsenas brīvdienām bija noīrējis Montepergoli villu Bolgēri ciema nomalē. Tagad, kā zināms, Klūnijam draudzenes vairs nav, viņi pat vairs nesarunājoties. Pārmaiņas gaidot ar Maremmu. Runā, ka Bulgari iepērk zemi, jo nolēmis būvēt lielu kūrortu. Ir bažas, ka tādējādi beigsies mazskartās piekrastes nevainības laikmets.

Zambija

Gadiem ilgi par safari lielo trijnieku varēja uzskatīt Keniju, Tanzāniju un Dienvidāfriku, jo šīs zemes nodrošināja vislabāko iepazīšanos ar Āfrikas dabu un uzņēma visvairāk viesu. Tomēr pēdējā laikā tām parādās konkurenti. Piemēram, tiem, kuri vēlas izbaudīt mazāk izbraukātas takas, patiks Zambija — tie paši dzīvnieki, kas kaimiņos, tikai mednieku ar objektīviem mazāk. Dienvidos ir iespaidīgais Viktorijas ūdenskritums.

Lai gan kaimiņos ir nemierīgas valstis — Kongo un Zimbabve —, pašā Zambijā par drošību nav jāuztraucas. Ja vien neesat naktī uz savu roku iemaldījušies savannā.

Egejas jūra

Kompānija EasyCruise (lēto izmaksu lidsabiedrības EasyJet māsasuzņēmums) šovasar paplašinās savu maršrutu skaitu Vidusjūrā. Jaunums ir nedēļu ilgs kruīzs pa Egejas jūru. Tas sākas Atēnās, kur, starp citu, šogad durvis vērs jaunais Akropoles muzejs, bet tad piestāj vairākās salās: Rodā, Kosā, Mikonā, Sirā un Krētā, kā arī Turcijas kūrortpilsētā Bodrumā.

Uz EasyCruise klāja ir spa, taču kopumā jārēķinās ar ļoti spartiskām kajītēm — nelielā telpā iespiests matracis, duša un pods.

Karstākajā sezonā maksa par nedēļas ceļojumu ir aptuveni 420 latu.

Kuba

Reizēm šķiet, ka tas jau kļūst par slikto toni — atgādināt paspēt aizbraukt uz Kubu, kamēr dzīvs ir tās revolucionārais līderis Fidels Kastro (82). Februārī pirms 50 gadiem viņš kļuva par Kubas premjeru un nostādīja šo Karību jūras salu valsti uz komunisma celšanas ceļa, kas aizvien oficiāli nav beidzies, lai gan tajā parādījušās daudzas jo daudzas bedres. Tajā pašā laikā Kuba saviem viesiem no bijušajām padomju bloka valstīm nodrošina savdabīgu atgriešanos pagātnē, tas ir, sociālistiskā deficīta vidē, kuram pāri tomēr stāv apbrīnojamā kubiešu vitalitāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko