Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Regulāri treniņi nodrošina garu mūžu

Mūsu priekšteči dienā noskrēja 20 kilometru, bet mūsdienu vidējais aritmētiskais Homo sapiens dienā kopā savāc vien 700 metru. Velti, jo neskaitāmi pētījumi pierāda, ka regulāri skriešanas treniņi ir veselības brīnumlīdzeklis - noārdās stresa hormoni, pagarinās mūžš un samazinās risks saslimt ar vēzi.

Ilgāks mūžs

Skriešana pozitīvi iedarbojas uz visu organismu. Šādi iespējams arī pagarināt mūžu, noskaidrojuši Stenfordas universitātes pētnieki. Pirms vairāk nekā 20 gadiem zinātnieki sāka novērot cilvēku grupu vecumā no 50 gadiem.

Pētījuma beigās skrējēju grupā bija nomiruši 15%, bet neskrējēju - 34% cilvēku. Tāpat tika noskaidrots, ka cilvēki, kas regulāri devās skrējienos vai garākās pastaigās, veiksmīgāk spēja tikt galā ar ikdienas uzdevumiem un viņiem kopumā bija vairāk spēka un enerģijas, vēsta Aertzte Zeitung.

Nav nepieciešams ik dienas noskriet pusmaratonu, organisms jau būs pateicīgs par 60 minūtēm nedēļā. Turklāt labāk ir trīs reizes nedēļā paskriet 20 minūtes, nekā vienreiz, bet ilgāk.

Garastāvoklis un intelekts

"Sports padara smadzenes efektīvākas," ir pārliecināts Psihiatrijas un psihoterapijas Ulmas universitātes klīnikas direktors Manfrēds Špricers. Universitātes klīnikas pētījumi pierādījuši, ka skriešana, riteņbraukšana un soļošana ievērojami uzlabo cilvēku uztveres spējas - jauni iespaidi tiek uztverti ātrāk un apstrādāti efektīvāk, uzsvēra pētījuma vadītājs Ralfs Reinhards.

Slikts laiks nav attaisnojums, lai paliktu sēžot pie televizora. "Bailes no saaukstēšanās, skrienot aukstā laikā, ir racionāli tikpat pamatotas kā pagājušā gadsimta sākuma Ņujorkas iedzīvotāju bailes no vampīriem, braucot ar metro," Run2 apgalvo 2006.gada Eiropas čempions 10 000 metru distancē Jans Fičens.

***

10 lielākie skriešanas grēki

1. Pārāk ātri

Bieži vien skrējēji, īpaši iesācēji, pārspīlē un skrien par ātru. Iesācējiem vajadzētu ieelpot pie katra ceturtā, vairāk trenētiem cilvēkiem pie katra trešā soļa. Pielāgojot savu skriešanas tempu šādam ritmam, jūs nepārslogosiet organismu.

2. Bez ārsta padoma

Cilvēkiem, kam ir liekais svars, hroniskas saslimšanas vai kuri ir vecāki par 35 gadiem, pirms treniņu uzsākšanas noteikti vajadzētu konsultēties ar speciālistu.

3. Bez iesildīšanās

Pirms skriešanas noteikti vajadzētu veikt pāris iesildīšanās vingrinājumu, citādi tiek riskēts ar sāpošiem, sastieptiem muskuļiem nākamajā dienā.

4. Nepiemēroti apavi

Skriešanai nav vajadzīgs dārgs ekipējums, tomēr labos apavos būtu vērts ieguldīt. Nepiemēroti apavi var nodarīt kaitējumu.

5. Noslēguma sprints

Pēdējās piecās minūtēs vēl saņemties un noskriet maksimālā tempā - tā tikai lieki paātrināsiet pulsu! Labāk treniņu noslēgt ar mierīgu skrējienu un stiepšanās vingrinājumiem.

6. Par maz šķidruma

Skrienot jūs svīstat un zaudējat vērtīgās minerālvielas. Lai to kompensētu, skriešanas laikā un pēc tam vajadzētu dzert minerālūdeni.

7. Vēlā vakarā

Starp sportu un naktsmieru vajadzētu būt vismaz divām stundām, citādi pastāv risks neizgulēties, jo miegs būs trausls.

8. Iesācējiem skriet grupā

Bieži iesaka skriet grupās - labākai motivācijai un lielākai jautrībai. Taču iesācējiem vajadzētu uzmanīgi izvēlēties skriešanas partnerus. Skrienot kopā ar cilvēkiem, kuri ir krietni labākā fiziskā formā, ir risks pārforsēt.

9. Pārforsēšana

Nevajag pārpūlēt ķermeni un uzreiz skriet katru dienu veselu stundu. Pilnīgi pietiek ar pusstundu trīs līdz četras reizes nedēļā.

10. Daudz liekā svara

Cilvēkiem ar izteiktu lieko svaru nevajadzētu skriet, jo ir ļoti liela slodze uz locītavām. Iesākumā var izlīdzēties ar soļošanu, peldēšanu vai riteņbraukšanu un pāriet uz skriešanu tikai tad, kad daļa lieko kilogramu jau zaudēti.

Avoti: Run2, Lauftreff.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko