Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Priecāties vai just līdzi?

Ētiska dilemma, dodoties pie garkaklu sievietēm Taizemes ziemeļos

Ja labi maksā, pasaulē var redzēt gandrīz visu. Tāpēc pārsteidza tūrisma aģenta epasts, atsakoties organizēt braucienu pie padongu cilts. "Lūdzu, neatbalstiet šos cilvēktiesību pārkāpumus!"

Padongas, kas vairāk pazīstamas kā garo kaklu sievietes, ir bēgļi no Mjanmas (jeb Birmas). Lai gan vizuāli izskatās, ka kaklus izstiepj ap tiem saliktie misiņa gredzeni, patiesībā kakls kļūst garāks, jo gredzeni nospiež atslēgas kaulus. Jau kopš bērnības, kad redzēju viņas vectēva žurnālā National Geographics, man bijusi vēlēšanās iepazīt dīvainās būtnes, kas gatavas ciest kropļojošas sāpes, lai kļūtu par elegantām skaistulēm.

Taču nezināju, ka cilts apmeklēšana ir izraisījusi asas debates par ētiku. Daļa tūrisma firmu un cilvēktiesību grupas uzskata, ka padongu ciemi, kas iztiepušies gar Taizemes ziemeļu robežu, ir "kā zooloģiskie dārzi cilvēkiem".

"Kaunpilna lieta!" epastā rakstīja tūrisma aģente. "Videi un kultūrai draudzīgas ekskursijas rīkojam jau 22 gadus, bet ne reizi uz šiem ciemiem, jo paši to uzskatītu par ekspluatāciju."

Vai tiešām tūristi tiek vesti pie cietumniekiem? Vai arī mana vizīte būtu atbalsts cilvēku kontrabandai? Nolēmu: došos turp un rakstīšu patiesību — varbūt tā palīdzēšu nelaimīgajām sievietēm, ja tā tik tiešām izrādīsies taisnība?

Notvertie eņģeļi


Pēc dažiem atteikumiem Taizemes otrajā lielākajā pilsētā Čangmajā atradu firmu, kas uz divām dienām aizvedīs pie padongiem un vēl četrām citām kalnu ciltīm. Cenā bija iekļauta vizināšanās ar ziloni un brauciens ar plostu.

Pēc pagara un sutīga ceļojuma ieradāmies pirmajā ciemā, kur dzīvo karenu cilts (arī no Birmas). Kur eksotika? Vairākas sievietes T kreklos un šortos apstrādāja klūgas grozu pīšanai. "Viņām nepatīk valkāt tautas tērpus," paskaidroja mans gids Jakrapans.

Devāmies tālāk. Lisu cilts nākusi no Tibetas. Viņu tradicionālais apģērbs darināts no smaga, daudzkrāsaina auduma. Savukārt akhu cilts ieceļojusi no Mongolijas un izceļas ar sudraba galvasrotām. Arī viņu ciemos tā ģērbies un rotājies bija tikai retais.

Un visbeidzot vēlā pēcpusdienā ieradāmies pie palongiem. Uzreiz pārsteidza tas, cik daudz sieviešu ir tērpušās etniskajos tērpos, ap vidukli liekot pītas jotas. Tās ir ļoti ciešas un burtiski "griežas" ķermenī. Padongu vīrieši ģērbjas kā parasti zemnieki.

Palongi tic, ka sievietes iepriekšējā dzīvē bijušas eņģeļi, kurus vīrieši noķēruši ar ciešajām jostām un nonesuši uz Zemes, pastāstīja saimniece Nī Naena (52), pie kuras pavadīju nakti. Sievietēm nav ļauts tās noņemt. Pati Nī to atļaujas, tikai ejot dušā. "Jaunībā vienreiz noņēmu jostu, taču sāku justies slikti un nomākti. Ja sieviete nevalkā jostu, viņa saslimst un nomirst."

Tomēr vismaz vienai sievietei šajā ciemā ar 300 iedzīvotājiem ir cits viedoklis — Džoju Taidžunu (28) sastapu šortos un T kreklā. Tas acīmredzami nepatika manam gidam, kas nopukstēja: ja no etniskajiem tērpiem atteiksies visi iedzīvotāji, tūristi šurp vairs nebrauks. "Viņa ir slinka palonga!" pasmējās gids.

Nokauninātā Džoja uzlika jostu un pie reizes piedāvāja man nopirkt dažādus rokdarbus. Laipni atteicos, bet pajautāju, kāpēc viņa ikdienā nevalkā ciešo pinumu. "Esmu jaunā paaudze, un man tas nepatīk. Karsti un neērti. Taču, ja virsaitis pavēlēs, es to darīšu."

Ciema virsaitis ir 52 gadus vecais Nanta Asunga. "Ja esi palonga, tad tērps ir jāvalkā!" viņš skaidroja, griežot cūkgaļu vakariņām. "Jāvalkā — un viss!" Tradīciju dēļ un arī tāpēc, ka puse ciema ienākumu nāk no tūrisma — aptuveni 15 tūkstoši dolāru gadā. Tonakt kāda austrāliešu ģimene samaksāja 15 dolāru par palikšanu virsaiša mājās.

Ar gidu devāmies pastaigā pa ciemu, un mūs sasniedza paziņojums skaļrunī. "Atgādinu, ka visām sievietēm jāvalkā tradicionālās drēbes!" runāja pats virsaitis. "Nupat ārzemnieki sūdzējās, ka dažas sievietes tos nevalkā." Atgriezos pie viņa, lai paskaidrotu, ka es nevis sūdzējos, bet uzdevu jautājumus. Nekāds atsaukums skaļrunī nesekoja.

Cēlie gulbji

Nākamajā rītā kāpu ziloņa mugurā un pēc stundas ar krietni izkulstītiem kauliem pārsēdos bambusa plostā, kuru upes ūdeņos kopā satur gumijas riepu strēmeles. Tā sasniedzām galveno galamērķi — garkaklu sieviešu ciemu. Ceļa galā bija mazs kiosks, kurā sēdošais vīrs par ieeju prasīja 300 bātu (Ls 4,30).

Patiesībā to grūti nosaukt par ciemu. Koka būdiņu ieskautā pagalmā sēdēja kādi divi duči sieviešu, nodarbojoties ar izšūšanu un tirgojot suvenīrus. Divu stundu laikā neredzēju nevienu vīrieti, izņemot tūristus.

Sievietes tik tiešām izskatās elpu aizraujošas. It kā viņu galvas būtu pacēlušās un dievišķi slīdētu virs ķermeņa. Parasti palongas salīdzina ar žirafēm. Man viņas atgādināja cēlus gulbjus.

"Nedrīkstam noņemt riņķus, jo tā ir mūsu tradīcija," skaidroja Malao (33). Leģenda vēsta, ka gredzeni likti, lai pasargātu bērnus no tīģeriem, kas uzbrūkot parasti tēmē uz kaklu. Savus kakla gredzenus Malao noņem tikai reizi gadā, lai notīrītu misiņu un arī kaklu. "Ja noņemu uz ilgāku laiku, sāk sāpēt galva un ir sajūta, ka kakls nevar noturēt galvu."

Jaunas meitenes parasti sāk ar gredzeniem, kuru svars ir nepilni divi kilogrami. Liekot klāt jaunus, svars sasniedz pat sešus. Līdzīgi gredzeni tiek valkāti arī uz kājām.

"Kāpēc es valkāju?" pārjautā Mamombī (52). "Lai ārzemniekiem ir ko redzēt!" Neizskatījās, ka viņa joko. Tiesa, noņemt gredzenus viņai nepatīk. "Tad es jūtos neglīta."

Sievietes stāsta, ka uz jauno dzīvesvietu viņas pirms trim gadiem atvedis starpnieks, vārdā U Dī. Dažām ģimenēm maksā 45 dolārus mēnesī, citas saņem maisu rīsu. Piepelnās ar suvenīriem un par maksu pozējot fotogrāfiem.

Atstāt ciemu nav ļauts. Pārtiku un citas sadzīves preces reizi dienā atved ar motociklu. "Ir jāsadzīvo ar starpnieku," saka Mamombī. "Ja es aizietu, arestētu imigrācijas dienests." Vai nu jāpaliek, vai atkal jāmaksā U Dī par aizvešanu atpakaļ uz Birmu. "Taču es labāk dzīvoju šeit nekā tur." Birmā pie varas ir militārā hunta. Tā ir viena no trūcīgākajām zemēm pasaulē.

"Man gribētos doties apskatīt tirgus, citus cilvēkus, bet es nevaru," pažēlojas Maja (11). Šī ir vienīgā sūdzība, ko dzirdu, ciemojoties pie garkaklēm.

Tātad — vai bija neētiski turp doties? Skaidrs, bez tūristu naudas mākslīgais ciems nepastāvētu. No otras puses, izskatās, ka padongi šo dzīvi piespiedu nebrīvē pieņem, jo jūtas paēduši un drošībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko