Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mūzika uzlabo sportisko sniegumu

Zinātniski pierādīts

Pētījumi pierāda, ka mūzika var uzlabot sportisko sniegumu, mazināt sāpes un paaugstināt koncentrēšanos. ASV L.A. Times aprakstīts zinātniskais pamatojums, kas izskaidro eksperimentu rezultātus. Izrādās, ka viss sākas ar astoto auss nervu, kam ir divi uzdevumi: pirmais saistīts ar dzirdi, bet otrais savienots ar vestibulāro sistēmu (smadzenīšu daļu), kas atbild par līdzsvaru un dažām kustību funkcijām. Tie paši signāli, kas liek mums koncentrēties, pozitīvi ietekmē arī fizisko sniegumu. Jaunskotijas pētījumā atklāts, ka sievietes, kas skriešanas laikā klausījās mūziku, treniņos skrēja minūti vai divas ilgāk nekā pārējās. Viņas arī juta mazāku nogurumu. Pētījums Teksasas Dienvidrietumu universitātē pierādīja, ka riteņbraucēji vīrieši, klausoties ātru mūziku, spēja trenēties ilgāk, bet vislabākie rezultāti sasniegti tad, ja viņi klausījās to mūziku, kas patīk.

Pašas eksperiments


Pati reiz veicu pavisam nezinātnisku eksperimentu, vienkārši klausīdamās radio, braucot ar riteni četru dienu velotūrē. Biju pirmā velosipēdistu kolonnā, tāpēc draugi smejoties teica, ka arī bez mūzikas saprotot, kurā brīdī man ausīs ieskanas kāda ātrāka dziesma, jo ievērojami pieaugot braukšanas ātrums. Tā kā man uz riteņa ir spidometrs, sāku pievērst uzmanību arī pati, un tiešām — ātra un enerģiska dziesma, piemēram, Can"t stop no Red Hot Chili Peppers liek pedāļus mīt ātrāk un spēcīgāk, ātrums pieaug par 2—5 km.

Dažādās valodās

Vēl svarīgāka mūzikas izvēle ir skrienot. Paldies interneta komentētājiem par ieteikumu nezaudēt motivāciju skriešanas treniņu sākumā, piedalīties dažādos skrējienos tepat Latvijā, negaidot nākamo Rīgas maratonu. Man motivāciju gan vislabāk palīdz uzturēt mūzika, taču dziesmu saraksts ir rūpīgi jāsastāda, nevis vienkārši jāklausās viss, kas sarakstīts MP3 pleijerī vai telefonā. Esmu atklājusi, ka dziesmas jākārto tādā secībā, lai nebūtu vairāk par divām no vienas grupas pēc kārtas, visu albumu klausīties ir bezjēdzīgi. Vēl labāk miksēt dažādu žanru un valodu mūziku, piemēram, Queen Under pressure, tad kādu ātrāku gabalu no rokoperas Lāčplēsis, bet pēc tam dziesminieka Manu Chao repertuāru. Katra dziesma liek no jauna ieklausīties un pievērst uzmanību, līdz ar to skriešana kļūst vieglāka. Kuram tad gribas apstāties, ja pēkšņi sadzirdi Metallica vai Prāta vētras Ja tikai uz mani tu paskatītos?! Starp citu, manuprāt, Prāta vētras pēdējais albums ir daudz vairāk skriešanai piemērots nekā Četri krasti, bet Veronikā dažas dziesmas vienkārši neļauj apstāties pat tad, kad liekas, ka pēdējā stundiņa vēl tikko bija klāt. Vislabāk dziesmu atskaņošanā izmantot random režīmu, kad nezini, kura dziesma būs nākamā — arī tas ļauj saglabāt pārsteiguma momentu.

Protams, vairāki sporta un elektropreču ražotāji ir radījuši speciālus pleijerus un programmas sportistiem, pat iepriekš ieprogrammētu "enerģijas dziesmu", kas līdztekus mūzikai informē par noskrieto distanci. Tas gan, manuprāt, vairāk vajadzīgs gadžetu faniem, nevis man, kas paralēli bauda pilsētas skatus un noklausās radio ziņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko