Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Piemiedz acis un baudi

Dienviditālijas pilsēta Leče garantē divas lietas — sauli un krāšņu arhitektūru

Lečes pilsētu, kas atrodas Itālijas "zābaka" papēdī, dēvē gan par dienvidu Florenci, gan par Baroka pērli, gan arī par Apūlijas provinces Atēnām. Iepazīstot eleganto centru, top skaidrs, kāpēc, — siltās smilšu krāsas namu fasādes rotā bagātīgi baroka meistardarbi. Kad Vidusjūras saule apžilbinājusi, var apsēsties kādā no kafejnīcām un atvēsināties ar ledus kafiju, kuru saldāku dara mandeļu piens.

Piektdiena

18.30. Sāciet ar Lečes sirdi — 95 tūkstošu iedzīvotāju pilsētas centrs ir šauru ieliņu tīkls. Pēc pirmās pastaigas elpu var atvilkt Corte dei Cicala laukumā, pie reizes nobaudot kādu dzērienu. Grāmatnīcas Liberrima omulīgākajā stūrī atrodas kafejnīca All"ombra del Barocco cafe ar galdieņiem arī ārpusē un skatu uz vienu no daudzajām baroka baznīcām — Svētās Irēnas dievnamu.

20.30. Apūlijas reģiona ēdienkartē lielākais uzsvars tiek likts uz dārzeņiem, tad seko zivis. Liela izvēle ir restorānā Picton (14, via Idomeneo, +39 0832 332 383).

Sestdiena


9.00. Lečes iepazīšanu turpiniet Piazza Sant"Oronzo — laukumā, kas nodēvēts par godu pilsētas svētajam patronam. Laukuma vidū slejas viņa statuja. Līdzās ir romiešu amfiteātris un dīvainas formas ēka, ko dēvē par Krēslu. Pirms vairāk nekā 400 gadiem celtajā namā ar lieliem logiem līdz 1851.gadam strādāja vietējā vara. Pievērsiet uzmanību Sv.Marka kapelas ieejai — to rotā lauva, kas ir Venēcijas republikas simbols, un norāda uz kādreizējām ciešajām saitēm starp Leči un Venēciju.

10.00. Iepretī amfiteātrim atrodas viena no populārākajām Lečes kafejnīcām Caffe Alvino. Nesen atjaunotajās telpās vērts piestāt uz kafiju un tipisku vietējo saldumu pasticciotto — ar olu krēmu pildītu maizīti.

No laukuma tālāk ejiet pa Via Vittorio Emanuele II, līdz sasniegsiet iespaidīgo Doma laukumu. Ēkas to ielenc no trim pusēm, tālab, ieejot laukumā, ir sajūta, kā uzejot uz teātra skatuves. Turklāt kādas krāšņas dekorācijas! It sevišķi vakara stundās, kad tās tiek bagātīgi izgaismotas.

11.30. Tālāk uz Svētā Krusta baziliku (Via Umberto I), ko uzskata par Lečes baroka pieminekļu kulmināciju. Mītiski zvēri, vītenes, eņģeļi...

13.00. Pusdienas Il Giardino (10, Via Cesare Battisti, +39 0832 309 612), kur pagalmā galdiņi izvietoti starp apelsīnu kokiem. Šefpavārs parasti iesaka pastu ar garnelēm un mūka zivi. Atstājiet vietiņu vēderā arī spumone — riekstu saldējumam.

15.00. Lečes XVI gs. celtā pils nosaukta spāņu karaļa Karlosa V vārdā. Pils ir daļa no vērienīga projekta — nostiprināties pret osmāņu iebrukumu. To pamudināja netālās Otranto pilsētas krišana gūstā 1480.gadā.

17.00. Iepirkšanās rajons atrodas pilsētas jaunākajā daļā, ja virzās pa Via Salvatore Trinchese līdz pat mūsdienīgajam Džuzepes Mazīni laukumam. Ja ir vēlme palikt vecpilsētā, veikaliņus atradīsiet arī tur, taču piedāvājumā pārsvarā suvenīri.

20.00. Vēl viena iepazīšanās ar Apūlijas gastronomiju — tradicionālas vakariņas Trattoria Cucina Casereccia (19, Via Colonnello Costadura, +39 0832 245 178). Vērts nogaršot tipisko ciceri e tria — pastu ar zirņiem.

23.00. Rosīgākā naktsdzīves adrese ir Piazzetta Raimondello Orsini. Šajā laukumā ir vīna bāri La Tipografia un Corte dei Pandolfi.

Svētdiena


10.00. Apmeklējiet vietējo rokdarbu izstādi (21, Via Francesco Rubichi). Īpaši izceļas papiermache figūru meistari, taču neatpaliek arī podnieki, izšūvēji un metālkalēji.

13.00. Pusdienas Osteria degli Spiriti (4, Via Cesare Battisti, +39 0832 246 274). Pamēģiniet polpette — gaļas bumbiņas tomātu mērcē — vai fave e cicorie — pupiņu biezeni ar cigoriņiem.

15.00. Pa Vittorio Emanuele II ielu atgriezieties centrā un, kad tā pāriet Giuseppe Libertini ielā, nonāksiet pie Chiesa del Rosario — nama ar bagātīgu ziedu fasādi un Porta Rudiae — vieniem no vecajiem pilsētas vārtiem. Tikpat greznas kā senie baroka dievnami ir bagāto Lečes ģimeņu celtie īpašumi — Marezu pils (Piazzetta Ignazio Falconieri) un Persones pils (Via Vittorio Emanuele II).

17.00. Nebrauciet prom, pirms neesat nobaudījuši Gelateria Natale saldējumu (7, Via Salvatore Trinchese).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko