Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pret stresu ar pareizu ēdienu

No stresa mūsdienās nav iespējams izvairīties - ne pēc dabas līdzsvarotajiem, ne nervozajiem. Ne mājsaimniecēm, ne tiem, kam darbs dzen darbu. Taču pret stresu ir iespējams cīnīties. Uztura eksperti iesaka stresa mazināšanai ēst pareizu ēdienu. Viņi apgalvo, ka visbiežāk nervozi cilvēki, īpaši sievietes, ir t.

s. emocionālie ēdāji, kam nepatīkamā situācijā roka sniedzas pēc neveselīga našķa. Taču, visticamāk, tas ir tikai ieradums - katru nepatīkamu sīkumu remdēt ar šokolādes tāfelīti. Eksperti iesaka pievērst uzmanību sabalansētam uzturam un ēdienam, kas stresu mazina, nevis veicina. Ātri aizkaitināms?

Ēd brokoļus. Zaļie lapu dārzeņi, brokoļi un kāposti, kā arī pilngraudu produkti, sēklas, rieksti, menca un skumbrija ir bagāti ar magniju. Iespējams, šīs svarīgās minerālvielas trūkums ir stresa izraisītājs. Ja magnija rezerves sarukušas, garastāvokļa maiņas būs biežākas. Iespējams, magnija trūkums ir arī bezmiega cēlonis. Lai ķermenis justos normāli, apēd vismaz vienu ar iepriekšminētajiem produktiem bagātu porciju dienā.

Visu laiku nogurums?

Ēd riekstus. Starplaikos starp trim galvenajām ēdienreizēm ēdienkartē vajadzētu iekļaut mazu sauju riekstu. Uzgraužot tos ik pēc trim stundām, tie palīdzēs noturēt vienmērīgu cukura līmeni asinīs. Jāatceras, ka riekstiem (mandeles, valrieksti, zemesrieksti, pistācijas) jābūt nesālītiem. Rieksti ir īpaši bagāti ar B vitamīnu, it īpaši B5, kurš nepieciešams cīņā ar stresu un palīdzēs atgūt garīgo spirgtumu.

Jūties nospiests?

Ēd avokodo. Avakado ir auglis ar ļoti lielu kaloriju saturu. Arī tas palīdzēs smadzenēm ražot serotonīnu, ko sauc par laimes hormonu. Šī hormona ražošanā palīdzēs arī treknās zivis - lasis un skumbrija, kuras bagātas ar omega 3 taukskābēm. Trīs porcijas iepriekšminēto produktu nedēļā uzlādēs un atjaunos spēkus organismā. Nospiestības mazināšanai var ēst arī riekstus un sēklas.

Nelīdzsvaroti hormoni?

Ēd garneles. Garneles ir lielisks cinka avots. Cinks ir nozīmīgs laimes hormona serotonīna ražošanā. Tas ir svarīgs cīņā pret stresu. Cinks meklējams austerēs, brūnajos rīsos, sparģeļos, sēnēs, tītara gaļā un redīsos. Gana būs ar trim šos produktus saturošām porcijām nedēļā.

Zema enerģija?

Ēd auzas. Auzas ir vērtīgs graudaugs, tas dos ne tikai enerģiju, bet arī šķiedrvielas organismā. Auzas organisms pārstrādā lēni, tas nozīmē, ka cukura līmenis asinīs nelēkās, būs konstants. Cilvēkam pēc auzu putras porcijas ilgi būs sāta sajūta.

Nevari iemigt?

Ēd vīģes. Vīģes ir bagātas ar aminoskābi triptofānu. Tā ir viela, kas svarīga serotonīna veidošanā un palīdz pret garastāvokļa svārstībām. Šī viela arī palīdz iemigt. Vēl tā atrodama banānos, pienā, zivīs, sierā, pupās, auzās un olās. Iespējams, tā radies padoms pirms gulēt iešanas izdzert glāzi piena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko