Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Slampes kinopilsētiņā Cinevilla atklāts Pasta muzejs

Nekādas lielās pastaigas pa ārēm vairs nesanāk, jo kājas stieg dubļos un pirksti salst. Kad TVIzklaide dodas uz Slampes pusi, no debesīm traucas pirmais sniegs. Par rudeni atgādina vien nodzeltējušie bērzi, kuri stāv ceļa malās gluži kā vertikāli sastādīti baltmaizes klaipi. Vēl jau lapas kokos turas, vēl jau ir rudens, vēl var neiekārtoties ērtāk dīvānā no rīta kulinārijas raidījuma līdz vakara filmai. Ir taču tik labi pamosties ar apziņu, ka kādam šodien varēsi uzrakstīt pastkarti ar sulīgu tekstu: "Čau, esmu Slampē!"

Zīmogošana

Pasta muzejs ir kinopilsētas Cinevilla vidū starp citām kino dekorācijām, kas tika uzstādītas filmas Rīgas sargi uzņemšanai. Pie kases nepatīkami pārsteidz tas, ka, lai aplūkotu tikai Pasta muzeju, jāpērk pilna biļete uz visu kinopilsētu. Un labi, ka tā, jo Pasta muzejs ir jauks papildinājums pilsētiņai, nevis atsevišķs tūrisma objekts. To var apskatīt pusstundā, jo muzejs vēl ir tapšanas stadijā, un tā veidotāji aicina ikvienu ziedot kādu ar pastu saistītu relikviju ekspozīcijas veidošanai. Bet tieši šis muzejs Sinevilai piešķir nozīmību, jo te var izdarīt paliekošas un svarīgas lietas — nosūtīt vēstules, pakas un pastkartes ar sveicieniem saviem mīļajiem.

Pastkartes sūtīšana man patīk. Kad uzlipināta marka un uzspiests zīmogs ar pasta nodaļu "Pasta muzejs", jāķeras pie zīmogošanas ar laku. Vērtszīmogu uz karstas lakas senāk lika, lai pasargātu sūtījumus no nevēlamas atvēršanas. Tas šķiet pamatīgāk nekā aploksnes aizlaizīšana!

Laka karsējas metāla bundulī un izskatās pēc karstās šokolādes. Bieza un brūna. Uzprasos uz zīmogošanu, jo ļoti vēlos. Pasta darbiniece ir laipna un ielaiž aiz letes. Ar karotīti izmaisu brūno masu, iesmeļu vienu karoti un uz pastkartes veidoju tādu kā plāceni. Pasta darbiniece norāda, ka laka nedrīkst būt kunkuļos, jādarbojas ātri un precīzi, lai masa nesacietē. Ņemu zīmogu un spiežu. Cik laba sajūta! Cik skaists medālis veidojas! Hop — vecajā pastkastē iekšā.

Uz sakariem!

Pasta muzeja pirmajā stāvā ir pasta nodaļa, otrajā — ekspozīcija ar liecībām gan no ulmaņlaikiem, gan padomju laikiem. Divas pastnieku darba formas, somas, spalvaskāti, zīmogi, telegrammas, aploksnes, grāmatas ar pasta likumiem par sūtīšanu, pakošanu, goda gadagrāmatas, kur uzteikti izcilākie sakarnieki, kopēšanas iekārtas, rakstāmmašīnas, velosipēdi. Otro stāvu izšauju cauri ar acīm un dodos atkal uz pirmo, lai reizi par visām reizēm saņemtos uzrakstīt kādu vēstulīti. Kad jūs pēdējoreiz to darījāt?

Ja negribas rakstīt, var doties pastaigā pa Sinevilu. Tā tiešām ir vesela pilsēta. Ar baznīcu, mājām, tirgu, kur var nopirkt medu un citus lauku labumus, kā arī Lido ēstuvi un Lāču maiznīcas filiāli. Te vēl trūkst apdrošināšanas kantora, benzīntanka un mazas Rimi filiāles, lai teiktu — re, viss vienuviet…

Cilvēkiem te patīk. Staigā pa pāriem, nepāriem, stumj bērnu ratus. Kāda kompānija paņēmusi līdzi tēju un desmaizes un, sasēdušies uz soliem, pikniko. Ak, cik labi, ja te būtu kinoteātris, kur rādītu Rīgas sargus — kaut pusi un bez specefektiem — vai kādu citu neredzētu latviešu filmu.

***

Pilsētiņu var izstaigāt pāris stundās, tāpēc noderēs tuvējās atpūtas iespējas: Ceļu muzejs Šlokenbekas muižā, Ķemeru purva taka. Svaigus ābolus var iegādāties pie augļkopja Jura Rūķīšu mājās Degoles pagastā, taču pirms tam noteikti jāpiezvana (26335661), jo sestdienās Juris ar preci ir Tukuma tirgū. Ar zirgiem var izjāt loku Kandavas Indānos (29259272) un Matkules pagasta Upeslīčos (29257171).

Pasta muzejs

Slampes pagasts, Tukuma rajons, karti skatīt: www.cinevilla.lv

Pasta muzeja darba laiks: katru dienu no plkst.10 līdz 18.30

Kinopilsētas darba laiks: katru dienu no plkst.10 līdz 19

Maksa par apmeklējumu: pieaugušajiem Ls 1,50 (grupā ar gidu — Ls 2), bērniem līdz 12 gadu vecumam — Ls 1 (ar gidu — Ls 2), bērniem līdz 6 gadiem par brīvu. Formas tērpa īre — Ls 0,50. Ekskursijas kostīmos rotas komandiera vadībā — Ls 3 katram

Info: 28606677; 7754647

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko