Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Tehniskā apskate arī veselībai

Automobiļu īpašnieki zina, ka reizi gadā obligāti jāpārbauda spēkrata tehniskais stāvoklis pat tad, ja tehnisku problēmu tam nemana. Kā ar cilvēka veselības pārbaudi? Normatīvie akti paredz, ka reizi gadā ikvienam ir tiesības vērsties pie ģimenes ārsta, lai bez maksas izietu profilaktisko veselības apskates programmu.

Ko tā nozīmē, un vai ar valsts noteiktajiem izmeklējumiem ir pietiekami, saruna ar Signi Dauškani-Plataci, bijušo Latvijas Pacientu tiesību biroja vadītāju, tagad veselības klīnikas Premium Medical vadītāju. Kādus izmeklējumus paredz pieaugušo bezmaksas profilaktiskās apskates?

Profilaktiskā apskate pie ģimenes ārsta nozīmē vispārējo veselības pārbaudi - pacienta sūdzību uzklausīšanu un dažādu orgānu apskati, izmeklējumus, tostarp asinsspiediena noteikšanu, sirdsdarbības un plaušu auskultāciju, vēdera iztaustīšanu, redzes, dzirdes, kustību novērtēšanu. Vecumā pēc 50 gadiem reizi gadā gan sievietēm, gan vīriešiem paredzēta taisnās zarnas digitālā izmeklēšana, bet sievietēm reizi gadā veic ginekoloģisko apskati.

Lai laikus pamanītu vēža veidošanos, sievietēm no 25 līdz 70 gadiem reizi trijos gados paredz veikt dzemdes kakla onkocitoloģisko izmeklējumu, bet vecumā no 50 līdz 69 gadiem vienu reizi divos gados - krūšu dziedzeru izmeklējumu ar mammogrāfijas metodi. Pacientiem vecumā no 50 gadiem reizi gadā veic slēpto asiņu izmeklējumu fēcēs. Uzskatu, ka šis valsts garantētais minimums ir svarīgs, bet nepietiekams.

Vēl sīkāk par apskatēm var uzzināt Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) mājaslapā www.voava.gov.lv. Profilaktisko apskašu programma reglamentē profilaktiskās apskates un izmeklējumus. Iesaku šo pielikumu rūpīgi izpētīt!

Tomēr daudziem ir pieredze, ka ģimenes ārstam neatliek laika tik detalizētai pacienta apskatei.

Nelaime, ka ģimenes ārstam viena pacienta uzklausīšanai ir atvēlētas dažas minūtes, tāpēc neatliek laika normālai sarunai par veselību. Tomēr, ja sūdzību nav, tas nenozīmē, ka esi pilnīgi vesels un nekādi tālākie izmeklējumi nepienākas.

Svarīga arī ģimenes anamnēze - ar ko slimojuši vecāki un vecvecāki. Priekšteču kaites nav kā likums, kas obligāti piemeklēs arī bērnus un mazbērnus, taču iedzimtības faktoru izslēgt nevar, tāpēc ārstam svarīgi zināt, vai iepriekšējās paaudzēs nav konstatēti ļaundabīgi audzēji.

Ko jūs ieteiktu tiem nosacīti veselajiem, kuri skeptiski raugās uz vizīti pie ģimenes ārsta, paredzot, ka tas varētu būt tikai formāls pasākums - gluži kā izziņas saņemšana autovadītāja apliecībai, kas nereti izvēršas par ārstu parakstu savākšanas akciju, kurā speciālisti izrāda minimālu ieinteresētību patiesā veselības stāvokļa noskaidrošanā.

Naivi ir domāt, ka citam tava veselība interesēs vairāk nekā tev pašam. Pat tad, ja izdodas pierādīt ārstu paviršību un panākt attiecīgu soda piemērošanu, ko tas vairs dod? Nereti veselība jau ir neglābjami sagājusi grīstē. Par savu un tuvinieku veselību, pirmām kārtām, esam atbildīgi paši, kā to paredz arī Ārstniecības likums.

Ja valsts spēj garantēt tikai minimumu, ir vērts padomāt par veselības apdrošināšanas polisi, arī par finansiāliem ieguldījumiem. Ja auto tehniskajā apskatē tiek pieprasīts veikt remontu vai kādu detaļu nomainīt, parasti nekurnam. Taču paši sev visdārgāko - veselību - atstājam novārtā! Nav jākaunas uzstāt, lai pārbaude notiktu rūpīgi.

Bijušais ASV prezidenta kandidāts Makeins kādā intervijā atklāja, ka viņam ikgadējo pārbaužu laikā, kailam esot, konstatēja ļaundabīgu ādas audzēju - melanomu. Cik pie mums ir kaili atrādījušies ģimenes ārstam?

Jūs minējāt laika trūkumu, kas traucē veltīt pietiekamu uzmanību šķietami veselam pacientam. Taču arī uz valsts apmaksātajiem izmeklējumiem nākas gaidīt mēnešiem. Saprotams, ka zūd interese, ja pārbaude ievelkas garumā. Mūsdienu aizņemtībā nav laika nīkt pie kabinetu durvīm.

Jā, valsts paredz, piemēram, sievietēm veikt dzemdes kakla onkocitoloģisko izmeklējumu, taču to bez maksas var veikt tikai ginekologi, kuri ir līgumattiecībās ar valsti, kā arī ģimenes ārsti, kuriem ir līgums ar valsti un kuri veic ginekoloģisko apskati. 2007.gadā tie bija 36 ginekologi un mazliet vairāk nekā 30 ģimenes ārsti. Viņiem jāveic dzemdes kakla skrīnings aptuveni 500 tūkstošiem Latvijas sieviešu. Ja ārsti tikai to vien darītu, diezin vai spētu izmeklēt visas sievietes. Līdzīga situācija ir arī ar citiem izmeklējumiem. Atliek vai nu gaidīt, vai maksāt no savas kabatas.

Savukārt, runājot par pacientu aizņemtību, ir pierādījies, ka pat ļoti aizņemtam biznesmenim nopietnas mugurkaula trūces gadījumā, ja ārsts dod mēnesi laika ambulatoriski darīt visu iespējamo, lai nebūtu jāguļas zem skalpeļa, veselībai veltāmais laiks tomēr atrodas.

***

Dodiet savam dakterim brīvdienu - jautājiet mums

Migrēna

Uz jūsu jautājumiem par migrēnas cēloņiem, profilaksi un ārstēšanu atbildēs Latvijas Sāpju izpētes biedrības galvas sāpju nodaļas vadītāja neiroloģe Daina Jēgere. Interviju ar Dainu Jēgeri lasiet sestdien 13.decembra Dienā.

Jautājumus sūtiet: [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 41, Rīga, LV-1004, ar norādi Veselība

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko