Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Krīzes laikā par ģimenes vienīgo apgādnieku kļuvusi sieviete

Ikdienišķie maksājumi daudzās ģimenēs nu gulstas tikai uz vienu pelnītāju - to, kuram laimējies neiekļūt no darba atlaižamo sarakstā. Satiekot paziņas, secinu, ka krīzes laikā nereti ģimenes vienīgā apgādnieka lomā palikušas sievietes. Skolotājas vai frizieres ir pieprasītas arī tagad, kamēr celtnieki, inženieri un citi vīrišķīgo profesiju pārstāvji ir bez darba. Arī pēdējie dati par bezdarbu valstī rāda, ka pirmoreiz bezdarbnieku vidū vērojams vīriešu pārsvars par sievietēm.

Mana paziņa Anita, kuras vīrs Elmārs līdz šim labi pelnījis, strādājot kokmateriālu transportēšanas biznesā, stāsta, ka dīkstāves dēļ vīram jau vairākus mēnešus aizkavējusies algas izmaksa. "Esam apcirpuši visus izdevumus, pārskatījuši pārtikas pirkumu sarakstus, atteikušies no garākiem braucieniem ar auto. Pagaidām galus savelkam par manu skolotājas algu un kūstošajiem nelielajiem ietaupījumiem. Nezinu, cik ilgi. Nezinu, kā brīvdienās uzturēt optimistisku noskaņojumu."

Bez ienākumiem palikušais vīrs cenšas neizrādīt, ka pārdzīvo par nespēju pelnīt kā agrāk. Anita mana, ka Elmārs kļūst nervozāks, viegli aizkaitināms, naktīs sliktāk guļ, ēd mazāk: "Mēģinu neizrādīt, ka bažījos par nākotni. Cenšos viņu morāli atbalstīt, kad viņš ar cerībām raugās nākotnē, taču brīžiem mani pārņem šaubas - ja nu dīkstāve ieilgs? Ja krīze turpināsies vairākus gadus?"

Reizēm Anita jūtoties pārgurusi no atbildības un knapināšanās. Tomēr ir arī savi ieguvumi: "Beidzot varam kopā pabrokastot, pavakariņot. Agrāk vīrs mēdza dzert kafiju un izlasīt rīta presi uzņēmuma kafejnīcā. Niknojos, ka viņš nevajadzīgi izšķiež naudu, jo brokastot taču izdevīgāk mājās," spriež Anita. Viņa arī uzslavē, ka Elmārs salabojis dēla velosipēdu un paveicis vēl vairākus mājas darbus.

Taču Anita arī baidās, vai ieilgusī darba dīkstāve nemainīs vīra attieksmi pret sievu. "Ja nu šī situācija mūsu attiecībās iedzen ķīli? Vīram vienmēr bija svarīgi justies kā ģimenes apgādniekam. Agrāk viņš bieži ar pārākumu runāja par savu atalgojumu, kamēr mēs, skolotāji, viņaprāt, saņēmām grašus. Nu situācija mainījusies, tāpēc pēdējā laikā esmu saklausījusi pāris aizskarošu piezīmju. Es neko nepārmetu, arī neizrādu žēlumu vai pārākumu. Tomēr jūtu, ka spriedze aug, baidos, ka ar laiku ģimenē sprādziens būs neizbēgams."

***

Liels pārbaudījums attiecībām

Gunta Jakovela,ģimenes psihoterapeite:

Krīze ir liels pārbaudījums arī attiecībām, jo var sākties ķēdes reakcija, kas rada citas krīzes. Bet labā ziņa ir tā, ka iziešana caur krīzi var arī cilvēkus satuvināt un vienot vēl vairāk. Nav receptes, bet nozīmīgs faktors ir resursu bāze, kas ir katrā pašā. Ja pašam tie sāk izsīkt, ir labi, ka blakus ir kāds, kam šobrīd ir vairāk resursu - atbalsta gan emocionālā, gan materiālā ziņā. Ļoti būtiski ir otru nevainot un nemeklēt vainīgo.

Sandis Ratnieks, ģimenes psihoterapeits:

Vīrietim darba zaudējums līdzinās pamata zaudēšanai zem kājām, jo vīrieši vairāk identificējas ar darbu un darbā gūst piepildījumu. Cik droši varam justies, ja stāvam uz nestabila pamata? Ir labi, ja ģimenē valda uzticības pilna gaisotne, lai emocijas, arī negatīvās, var adekvāti izpaust. Problēmas sākas, ja netiekam galā ar dusmām un stresu. Var rasties savstarpējas apsūdzības par to, kā ģimene būtu varējusi izvairīties no esošās situācijas, ja viens vai otrs būtu rīkojies citādi. Strīdos iesaku palikt tagadnē. Galu galā tikai mēs cits citam varam palīdzēt. Grūtāk ir tad, ja viens salūst un kapitulē. Tad otram jācīnās vienam pašam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko