Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kas slēpjas enerģijas bundžiņā?

Enerģijas dzērieni tiek gan slavēti uzmundrinošo īpašību dēļ, gan pelti - kā kaitīgi sirdij un veselībai kopumā. Pēdējā laikā vairākas zinātnieku grupas ķērušās klāt šim modes dzērienam un mēģinājušas noskaidrot tā iedarbību uz organismu. Rezultāti nav viennozīmīgi. Ūdens, kofeīns, cukurs

Enerģijas dzērienu "bāzes modeļa" recepte ir vienkārša - ūdens, kofeīns un cukurs. Daudz kofeīna. Un ļoti daudz cukura. Daži enerģijas dzērieni satur tādu kofeīna daudzumu, kas atbilst trīs tasītēm parastas kafijas. Populārākie produkti gan nav tik "kafijnieciski". Piemēram, vienā Red Bull bundžiņā ir 116 miligrami kofeīna, bet vienā kafijas tasītē - vidēji 80 līdz 135. Veselības eksperti pēdējos gados secinājuši, ka mērens kofeīna patēriņš veselībai nav kaitīgs. Vidēji iesaka nepārsniegt 300 miligramu dienā. Šis daudzums katram, protams, ir individuāls, jo norma ir noteikta, ņemot vērā "vidējo patērētāju", ieskaitot arī īpaši jutīgās grupas - piemēram, grūtnieces un gados vecāki cilvēki.

Problēma slēpjas kur citur - tā kā enerģijas dzērienus dzer aukstus, tos var izdzert krietni vairāk par kafiju. Turklāt bažas rada fakts, ka atsevišķi ražotāji tirgū laiduši enerģijas dzērienus pat divu litru pudelēs. Tas varētu netieši veicināt ieradumu enerģijas dzērienus patērēt līdzīgi kā citus atspirdzinošos dzērienus. Šāds paradums var novest gan pie sirdsklauvēm, gan liekā svara - augstā cukura satura dēļ, enerģijas dzērieni ir īstas kaloriju bumbas. "Mēs ar kolēģiem aizvien biežāk sastopamies ar pacientiem, kuri sūdzas par enerģijas dzērienu izraisītiem miega traucējumiem," stāsta Pensilvānijas štata ģimenes ārstu akadēmijas biedre Sūzena Stīla. Eksperte arī izteica bažas, ka enerģijas dzērieni kļūst aizvien populārāki bērnu vidū. "Tie var būt ļoti kaitējoši. Enerģijas dzērieni var veicināt miega traucējumus, lieko svaru, zobu problēmas un dehidrāciju."

Piedzēries, bet nomodā

Vislielāko uztraukumu pētniekiem rada aizvien pieaugošā tendence jaukt enerģijas dzērienus ar stipro alkoholu. Kofeīns liek justies mazāk iereibušam, taču šis iespaids ir mānīgs, jo koordinācija un reakcijas laiks vienalga ir palēninājušies, liecina medicīnas žurnālā Alcoholism: Clinical and Experimental Research publcētais pētījums. "Jūs vienalga esat piedzēries, tikai nomodā," New York Times citē Mēriju Klēru O"Braienu, ārkārtas medicīnas un sabiedrisko pakalpojumu departamenta asociēto profesori Veika Foresta universitātē Ziemeļkarolīnā.

M.K.O"Braiena kopā ar kolēģiem veica pētījumu ar 4000 studentu desmit Ziemeļkarolīnas universitātēs un noskaidroja, ka tiem jauniešiem, kuri jauc enerģijas dzērienus ar alkoholu, ir divreiz lielāks risks, ka pēc ballītes būs nepieciešama mediķu palīdzība vai viņi vadīs auto dzērumā. Divkārt palielinājās arī iespēja, ka šie studenti kādu seksuāli izmantos vai arī tiks seksuāli izmantoti.

Jaukt kofeīnu (stimulantu) ar alkoholu (depresantu) ir gluži tāpat, kā mēģināt braukt ar mašīnu, vienlaikus spiežot gan gāzes, gan bremzes pedāli. "Jaunieši, kuru vizuālās reakcijas laiks, koordinācijas un spriešanas spējas ir vājinājis alkohols, nejūt, ka ir iereibuši, jo vienlaikus uzņem arī stimulantu," FOX norāda M.K.O"Braiena. "Taču samazinājušies ir tikai reibuma simptomi, ne pats reibums. Viņi paši nevar noteikt ne savu, ne citu īsto reibuma pakāpi, rezultātā kļūstot par upuriem vai nodarot pāri citiem."

***

Viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

Enerģijas dzērienus es salīdzinu ar pātagu, ko uzsit zirgam, kad viņš ir piekusis. Reizēm jau var viņus lietot, un reizēm šāds dzēriens ir noderīgs, kad ir pēdējā naktī jāraksta kāds referāts un vajag enerģiju. Regulāri dzert šos dzērienus gan nevajadzētu, jo jārēķinās, ka tur ir kofeīns. Grūti spriest par noteiktām devām, jo tas ir ļoti individuāli, bet normālos gadījumos ar vienu bundžiņu vajadzētu pietikt. Neiesaku enerģijas dzērienus kombinēt ar alkoholu, jo alkohols asinsvadus paplašina, bet enerģijas dzērieni sašaurina - rezultātā rodas pretēji efekti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko