Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Valentīna dienas gardumi

Valentīna dienā mīļoto cilvēku varam iepriecināt arī ar garšīgu un veselīgi pagatavotu ēdienu, uzskata restorāna La Boheme pavārs Māris Jansons. Viņš Dienas lasītājiem sastādījis Mīlētāju dienas ēdienkarti, iekļaujot tajā veselīgus kārumus - kazas sieru, tvaicētu zivi un šokolādi. Vēl arī selerijas sakni, ko pēc Māra domām, daudzi piemirsuši. Selerijas biezenis, plāni griezta un vārīta sakne dod ēdienam ļoti intīmu garšu.

Pamatēdienam Māris izvēlējies Baltijas mencu. Tirgū tā nopērkama par ļoti pieņemamu cenu. Māris saka: "Turklāt Baltijas menca nav mākslīgi audzēta būrī vai barota ar neveselīgu pārtiku. Svaiga menca ir labākais, ko var pasniegt Valentīna dienas vakariņās."

Māris arī secina, ka tvaicēšana ir piemirsta un izstumta, taču tvaicējot produkts nezaudē uzturvērtību tik ļoti, kā vārot vai cepot. Savukārt šokolādi Māris sauc par "vājību". Tā ievadīs vakaru kaislīgā un romantiskā gultnē. Un saldējums - kopā ar skūpstu.

Vēl Māris saka - visas sastāvdaļas ir salīdzinoši vienkāršas un nav arī pārāk dārgas, vienīgi drusku jāpacenšas, ēdienu gatavojot un dekorējot. Bet mīļotā cilvēka dēļ reizi gadā taču to varat atļauties!

***

Selerijas sakne, kazas siers ar burkānu želeju un mīksti vārītu olu

2 porcijām vajadzēs (gramos):

0,200 selerijas saknes

0,060 kazas siera

0,030 saldā krējuma

0,005 ķirbju sēklu

0,200 burkānu

0,01 želatīna

0,008 lapu salātu

0,030 sīpolu

0,005 olīveļļas

Divas mīksti vārītas olas

Sāls, pipari, dilles dekorēšanai

Selerijas sakni nomizo, plāni sagriež ripās un blanšē ūdenī, līdz ripas mīkstas.

Tad gatavo kazas siera masu. Sieru sajauc ar saldo krējumu, lai vieglāk to spiest vai pildīt. Pievieno sāli, piparus, var pievienot smalki grieztu baziliku un ķirbju sēklas. Šo masu liek uz plānajām selerijas ripām, tās pārloka vai ierullē - kā vēlas.

No burkāna izspiež sulu, tai pievieno uzbriedinātu želatīnu un ļauj ledusskapī sarecēt, tad recekli sagriež strēmelēs vai sirsniņās - kā vēlas.

Olu vāra mīkstu un noloba.

Lapu salātus nomazgā un pārslaka ar olīveļļu.

Visas sagatavotās sastāvdaļas kārto uz liela šķīvja atbilstoši savai fantāzijai. Un pārslaka ar olīveļļas vinegretu. Dekorē ar dillīti.

Olīveļļas vinegretu gatavo šādi: olīveļļu sajauc ar balzametiķi (var lietot arī parasto 9% etiķi, tad saldumam pievieno mazliet cukura vai medus). Iegūtajā mērcē ieliek smalki grieztus sīpolus, kas iepriekš noskaloti, lai nav tik asi.

***

Ananass, šokolāde, saldējums, ogu ķīselis un bezē cepumi

2 porcijām vajadzēs (gramos):

0,200 ananasa

0,100 ogu ķīseļa

0,300 krējuma šokolādes

0,200 plombīra saldējuma

0,050 bezē cepumu

0,100 žāvētu aprikožu

Ananasu nomizo, sagriež smalkos kubiņos, sajauc ar ogu ķīseli, kas izvārīts iepriekš no saldētām zemenēm vai kādām citām ogām vai sulas. Ja vēlas, maisījumam var pievienot 20 gramus apelsīnu liķiera. Tas atsvaidzinās un izces ananasa garšu.

Šokolādi izkausē ūdens peldē. Mazā glāzītē vai trauciņā ieklāj pārtikas plēvi, tad ielej karsto šokolādi un ļauj, lai malas sarec, bet vidū šokolāde vēl ir šķidra. Šķidro masu izlej laukā, glāzīti ar palikušo šokolādi ieliek leduskapī, lai groziņš kārtīgi sacietē.

Pārpalikušo (izlieto) šokolādi var apēst citreiz. Kad groziņš ciets, to pilda ar plombīra saldējumu un liek saldētavā.

Tad sagatavo aprikožu biezeni. Žāvētas aprikozes ūdenī vāra, līdz tās kļūst mīkstas. Tad samaļ blenderī līdz mērces konsistencei, pievieno cukuru, ja vēlas.

Izņem no saldētavas šokolādes groziņus, izceļ tos no glāzītēm, noņem pārtikas plēvi.

Visas sastāvdaļas kārto uz sķīvja un dekorē ar sadrupinātiem bezē vai šokolādes cepumiem, lai ir kāds kraukšķis, svaigumam pārkaisa piparmētru.

Ja šokolādes groziņu pagatavošana šķiet sarežģīta, var, protams, saldējumam šokolādi vienkārši pārrīvēt. Arī būs garšīgi. Taču groziņi - romantiskāk. Parādīsit, ka centāties.

***

Tvaicēta Baltijas menca, selerijas saknes biezenis, sviesta mērce

2 porcijām vajadzēs (gramos):

0,500 mencas filejas

0,250 selerijas saknes

0,100 piena

0,100 sviesta

0,020 etiķa

0,020 cukura

0,100 ūdens

0,050 mizotas bietes

1 ola

garšvielas un garšaugi

Selerijas sakni nomizo, sagriež kubiņos un liek vārīties pienā. Pienu lej tik daudz, lai tas pārsegtu sakni. Kad sakne mīksta, to samaļ blenderī vai virtuves kombainā līdz biezeņa konsistencei. Pievieno garšvielas, olas dzeltenumu. Ja vēlas, var pievienot mazliet sviesta.

Mērci gatavo šādi: ūdenim pievieno etiķi, cukuru un sāli. Visu uzvāra, liek pa pikucītim sviesta un puto, līdz tas izkusis. Sviesta mērcei nedrīkst ļaut vārīties, jo tad no svieta taukiem atdalīsies piens.

Mencu sagriež divās porcijās un tvaiko apmēram 10 minūtes tvaikojamajā katliņā vai

sietiņā virs parasta katla ar ūdeni. Kad menca gatava, to apsāla un appiparo, pārslaka ar olīveļļu.

Galda bieti izmanto ēdiena dekorēšanai. To plāni sagriež un ar piparkūku formiņām izspiež riņķīšus, liek aukstā ūdenī, līdz biete piesūcas ar ūdeni un kļūst kraukšķīga.

Visas sastāvdaļas karstas kārto uz šķīvja un dekorē ar bieti un pētersīli. Var pārkaisīt kādu kaperīti vai citrona miziņu. Tas atsvaidzinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko