Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pieci vecmodīgi ēšanas ieradumi, kurus vērts atcerēties

Nav šaubu, mūsu vecmāmiņu jaunībā saule bija spožāka un zāle zaļāka. Ja runa ir par ēdienu, bez ironijas - tā tiešām ir taisnība, britu veselības žurnālā Top Sante apgalvo Kembridžas Medicīnas pētījumu Uztura laboratorijas eksperti. Turpmāk teiktais, iespējams, mazāk attiecas uz kara un pēckara laika paaudzi Latvijā, taču britu pētnieki uzskata, ka tik veselīgi, kā Lielbritānijā cilvēki ēda Otrā pasaules kara laikā, viņi nav ēduši ne pirms, ne pēc kara.

Grauza burkānus

Dzīvnieku tauki un cukurs bija pieejams ļoti ierobežoti, liekot tā patēriņu ikdienas ēdienkartē samazināt līdz minimumam. Cilvēkiem nekas cits neatlika, kā pašiem audzēt dārzeņus un ēst vienkāršus, ar ķimikālijām neapstrādātus produktus. Vēl ilgi pēc tam, kad pārtikas kartītes jau bija kļuvušas par suvenīru, pusfabrikāti un konservēti produkti bija ārkārtīgs retums.

Mūsu vecmāmiņas lielākoties nestrādāja, tāpēc varēja izkontrolēt, kāds ēdiens nonāca ģimenes mutēs, - saka Kembridžas uztura pētnieki. Rezultāts - 50.gados bērni daudz vairāk grauza svaigus burkānus, ābolus un citus dārzeņus. Ar tiem viņi ieguva visas vitāli svarīgās uzturvielas, ko mūsdienu bērni lielākoties uzņem ar konservētajām augļu sulām, ķīmiski apstrādātajiem augļiem un sintētiskajiem vitamīniem.

Ēda par daudz tauku

Protams, ne visas vecmāmiņu gudrības tiek pārņemtas. Daža laba šokē. Piemēram, tiklīdz Rietumeiropa atguvās no kara, brokastu galdā parādījās cepts speķis. Vismaz divas desmitgades ēdiens tika peldināts cūku taukos. Šajā ziņā mūsdienās cilvēki ēd veselīgāk. Pēdējos 20 gados dzīvnieku tauku patēriņš ikdienas uzturā rietumeiropā samazinās par trim procentiem gadā. "Bet tas tikai tādēļ, ka mums ir vairāk zināšanu par uzturu," samiernieciski saka eksperti.

Diētas ārste Lolita Neimane stāsta, ka pirmās divas desmitgades pēc Otrā pasaules kara sabiedrība cīnījās ar bada sekām. Pēc kara cilvēkus vajadzēja uzbarot, tādēļ uztura zinātnieki propagandēja taukus. Kad ierēdņi brauca pārbaudīt sanatoriju, skolu, bērnudārzu ēdienkarti, par šķiedrvielām, ogļhidrātiem un piecām porcijām augļu un dārzeņu dienā neviens nerunāja. Galvenais bija, lai ēdiens būtu trekns. Bērnudārzu medmāsas pa kluso zupām lika klāt sviestu, lai tikai nebūtu par maz kaloriju. Latvijā šī tendence bija aktuāla vēl 70.gados. Faktiski tauki no labajiem par sliktajiem kļuva tikai 80. un 90.gadu mijā.

Ja atmet tauku propogandu, citus vecmāmiņu ēšanas ieradumus vajadzētu atkal ieviest. Lūk, pieci svarīgākie:

1.Izvairies no pusfabrikātiem

Tajos gandrīz vienmēr ir par daudz sāls, tauku un cukura. Vecmāmiņu virtuvēs vienīgie pusfabrikāti bija viņu pašu rokām gatavotie konservi un ievārījumi. Tie turklāt netika ēsti ikdienā, bet tikai mērenās devās svētkos. Vecmāmiņas nestrādāja algotu darbu, tādēļ viņām bija laiks gatavot ģimenei svaigas un veselīgas maltītes. Mūsdienās visi strādājam, tādēļ pusfabrikātus aizstāsim vismaz ar svaigiem saldētiem dārzeņiem un zivīm.

2.Paēd kārtīgas brokastis

Tā ir dienas svarīgākā ēdienreize, apgalvo vairākums uztura ekspertu. No rīta pamostoties, cilvēks ir gavējis daudzas stundas. Cukura līmenis asinīs ir nokrities. Lai iegūtu enerģiju, vajag to dabūt atpakaļ. Taču, par spīti šai vienkāršajai patiesībai, mēs esam kļuvuši par brokastu noliedzējiem. Eksperti par vislabāko izvēli iesaka vecmodīgās auzu, griķu, miežu putras, jo tās satur lēni pārstrādājamos ogļhidrātus, kas cukura līmeni asinīs paaugstina pakāpeniski un notur ilgstoši. Mūsdienās populārās brokastu pārslas dod strauju, taču diemžēl īslaicīgu enerģijas pieplūdumu. Pēc īsa brīža gribas ēst atkal.

Starp citu, ja neēdat brokastis, arī ķermeņa svaru grūtāk kontrolēt. Tukšums parasti tiek aizpildīts ar bulciņām, šokolādes sieriņiem un citiem našķiem, tiklīdz no rīta atveras darbavietai tuvākā kafejnīca.

3.Izdzer tasi tējas

Mūsdienās mēs labprātāk pusdienojam kopā ar Chardonnay, nevis tēju. Taču tēja ir veselīga - apgalvo eksperti. Tā satur antioksidantus, palīdz samazināt asinsspiedienu un holesterīnu. Ja vien spējat izvairīties no cukura un piena, ko vecmāmiņas mēdza pievienot tējai, šo viņu paradumu varat droši ieviest ēdienkartē.

4.Iekļauj maltītēs pākšaugus

Zirņu biezenis, vienkārši novārītas cūku pupas, sviesta pupiņas - pārtikas kartīšu laikā vecmāmiņas pākšaugus gatavoja gaļas vietā. Mūsdienās pākšaugi tiek noniecināti kā zemnieku ēdiens, taču tie ir brīnišķīgi. Tikpat kā nesatur taukus, toties palīdz samazināt holesterīna līmeni un dod sāta sajūtu.

5.Dzer vairāk piena

Kalcijs ir vitāli svarīgs kaulu veselībai. Taču kalcija patēriņš kopš 50.gadiem ir krities. Eksperti uzskata - tas tādēļ, ka cilvēki, īpaši bērni, nedzer pienu. Atšķirībā no 50.gadu bērniem viņi piena vietā izvēlas sulas un gāzētus dzērienus. Bet tie nenāk par labu ne kauliem, ne zobu veselībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko