Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pasaulē gudrākā zivs apguvusi neparastus trikus

Divus gadus vecā zelta zivtiņa Komēta varētu droši pretendēt uz pasaulē gudrākās zivs titulu, jo Komēta apguvusi tik daudz triku, ka būtu cienīga kļūt par olimpisko spēļu dalībnieci. Komēta iemācījusies spēlēt basketbolu, futbolu un regbiju, kā arī veikt slaloma distanci un izlīst caur riņķi. Šāds triku arsenāls nav pa spēkam pat kuram katram sunim vai kaķim, kam ir daudz gudrāku dzīvnieku reputācija. "Mums ir arvien vairāk pierādījumu, ka zivis ir daudz gudrākas, nekā cilvēki uzskata," secina Komētas saimnieks Dīns Pomerlo, kurš Losandželosā nodarbojas ar zivtiņu apmācīšanu.

D.Pomerlo izstrādājis apmācības sistēmu, ko nosaucis par pozitīvo stimulāciju. Šī sistēma aizgūta no delfīnu un citu jūras zīdītāju apmācības.

Saskaņā ar šo paņēmienu zivtiņa tiek atalgota ar barību katru reizi, kad sekmīgi veikusi kādu uzdevumu. "Galvenais mērķis ir stimulēt vēlamo uzvedību. Piemēram, lai iemācītu nospiest sviru, dzīvnieks sākumā tiek atalgots par to vien, ka pagriezies uz sviras pusi. Vēlāk viņu atalgo jau par pietuvošanos svirai. Ar laiku un atkārtošanu dzīvnieks iemācīsies veikt visu uzdevumu, lai saņemtu balvu," vēsta D.Pomerlo.

Viņam piederošā zivs Alberts Einšteins jau ir ierakstīta Ginesa rekordu grāmatā kā zivs, kas apguvusi visvairāk triku. Taču šo rekordu varētu pārspēt Komēta, kas jau iemācījusies visus Alberta Einšteina trikus un turpina papildināt savas iemaņas. Desmit centimetru garā Komēta varētu izpelnīties pasaulē gudrākās zivs titulu.

D.Pomerlo apgalvo, ka ar pareizu pieeju ikviens var iemācīt savam mājdzīvniekam veikt sarežģītus trikus. Galvenais ir pacietība un mājdzīvnieka psiholoģijas izpratne. "Ar pareiziem rīkiem un pārtikas piesolīšanu zivis ir spējīgas ļoti ātri iemācīties sarežģītus trikus, piemēram, slalomu vai bumbas ķeršanu," uzskata D.Pomerlo.

Viņš prognozē, ka cilvēki ar laiku iemācīsies novērtēt zivtiņu prāta spējas. "Ļaudis, kas meklē mājdzīvnieku, varētu izvēlēties zivtiņu, nevis suni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko