Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Palodzes veselīgākie iemītnieki

Mode audzēt garšaugus puķpodos uz palodzes nākusi no Vācijas, kur taupīgās mājsaimnieces izrēķināja, ka izdevīgāk garšauga stādiņu kopt un lolot, nekā ik reizi tirgū pirkt svaigu garšaugu buntīti. Garšaugi izaug kā dekoratīvi krūmiņi un lieliski daiļo virtuves palodzi. Var audzēt garšaugus arī uz lodžijām un balkoniem, bet tad jāņem vērā, ka ārējā vide (kaimiņi, kas purina segas; blakus esošā iela ar automašīnām) ietekmēs zaļumu tīrību. Tie pirms lietošanas būs noteikti rūpīgi jāmazgā, bet - līdz ar katru ūdens pili gaist aromāts un vērtīgās eļļas.

Mitrums, siltums, tīrība

Ātri augošos viengadīgos garšaugus (kressalātus, lapu sinepes, dilles) var sēt paliekošā vietā jebkurā laikā. Divgadīgos un daudzgadīgos pēc sadīgšanas pārpiķē. Daudzgadīgos, ja izdodas, podos var audzēt pat trīs un četrus gadus, bet pēc tam gan tos vajadzētu atjaunot, lai būtu aromātiskāki. Sēklām vajag siltumu un mitrumu. Dīgšanas procesā sēklām papildu barības vielas nav vajadzīgas, toties ir vajadzīga tīra vide, brīva no mikroorganismiem, baktērijām un nevēlamas sāļu koncentrācijas. Kad tās sadīgušas, tad galvenais augšanas stimulators ir gaisma. Ja augus pārpiķē, tad to vislabāk darīt veikalos nopērkamajās kasetēs, jo no tām augu varēs izcelt, netraumējot tā sakņu sistēmu, un pārstādot tiks ietaupītas vismaz divas nedēļas tā veģetācijā.

Viselementārākais garšaugs, kas gadu gadiem tradicionāli dīgst uz palodzes, ir zaļais lociņš. To var audzēt visu gadu. Jāievēro, ka lokus nevajag raut pa vienam, bet gan nogriezt visus reizē, pretējā gadījumā to augšanas ātrums noteikti nebūs pārāk iepriecinošs.

Gatavi pērkami

Sēšana prasa pacietību. Sīkās sēkliņas jākaisa augsnē, tā jānoblietē, sējums nedrīkst būt ne par dziļu, ne par seklu, tas regulāri jālej (neizskalojot sējumu), jāgaida kad, kas un vai vispār izdīgs. J.Aldermaņa dārzniecības direktore Vija Rožukalne iesaka stādus labāk pirkt. Izvēloties stādiņu, nav jāskatās pēc lētākā un vārgākā, ar domu, ka tas izaugs, bet jāņem stiprs un spēcīgs garšaugu krūmiņš, tad zariņus varēs pa saujai šķīt jau tuvākā mēneša laikā. Veikalā nopirkto garšaugu mājās var pārstādīt lielākā puķpodā. Nekāda papildu mēslošana viengadīgam augam nav vajadzīga, jo pamats jau ir bagātinātajā kūdras augsnē, kur tas tiek iestādīts.

"Palodzes dārzniecībā ir audzējami visi tie garšaugi, kas nopērkami veikalā. Ja nu vienīgi koriandru nav vērts," zina teikt Māra Kaugare no Vecapēniem. Arī rozmarīns aug kā telpaugs. Ja to grib audzēt arī ziemā, tad vajadzīgs papildu apgaismojums. Garšaugiem, kad tos nogriež (nokniebj), atstāj padusīti, jo tad tie dzen nākamo atvasīti un krūmiņš sakuplo. Garšaugu visizteiktākā garša ir pirms ziedēšanas. Ja tos lieto svaigā veidā, tas nenozīmē, ka jānorauj garšaugam visas lapas uzreiz. Pietiek ar pāris lapiņām. Ja tiek nokniebta galvenā kāta galotne, tad garšauga stāds vairāk sakuplos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko