Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Smalki ziemas ēdieni

Šo ēdienu izskats ir smalks un garšu buķete plaša, taču tie ir pagatavoti no veikalos viegli pieejamiem produktiem un, pats galvenais, gatavošanas process ir bezgala vienkāršs, tā restorāna Ambiente šefpavārs Māris Pastars pamato savu ēdienu izvēli. Vienīgais izņēmums varētu būt līnis – to vis katrā veikalā nenopirksi, būs jāiet uz tirgu un pēc tam drusku jāpaķēpājas ar izķidāšanu.

Ja gadījumā netiekat pie līņa, tuvākais iespējamais «aizvietotājs» pēc pavāra ieteikuma līnim ir varavīksnes forele. Vēl pavārs ieteic – ja plānajām kartupeļu šķēlēm gribat īpaši kraukšķīgu virsiņu un jums mājās ir creme brule speciālais deglis, tad pēc kartupeļu izcepšanas un plāts izņemšanas no cepeškrāsns apbrūniniet kartupeļus ar to. Taču, ja degļa nav, nebēdājiet – plānās šķēlēs sagriezti kartupeļi būs garšīgi arī tāpat.

***

Biezpiena krēms ar zemeņu mērci

4 porcijām vajadzēs: 100 g saldā krējuma, 180 g biezpiena, 80 g cukura, 20 ml gaišā ruma, citrona miziņu, vanilīnu, 150 g zemeņu, 50 g pūdercukura, sulu no 1/4 citrona

Saldo krējumu ar cukuru uzputo. Biezpienu izberž caur sietu, tad samaisa ar putukrējumu, pievieno rumu, rīvētu citrona miziņu un vanilīnu. Samaisa. Uz pāris minūtēm ieliek ledusskapī.

Mērcei zemenes (der atkausētas saldētās) ar pūdercukuru un citrona sulu sakuļ blenderī.

***

Krāsnī cepts līnis

4 porcijām vajadzēs: 4 gab. līņa (katrs aptuveni 500 g), 300 g kausēta siera, 200 g burkānu, 200 g selerijas sakņu, 200 g puravu, 200 g fenheļa, 2 citronus, 1 ķiploka galviņu, olīveļļu, sāli, piparus

Līni izķidā un nomazgā, no ārpuses un iekšpuses ierīvē ar sāli, pipariem, ķiplokiem un citroniem. Olīveļļā apcep salmiņos sagrieztus dārzeņus un kapātus ķiplokus. Apceptajos dārzeņos iemaisa kausēto sieru un pilda līnī. Cep cepeškrāsnī 190 °C aptuveni 30 minūtes.

***

Kartupeļu šķēles ar rukolu un sēnēm

4 porcijām vajadzēs: 500 g kartupeļu, 200 g sēņu, 100 g rukolas, 40 g sviesta, 20 g cietā siera, olīveļļu, sāli, piparus

Cepešplāti iesmērē ar sviestu. Kartupeļus sarīvē plānās šķēlītēs (ar speciālo rīvi vai mizojamo nazi izdosies sarīvēt īpaši plānas) un kārto uz plāts, pārsmērē ar sviestu, uzber sāli un liek cepeškrāsnī. Cep 220 grādos grila režīmā tikai no augšpuses, līdz kartupeļi ir zeltaini brūni. Ja mājās ir karstumizturīgi trauki, varat likt kartupeļus pa taisno šķīvjos, šaut cepeškrāsnī un pēc tam uzreiz pasniegt katram ēdājam individuālu porciju.

Uz pannas olīveļļā apcep sēnes (šefpavārs iesaka baravikas, bet varat izmantot arī citas, kas jums pieejamas). Rukolu samaisa ar apceptajām sēnēm, pieber sāli, piparus un liek uz apceptajiem kartupeļiem. Pārkaisa ar sarīvētu cieto sieru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko