Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vectētiņu padomi sporta zālei

Vakardienas ziņas šodien jau ir vecas, bet vecmāmiņu (vai vectētiņu) padomi dažkārt dzīvo ilgāk, nekā vajadzētu. Izrādās, vīriešu muskuļu treniņos vecu padomu, ko joprojām aktīvi izmanto sporta zālēs, ir papilnam. Liela daļa no tiem radušies pat XX gs. 40.—50.gados.

Protams, pamatshēma nemainās: pacel smagumu, noliec vietā, atkārto. Muskulis aug. Tomēr, izvairoties no kļūdām un ievērojot smalkas detaļas, īsākā laikā izdosies uzaudzēt vairāk muskuļu un izvairīties no traumām. Žurnāls Men"s Health sagatavojis veco ieteikumu sarakstu, Diena izvēlas Latvijas vīriešiem atbilstošākos jeb biežāk sporta klubos novērotos.

1. Atkārto 8—12 reizes

Padoms radies: 1954.gadā, kad angļu ķirurgs Jans Makvīns publicēja zinātnisku rakstu, muskuļu augšanai iesakot vidēji augstu atkārtojumu skaitu.

Šodien: variē atkārtojumu skaitu dažādos treniņos, lai veicinātu visu muskuļu augšanu, jo smagāki svari palīdz muskuļu šķiedrām kļūt biezākām un lielākām, tātad trenē spēku, bet ilgāki treniņi ar mazāku svaru veicina muskuļu izturību. Tagad zinātnieki iesaka mēnesī, trenējoties trīs reizes nedēļā, ievērot šādu shēmu: 1) pieci atkārtojumi katrā piegājienā katram vingrojumam; 2) 10 atkārtojumi katrā piegājienā; 3) 15 atkārtojumi katrā piegājienā.

2.Trīs piegājieni

Padoms radies: 1948.gadā, kad fizioterapeits Tomass Delorme ierakstīja Fizikālās medicīnas arhīvos apgalvojumu: kāju spēka treniņam trīs piegājieni ar 10 atkārtojumiem ir tikpat efektīvi kā 10 piegājieni ar 10 atkārtojumiem.

Šodien: ja izpildi astoņus vai vairāk atkārtojumu, neizpildi vairāk par trim piegājieniem. Ja katram vingrojumam veic tikai trīs vai mazāk atkārtojumu, jāizpilda vismaz seši piegājieni. Vecajam ieteikumam nav nekādas vainas, taču nav universālas 60 gadu vecas mērauklas visiem vingrojumiem. Ir tā — jo vairāk atkārtojumu katrā vingrojumā, jo mazāk piegājienu, un otrādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko