Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Lai pīles dzer ūdeni!

Tuvojoties gadu mijai, aktuāls kļūst jautājums: "Ko īsti baudīt šajā svētku reizē?" Plašajā paziņu un draugu lokā izskan aicinājums - tradicionāli dzirkstošo vīnu. Interesanti, kāpēc cilvēki īpašos dzīves gadījumos, saviesīgos pasākumos, korporatīvās ballītēs un ne tikai tiecas pēc dzirkstoša vīna glāzes? Vai tikai aromātu burvība un garšas nianses padara šo dzērienu par tik nozīmīgu un neatkārtojamu? Liela daļa noslēpuma laikam jau meklējama dzirkstošā dzēriena izcelsmē, smalkajos, vizuļojošu pērļu virtenēm līdzīgajos burbulīšu kārtojumos, kuri piesātina mūsu organismu ar ogļskābo gāzi.

Kā rezultātā, lai atgūtu skābekļa līdzsvaru, mums paātrinās elpošana, sirdsdarbība, mēs kļūstam jautri un atbrīvoti. Ne velti šis dzēriens apvieno sevī prieka, panākumu un, protams, mīlestības simbolus.

Laurent-Perrier Brut L-P, Champagne. Jau vairākus gadsimtus dzirkstošie vīni no Šampaņas tiek uzskatīti par elitāriem, un ar aristokrātisku greznības auru apvīti tie gūst arvien jaunus pielūdzējus visā pasaulē, kuriem pateicoties pieprasījums gandrīz jau pārsniedz piedāvājumu. Un tomēr, tā dēvētajam zelta laikmetam šampaniešu industrijā korekcijas noteikti ievieš pēdējā gada notikumi pasaules ekonomikā. Līdz ar to varam būt droši, ka izsmalcinātā dzēriena krājumi tik drīz vien neizsīks. Domāju, ka daudzi no mums, iegādājoties to, pērk "sapni", nevis vienkārši vīnu, lai atzīmētu kopā ar saviem tuvajiem, draugiem kādu īpašu notikumu, izjustu un izsapņotu mirkli, kuru dzīvojam tagad. Bet nu par galveno - šīsdienas vīniem.

Vārds Laurent-Perrier droši ir rakstāms elitāro šampaniešu namu sindikāta saraksta virsotnē. Tā vēsture aizsākusies 1812.gadā. Taču savu zīmolu un pirmos nopietnos panākumus tas gūst tikai XIX un XX gadsimta mijā, kad saimniecību vada enerģiskā atraitne Matilde Emīlija Perjē, kura, apvienojot savu mātes un aizsaulē aizgājušā vīra Lorāna (Laurent) uzvārdus, izveidoja savu uzņēmumu. XX gadsimta sākumā vīns tika pildīts pudelēs ar Veuve Laurent-Perrier zīmolu uz etiķetes un pēc savas kvalitātes neatpalika no savas slavenās priekšgājējas atraitnes Clicquot ražojumiem. Mūsdienās ar savu vārdu nams apvieno lielāko ģimenes šampaniešu ražotāju apvienību, un kopā ar tādiem leģendāriem šampaniešu namiem kā Salon un Delamotte turpina rakstīt šampanieša vēstures lappuses. Ne velti Laurent-Perrier ir oficiālais šampaniešu piegādātājs Britu karaļnamam, Velsas prinča Čārlza ģimenei, pateicoties ne tikai izcilai kvalitātei, bet arī teicamai ekoloģiskai situācijai vīna laukos.

Šampanietis Brut L-P veidots no 45% Chardonnay, 40% Pinot Noir un 15% Pinot Meunier vīnogu šķirņu salikuma. Aromāts vīnam izceļas ar delikātiem un svaigiem citrusu un akācijas ziedu toņiem. Garša - svaiga un labi sabalansēta ar citrusu augļu nokrāsām, kuru lieliski papildina izteiksmīgie dzirkstošie ogļskābās gāzes nelielie burbulīši.

Crémant d"Alsace Brut Dopff & Irion, Alsace. Lieliska alternatīva iepriekšējam vīnam - Crémant no Elzasas. Viena no septiņām Francijā atzītajām Crémant apelācijām, kurā top dzirkstošie vīni pēc tradicionālās metodes - otrreizējā vīna raudzēšana norisinās pudelē. Vīnu vēsture aizsākusies ap 1900.gadu, pateicoties Žiljēna Dopfa centieniem, lietojot aizgūtās zināšanas no Šampaņas reģiona vīndariem un gūstot lieliskus panākumus. Raksturīgākās vīnogu šķirnes, kuras izmanto dzirkstošo vīnu veidošanai, ir Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir un neliels apjoms Chardonnay. Demokrātiskā cena un kvalitāte, kuru piedāvā Elzasas vīndari, padarījuši šo vīnu par pieprasītu un atzītu daudzās pasaules zemēs.

Dopff & Irion veidotais Crémant d"Alsace Brut izceļas ar elegantu, noapaļotu, lieliski sabalansētu garšu. Smaržu salikumā izceļas zaļo laimu un grauzdētas baltmaizes nianses, kuru papildina gaisīgs pļavu ziedu aromāts. Neatlaidīgi, tomēr eleganti burbuļojošais vīns priecēs un neliks vilties pat visskeptiskāko dzirkstošā vīna cienītāju.

Pārfrāzējot senu franču sakāmvārdu: "Lai pīles dzer ūdeni - mēs dzersim šampanieti!" no sirds atliek novēlēt baltus Ziemassvētkus, līksmību un jautrību gadu miju sagaidot.

***

Laurent-Perrier Brut L-P

Francija - dzirkstošs baltais vīns (Alk. 12.0 tilp.%), cena ap Ls 25

Crémant d"Alsace Brut Dopff & Irion

Francija - dzirkstošs baltais vīns (Alk. 12.0 tilp.%), cena ap Ls 10

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko