Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Slidošana un distanču slēpošana ir "liesākie" ziemas sporta veidi

Varbūt Latvija arī ir hokeja zeme, bet tā tomēr ir slēpotāju, nevis slidotāju paradīze. Gan darbdienās, gan brīvdienās vietējās slēpošanas trases mudž no snovbordistiem un slēpotājiem, kas laimīgi par šī gada balto ziemu deldē sniega segu visos iespējamos veidos. Diemžēl pacēlājā un it īpaši rindā pie tā iznāk pavadīt vairāk laika nekā uz paša kalna. Viena no alternatīvām ir distanču slēpošana, otra - slidošana. Abas - ekonomiskas, bet veselībai ļoti noderīgas aktivitātes, kas ļauj aiztaupīt laiku, kas bezjēdzīgi jāpavada pacēlāja rindā, saldējot pirkstus un degunu.

Pirmajās sniegotajās brīvdienās nolēmu iemēģināt spēkus slidošanā, kas man ir pasveša nodarbe, toties nav jābrauc ārā no centra, lai nodotos fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā, kas vēl labāk nekā jebkura iekštelpu nodarbe uzlabo asinsriti un apgādā ķermeni ar skābekli (nebūs jāveic dārgās salonu skābekļa procedūras!). Kārtējo reizi pārliecinājos, ka Lido slidotava ir pārlieku populāra, jo tur rinda bija vēl lielāka nekā tajās pašās brīvdienās Pierīgas kalnu pacēlājā Baldones Riekstu kalnā, tāpēc devos uz Akadēmijas ledus halli pie Latvijas Sporta akadēmijas. Cilvēku uz ledus bija daudz, bet paslidot varēja, ar nomu gan bija sliktāk - piecu cilvēku kompānijā slidas dabūja četri, taču neviens strikti nekontrolēja uz ledus pavadīto laiku, tāpēc varējām samainīties slidu pāriem un katrs izslidoties apmēram stundu.

Nomāt lētāk

Dzirdējusi no pieredzējušākiem slidotājiem par pārpildītajām slidotavām (kas tomēr nav salīdzināms ar Latvijas kalniem), ieskatījos sporta veikalos un sapratu, ka slidu pāra cena sākas no 40 latiem, bet par īri jāmaksā lats stundā. Tas nozīmē, ka ir vērts vēl kādu laiku īrēt, ja vien nav vēlmes ieslidināt arī kādu aizsalušo dīķīti vai uzspēlēt hokeju ar draugiem (diemžēl tad vajadzēs jau vērā ņemamas slidošanas iemaņas). Par ledus izmantošanu jāmaksā divi lati, tātad kopumā jātērē tikai 3 lati, slidotavas ir sabiedrisko transportu sasniedzamā attālumā un ne tikai Vidzemes augstienē, kā tas ir slēpošanas gadījumā. Nav arī jāstaipa līdzi smagais snovborda vai sevišķi jau kalnu slēpošanas inventārs, nav jāiegādājas speciāls apģērbs, toties www.fitnessfacts.com, kas apkopo dažādu sporta veidu enerģijas patēriņu, raksta, ka stundas laikā var sadedzināt ap 400 kaloriju (protams, visu laiku slidojot, nevis ik pēc trijām minūtēm apstājoties pie borta). Slidošanu iesācēju un amatieru līmenī pieskaita pie aerobās slodzes aktivitātēm (trenē izturību, paātrina vielmaiņu un dedzina Ziemassvētku speķpīrāgus un Jaungada šampaniešus), tā labi palīdz trenēt līdzsvaru, arī koordināciju. Hokejs uz ledus jau pieder pie augstas intensitātes aktivitātēm, kas trenē ne tikai aerobo sistēmu, bet arī spēku, jo slidošana ar smago hokejista ekipējumu prasa lielu muskuļu spēku.

Daudzpusīgās distances

Līdzīgi ir ar distanču slēpošanu, tomēr tā nodarbina gandrīz visus ķermeņa muskuļus, bet slidošanā vairāk slodzes tiek kājām un dibenam. Uzvaras parkā distanču slēpošanas trase jau darbojas, taču, manuprāt, daudz jautrāk ir slēpot pa mežu, kur ainava mainās, ir dažādi mazi kalni un ieplakas, kas pasākumu padara daudz jautrāku arī tad, ja gadās nokrist mīkstajā sniedziņā. Tad gan vajadzēs savas slēpes, jo distanču slēpju īre var pārvērsties par detektīvromāna cienīgu pasākumu, kad nākas dzīt rokā nedaudzos cilvēkus, kas ir atbildīgi par šo slēpju īri. Distanču slēpes atlaižu laikā var iegādāties, sākot no 20 līdz 30 latiem, tāpēc krīzei šis ir viens no labākajiem sporta veidiem. Jāsaka gan, ka slidošana ir mazāk kaprīza laika apstākļu izvēles ziņā, jo distanču slēpošanai ar dažu centimetru sniega kārtiņu vien nepietiek, bet mākslīgās slidotavas var uzturēt ledus temperatūru arī, esot zemākiem plusiem. Distanču slēpošanai vajag arī vairāk spēka, jo stundas laikā var noslēpot pat 500 kilokaloriju, turklāt ir mazāk iespēju atpūsties nekā slidošanā, jo pie katra koka jau pauzi netaisīsi, arī kafejnīca parasti ir tālāk, tāpēc no treniņa viedokļa priekšroka tomēr ir distancēm. Šajā sporta veidā ir arī minimāls traumu risks, tāpēc bailīgajiem tās ir pa prātam, bet ekstrēmisti biežāk trako pa snovparku, slēpošanu uzskatot par vienveidīgu un pārāk mierīgu.

***

Dodiet savam dakterim brīvdienu - jautājiet mums

Klāt iesnu sezona

Vai vērts satraukties par iesnām, ja reklāmas iesaka tik daudz deguna pilienu? Kad iesnas ārstēt ar antibiotikām, kad ar tautas metodi - sildīt degunu ar novārītām olām? Cik daudz iesnu vienā sezonā uzskatīt par normu?

Uz šiem un arī jūsu iesūtītajiem jautājumiem atbildēs Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Otorinolaringoloģijas klīnikas un Latvijas Otorinolaringologu asociācijas vadītājs Jānis Sokolovs.

Interviju ar dakteri Sokolovu lasiet sestdien 10.janvāra Dienā.

Jautājumus sūtiet: [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga LV 1004 ar norādi "Veselība"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko