Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Speķpīrāgi, ne dzintari

No diviem cilvēkiem šovasar dzirdēju labas atsauksmes par Akmeņraga bāku. Tā esot dziļi mežā nost no cilvēkiem, pārsteidzoša gide izrādot savu akmeņu un dzintaru kolekciju. Ja labi parunājot, par pāris latiem varot dabūt kūpinātu pleksti. Abi Akmeņraga apmeklētāji brīdināja, ka ceļš uz bāku ir drausmīgs: viens bija braucis ar džipu, otrs ar velosipēdu.

Izmet ledusskapi

Pirmkārt, svarīgi izvēlēties ceļu līdz Ziemupei, jo mēs to izdarījām aplami. Lai arī Akmeņrags izskatās tuvu Pāvilostai, taisnāk būs, braucot pa Liepājas šoseju meklēt Vērgales, tad Ziemupes virzienu. Kurzemē gan principā nevajadzētu meklēt taisnāko ceļu, jo līkumi rāda skaistas vietas. Mēs izriņķojām cauri Ēdolei, kur nu jau pāris gadu apskatāma daļēji atjaunotā pils.

Ceļš no Ziemupes uz Akmeņraga bāku prasa pacietību un vērību. Sākumā tas ir plats un grantēts, skatienam paveras pļavas, drīz kļūst šaurāks un bedraināks, iestiepjas mežā. Ceļš ir taisns un rada sajūtu, ka beigsies pasaules malā. Visbeidzot tas pārtop lielā, tumšā takā, kas beidzas pie Akmeņraga bākas. Gide Tatjana atslēdz durvis un uztic mums bāku. Lai dzīvojot, cik ilgi gribot.

Pēc spirālveida kāpņu pievārēšanas esam augšā. Pie pašām bākugunīm. Kāds skats! Vienā pusē meži līdz pamalei, otrā — jūra. Pa labi jūra met skaistu ieloku, pa kreisi, ja labi ieskatās, var manīt Liepājas torņus. No ķieģeļiem celtās bākas augstums dažādos avotos minēts atšķirīgs. Uzticos Tatjanai, kura apgalvo, ka bāka ir apmēram 37 metrus augsta un celta 1884.gadā. Pirmajā pasaules karā bāka nopostīta, 1921.gadā.

"Tagad saprotu — zeme ir apaļa," Tatjana smej, ka reiz kāds viesis to sapratis tieši šajā bākā. Daudzus cilvēkus izbrīnot, kā vietējie spēj dzīvot tik tālu no civilizācijas. "Katrs zina savu vietu," Tatjana pasmaida. Viņai patīk staigāt gar jūru, kas izmet pa ledusskapim, šķūnim, patlaban regulāri izskalo neizlietotas signālraķetes. Trīs gados Tatjana salasījusi daudz akmeņu un dzintaru, ko sola parādīt.

Tusiņš dzintarā


Tatjana no mājas iznes grozu ar speķpīrāgiem. Nē, tie ir milzu dzintara gabali! Silti dzelteni, tumši dzelteni. "Lieli kā ziepju gabali," viņa smej un uzreiz piekodina, ka stāstījums par akmeņiem nebūs balstīts uz vēsturiskām zināšanām, tas baudāms ar rokām un acīm.

Vispirms izspēlējam spēli ar dzintariem: starp vairākiem gabaliem jāatrod neīstie dzintari. Nav viegli. No spēles izslēdzu bālganu štruntu, nodēvēju to par plastmasu. Izrādās, tas bijis baltais dzintars, kas rodas no egļu sveķiem. Tatjana palīdz, un mēs ieraugām, cik līdzīgi dzintaram ir jūras apviļātie stikla gabali un ugunskurā sakususī plastmasa. Spēlējot šo spēli, kāds amerikānis iegājis tādā azartā, ka gribējis spēlēt vēl: "Please, amber game, amber game*."

Tatjana mums parāda viltoto dzintaru, ko veido no stikla un dzintara sakausējuma un braši pārdod Rīgā tūristiem. Tas ir smagāks nekā dzintars. Izpētām dzintarus arī ar lupu. Kādā no tiem atdusas ods. "Tas ir tusiņš!" Tatjana norāda uz otru odu un vēl kaut ko melnu un mazu. Tas trešais neesot ods. "Tas ir galdiņš!"

Akmeņi man šķiet vēl aizraujošāki. Uz kāda ir zivs asakas nospiedums, citā — medūzas fosilija. Ir arī pīpes gals, kas datējams aptuveni ar XVI gs. Iespējams, jo netālu no bākas ir viduslaiku kapsēta. "Kā ierauga šo, tā atplaukst smaidā pat tie, kuri klusu stāvējuši," gide rāda akmeni tupelītes formā. Jo īpaši tupelīte patīkot ārzemniekiem. "Man teica — krīzē būs mazāk tūristu. Nē! Poļi, vācieši, amerikāņi." Bāku apmeklē daudz lietuviešu, kuri priecājas, ka atšķirībā no Palangas te dzintarus dod rokā un nav jāpēta aiz stikla. Arī latviešu ceļotāju daudz. Tie, kuri braukājuši pa ārzemēm, nu iepazīst Latviju. Uzkar kaklā dzintara rotu un aiziet smaidīgi, kā no pjedestāla nokāpuši.7

Please, amber game* — lūdzu, dzintara spēli.

***

Akmeņraga bāka

Sakas novads. Darba laiks: katru dienu 10—18, ieejas maksa Ls 1. Lai redzētu dzintaru privātkolekciju, jāpiesakās iepriekš 28350899 (Tatjana)

Ko vēl redzēt?

Dāliju kolekcija Vērgales pag. Rīdziņos apskatāma līdz pirmajai salnai. Ieejas maksa Ls 0,50. Iepriekš pieteikties 29165645 (Inese)

Āboli un bumbieri nopērkami Liepājas rajona Durbē pie Jāņa Pakalna (26170014)

Marķēti velomaršruti pa Rucavas skaistākajām vietām 9 km garumā ved gar Latvijas kuplāko ievu un Leju svētavotu, Rucavas baznīcu, etnogrāfisko māju Zvanītāji. Otrs velomaršruts 14 km rāda jūras krastu, Papes dabas procesu taku, Papes bāku, brīvdabas muzeju Vītolnieki, Nidas augsto purvu. Karte drukātā veidā Liepājas TIC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko