Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

"Kad ieraudzīsiet, paģībsat!"

Uz peoniju plantāciju, rabarberu vīna brūzi un kičīgo Ķirsona muižu.

Nav Latvijā otras tādas vietas, kur ziedētu 107 šķirņu peonijas! Līdzko atvērās pirmie ziedi, pieteicos apskatīt Kalsnavas arborētuma peoniju kolekciju Madonas rajonā, lai ātrāk jums pavēstītu šo labo ziņu. Šoreiz man ir arī ceļabiedre — Gunta, kura ārpus Rīgas izbrauc reti un, manot aiz automašīnas loga pieneņu pļavas, Latvijas ainavas dēvē par reibinošām. Mani tās reibina pirmos 100 kilometrus, tad sāku īdēt pēc kafijas. Kalsnava ir tālu, teiksiet? Jā un nē. No kura gala brauc. Kad sasniedzam galapunktu, pasūrojos gidam Jānim, ka Kalsnava ir tālu. "Bet kratīties nedēļu autobusā uz Itāliju nav tālu?" viņš jautā.

Šokolādes kareivis

Ieplūstam arborētumā (tulkojumā no latīņu val. — koku, krūmu kolekcija). Jēziņ, kā zied egles! Maigi sārti un salātzaļi. Jānis bilst, ka lapegles, baltegles un priedes nevis zied, bet strobilē. Tas tik ir vārds! Tā kā strobilēšanas sezona Kalsnavā ir vēlāk nekā citur, jo te vēsāks, zied visi 104 šķirņu ceriņi. Dobelē lielākoties augot Pētera Upīša selekcionētie ceriņi, bet Kalsnavā esot daudz Krievijas šķirņu: Krasavica Moskvi, Kalsnavas nakts, Gaiziņš. Sensācija zied gaiši violeta, taču ziedu kontūra ir tumši violeta kā ar acu zīmuli novilkta. Citi ceriņi plaukst rozā pumpuriem, taču izzied balti. Kad prasu, kā Dobeles ceriņaudzētāji vērtē Kalsnavas kolekciju, gids atsmej: "Viņi jau pie mums ciemos nebrauc." Kalsnavas profils ir ziemcietīgo stādu — lielākoties skujeņu, koku, krūmu — audzēšana. Tagad audzē arī peonijas, jo "kādā neformālā pasākumā mūsu direktors Aldonis Vēriņš teica, ka dārzā peonijām vairs nav vietas". Daļa stādu atceļojusi no LU Botāniskā dārza, daļa — no Nīderlandes, Amerikas un Dānijas. Stādi maksā no pieciem līdz 250 latiem. Kolekcija ir trīs gadus veca. Pirmajos gados pujenēm knieba ārā pumpurus un neļāva ziedēt — lai gumi saņemas. Šogad tām ļaus ziedēt pilnībā. Gan trauslo lapu tumšsarkanajai Chocolate Soldier*, gan klasiskajām rozā bumbām, gan tumši dzeltenajām un baltajām ar dzeltenu vidu. "Bet, kad ieraudzīsiet ābeli, kura zied sārtiem ziediem, paģībsat!" saka Jānis, kad esam izslavējušas egļu un ceriņu ziedēšanu. Jā, ābele zied skaisti, taču ne tā, ka gribas ģībt. Drīzāk pakrist un elpot saldo gaisu.

Pasaku pils ar Minci

Tālāk laižam uz Aiviekstes ēdnīcu — bistro. Tā ir tuvākā ēstuve. Ar padomju šarmu, leti un kotleti. Nākamajā apskates punktā Ķirsona muižā darbojas Lido virtuve. Pati muiža vaļā kopš novembra un, kad pirmoreiz to ieraudzīju ziemā, šķita gluži kā meža vidū iebliezts Krasta Lido un Cesvaines pils apvienojums. Nesen Ķirsona muižas virtuālajā vietnē apskatīju istabiņas — vai die, Lido Vērmanītī iestieptas gultas! Vēl pietrūkst rūķa ar spožu lākturi. Neticami, taču, ieraugot muižu tagad, tā nekož acīs. Jā, ir liela pasaku pils, taču ne Sniega karalienes mītne. Tai piemīt Lido omulīgums. Muižas namdurvīs labi izskatītos kungs vestītē ar spīdīgiem vaigiem.

Mūs sagaida pārvaldniece Lilija, un pastāsta, ka muižas pirmā ēka tapusi liellopu fermas vietā. "Govju kūti pielāgojām restorāna vajadzībām," smaida Lilija. Jaunā daļa ir celta fermas siena šķūņa vietā. Saimniekam sākotnēji nepaticis, kā ēka izskatās, un tā pārbūvēta. Līdzība ar Cesvaines pili esot apzināta, arhitekti ilgstoši pētījuši tās detaļas. Roku darbs te ir it visur: grebtās koka durvis, kalumi, vitrāžas, sienu gleznojumi, pat tapetes ir zīmētas. Kā dēvēt tādu stilu? "Kičs vai, kā saka mūsu mākslinieks Arvīds Priedītis, viss, ko taisījis latvietis ir latvisks."

Vīns un ķauķis

Istabas smaržo pēc svaigas veļas un koka. Patīkami. Pa dažiem logiem var redzēt Viešūra jeb Kaķīša ezeru, pa citiem — Gaiziņu un Lido kalnu, kas dus vasaras miegā tāpat kā slēpju nomas mājā iesprostotie putuplasta sniegavīri. No terasēm var noraudzīties uz sakņu dārzu un ābeļdārzu. Patlaban izdodami 35 numuri, plānoti 42. Lepnākās istabas ar vannu vēl nav pabeigtas. Arī spa komplekss ar baseinu top. Kur tad lifts? Lilija noplāta rokas. Nav. Kā švako kāju īpašnieki tiks trešajā stāvā? Diez ko domāja Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrija, Lido kompleksu nominējot kā vienu no 2008.gada ģimeniskai atpūtai piemērotāko vietu? Laikam jau par to, kas tiešām ir apsveicami, — te ir infrastruktūra. Lido kalns ziemā mudž, un bērni bildējas pie izgaismotiem briedīšiem. Muižā var glāstīt divus kaķus Runci un Minci. Vasarā var nomāt laivas, tuvumā izjādes ar zirgiem, otrpus ezeram izzinoša dabas taka, makšķerēšanas iespējas. Daba te ir debešķīga. Cerams, tā necietīs no būvniecības — nesen Ķirsons sūdzējās Rīgas pilī par birokrātiju apbūvē, jo muiža atrodas aizsargājamā teritorijā ar mēreni mitrām pļavām, pārejas purviem, kur mitinās grieze un ķauķis. Visādi citādi Ķirsona muižai nav ne vainas. Ja vien to apdzīvos un mākslīgi vecinātās koka stenderes saplūdīs ar dabisko deldējumu. Un sasparosies zāliens ap muižu.

Atpakaļceļš. Neaizbraucot līdz Pļaviņu apvedceļam, labajā pusē jāmeklē norāde "Mājas vīna ražotne". Tai ir nevainīgs nosaukums — Dzidris. Līdz pat desmitiem vakarā te var malkot vēsu rabarberu vai ābolu vīnu. Arī ābolu sidru. Divas glāzes izmaksāja ap pusotra lata. Nu paģībt var!

*Chocolate Soldier — šokolādes kareivis

____

Kalsnavas arborētums


Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai 8—17; sestdien un svētdien 10—17. Ieejas maksa: skolēniem un pensionāriem 50 santīmu, pieaugušajiem Ls 1, gida pakalpojumi Ls 5. Info: mammadaba.lv; lvm.lv; 28380280, 27841099.

Ķirsona muiža

Muižas apskate bez maksas, dubultnumurs nedēļas nogalē 30 latu. Info: lidolauki.lv; 27841446.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko