Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Spoguļpasaules jūras veltes Čarlstonā

Pazīstamajam rakstniekam Viljamam Gibsonam ir grāmata Pattern Recognition, kuras varone Keisa Polarda no Ņujorkas nokļūst Londonā un visu, ko redz Anglijā, sauc par spoguļpasauli. Anglija viņai šķiet kā Amerikas spoguļversija — līdzīga, bet tik atšķirīga. Līdzīgas izjūtas man pirms dažām nedēļām nācās izbaudīt Čarlstonā Dienvidkarolīnā, kur piedalījos izglītības pētnieku konferencē.

Čarlstona nav tipiska Amerikas pilsēta, vismaz man — nē. Tā ir kaut kur līdzīga dažām Eiropas pilsētām ar veselām ielām astoņpadsmitajā gadsimtā celtu māju vēsturiskajā centrā, tikai sakoptāka un ar spožu subtropu floru. Atšķirības kļūst pamanāmākas okeāna krastā, kur stāv lepnas plantatoru mājas — tur, šķiet, dzīvoja Reta Batlera ģimene. Okeāna klātbūtni var sajust katrā pilsētas vietā, jo spēcīgs vējš pūš regulāri, kaut gan nepamanījos pavaicāt vietējiem, cik bieži viņiem gadās īstas vētras. No okeāna nāk arī vietējo gardēžu iecienītas jūras veltes: krabji, lobsteri, mīdijas un austeres.

Mūsu konference notika lielā, nedaudz bezpersoniskā viesnīcā, un vakara pieņemšanās mums pasniedza nedaudz bezpersoniskas "starptautiskās" virtuves ēdienus. Pavisam citu atmosfēru un citu gastronomisku kultūru sastapām blakus esošajā John Street, kur atrodas divi restorāni — franču virtuves (tur biju tikai uz kokteiļiem) un jūras velšu.

Aizspogulijas jūras veltes nav tādas kā Eiropas jūras veltes — tās it kā izskatās līdzīgi, bet garšo citādi, tāpat kā vairākas lietas tajā okeāna krastā. Bet atšķirībā no šausmīgās kafijas, ko brokastīs pasniedz Aizspogulijas vidēja līmeņa viesnīcās, jūras veltes tur ir garšīgas un neaizmirstamas.

Šķiet, ka mīdijas un austeres tur ir treknākas un ar proteīnu bagātākas, lobsterus pasniedz asi skāba ceviche mērcē, un krabju gaļa ir dievišķi maiga. Citā restorānā vai drīzāk demokrātiskā krodziņā vecajā tirgus kvartālā pasniedz arī zupu no sieviešu dzimtes krabjiem (tieši tā — izklausās pēc diskriminācijas, bet vietējie apgalvo, ka krabenes esot garšīgākās par krabjiem). Zupa jebkurā gadījumā garšo lieliski, un nevaru atcerēties neko tamlīdzīgu nevienā Eiropas valstī. Jūras veltes Čarlstonā pasniedz svaigas, ceptas un citrusu sulā marinētas, kā arī grilētas un bekonā ietītas. Un visur kā galveno jūras velšu ēdienu priekšrocību uztver pašu produkta svaigumu — šķiet, Čarlstonā nevienam neienāks prātā, ka jūras veltes mēdz būt no konserviem. Jo viņi, laimīgie, dzīvo okeāna krastā un prot izmantot šo bīstamo kaimiņu, lai ikdienas dzīve būtu garšīgāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko