Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Plaukstas lieluma kinoteātris

Izvēloties jaunāko «dārgā gala» tālruni i8900 Omnia HD pasniegt kā augstākās klases multimediju tālruni, Samsung trāpījis tieši desmitniekā. Lai arī šajā telefonā ir pietiekami daudz iespēju, lai tas klauvētu pie viedtālruņu kategorijas durvīm, tieši spilgtais, lielais ekrāns, fotokamera un mūzikas atskaņotājs padara _Omnia HD _par vienu no labākajiem patlaban nopērkamajiem multimediju telefoniem.

Jau paņemot rokās jaunāko Samsung darinājumu, kļūst skaidrs, ar ko būs darīšana. Tam ir uz citu mobilo telefonu fona milzīgs ekrāns - 3,7 collas jeb 9,3 centimetri pa diagonāli. Izmantojamais laukums ir 8 centimetrus garš un 4,5 plats. Skaidrs, ka līdz ar to pats telefons ir vizuāli iespaidīgs. Tas ir gandrīz visas plaukstas garumā un sākumskolniekam varbūt pat par lielu. Taču nevajadzētu to uzskatīt par trūkumu, jo ekrāna kvalitāte ir tik laba, ka tās izbaudīšanai prasās liels formāts.

Pikseļi melo

Samsung lepojas, ka nu viņi rīcībā ir pasaulē lielākais mobilajā telefonā iemontētais aktīvās organisko gaismu izstarojošo diožu matricas (AMOLED) displejs. Vienkāršākā valodā runājot Omnia HD ekrāns ir kā ļoti labs televizors, kurā būs prieks skatīties gan filmas, gan videoklipus. Par spīti ciparu izteiksmē vājajai izšķirtspējai (640x360 punkti) attēla kvalitāte ir tuvu ideālai. Krāsas ir ļoti reālas, ekrāns – košs, kontrasts – iespaidīgs. Filmu skatīšanās laikā nav nekādas attēla raustīšanās, aiztures vai citādu izkropļojumu. Tīrā bauda.

Ja būtu jāizvēlas, kurā no šobrīd nopērkamajiem telefoniem skatīties video, izvēle visticamāk kristu uz Samsung Omnia HD vai Apple iPhone, finālistu pulkā atstājot LG Arena un SonyEricsson Xperia. Nenoliedzami, viens no galvenajiem Samsung plusiem ir ekrāna izmērs, bet ne mazāk svarīgs faktors ir skaņa. Omnia HD par to rūpējas augšpusē un apakšā iebūvēti skaļruņi.

Videokamera pa rokai

Nu gan laiks mazliet piebremzēt sajūsmu par ekrānu un paraudzīties, ko interesantu vēl varam atrast šajā tālrunī. Šādu lietu netrūkst. Piemēram, 8 megapikseļu fotokamera, kas spēj filmēt tā dēvētajā augstas izšķirtspējas (HD) formātā. Ne velti šī burtu kombinācija iekļauta tālruņa nosaukumā.

Attēli ir brīnišķīgi. Filmētais materiāls arī. Pat pārlādējot tos datorā, nerodas iespaids, ka materiāls tapis ar mobilo tālruni. Nav tradicionālās miglas, neskaidrie sejas panti un kustīgu attēla kavēšanās. Skatoties šos materiālus var noticēt, ka tie filmēti ar diezgan labu amatieru kameru.

Taču labākais vēl tikai nāk – Samsung izdevies izdarīt to, ko nevienam neizdevās ilgus gadus. Omnia HD zibspuldze ir tik jaudīga, ka pat absolūti tumšā istabā nakts vidū tapušās bildes izskatās kā apgaismotā telpā. Tas attiecas arī uz video. Gaismeklis tik labi izdzenā tumsu, ka naktī varat filmēt uz nebēdu.

Selektīvais jūtīgums

Pati skārienjūtīgā saskarne izraisa dalītas jūtas. Prieks par ērto īsceļu uzstādīšanu un 600 MHz ARM Cortex-Aprocesora, 256 MB operatīvās atmiņas un Symbian S60 operētājsistēmas piektā izlaiduma kopdarbā nodrošināto ātro programmu apstrādi. Samsung izmanto jau iepriekšējā Omnia modelī izmantoto principu ar rīkjoslu, no kuras vajadzīgās programmas var izvilkt uz sākumekrāna.

Programmu klāsts ir viedtālruņa cienīgs. Tajā ir navigācijas sistēma, failu saspiedējs, GPS uztvērējs, vizītkaršu lasītājs, mērvienību pārvērtējs un pat lielāko valodu vārdnīca. Gan uz angļu mēli, gan skaidrojošā.

Vilšanos sagādā skārienjūtīgā tehnoloģija. Tā tomēr ir tālu no pilnības. Vismaz Dienas rīcībā esošais modelis mēdza niķoties – reizēm pietiek ar pavisam vieglu pieskārienu, citreiz šķiet, ka tālrunis ir «pakāries», jo nereaģē ne uz vienu pieskārienu. Kad nepaklausīgums nokaitinājis un vienīgā izeja šķiet ierīces pārstartēšana, tas atkal sāk paklausīgi pildīt skārienjūtīgās komandas. Tiesa, bezniķu posmos saskarne strādā gludi.

Nekļūdīgai rakstīšanai

Dienas rīcībā esošajam tālrunim nebija latviešu alfabēta, taču pie garumzīmēm tikt var. Tās jāizvēlas vienā no rakstīšanas apakšizvēlnēm, kur pieejami burti gan ar mīkstinājuma, gan garumzīmēm, gan divpunktiem un uzsvariem. Tā kā noderēs jebkurā valodā ar latīņu burtiem rakstošajiem.

Teksta ievadei var izvēlēties kādu no trīs veidiem – klasisko ciparnīcu, pilnu qwerty tastatūru un rokrakstu. Visi, saprotams, skārniejūtīgā formā. Atšķirībā no dažiem citiem tālruņiem, šim visērtākā ir qwerty tastatūra, jo lielā ekrāna dēļ taustiņi ir lieli un kļūdīties ir grūtāk nekā trāpīt uz vajadzīgās ikonas.

Rokraksta variants nav labākais no līdz šim redzētajiem, jo rakstot, zīmējums mazliet kavējas un programma nereti iztulko burtu tā, ka jāpabrīnās, kā tai varēja rasties attiecīgās asociācijas.

Programmas jāaizver

Runāt par Omnia HD akumulatoru nav pateicīga nodarbe. Ja paskatās uz tehniskajiem datiem, tad 1500 miliampērstundas ir pavisam pieklājīga baterijas ietilpība. Taču tālruņa iespēju izmantošanai vajag daudz enerģijas. Gan filmēšana, gan filmu skatīšanās, gan navigācijas sistēmas izmantošana ātri patērē resursus. Nepārtraukta video atskaņošana iztukšoja akumulatoru piecarpus stundās.

Turklāt Samsung sakaru ierīcei piemīt tāds niķis, ka tā programmas vienmēr rūpīgi jāaizver, uzspiežot Exit ikonai. Ja to neizdarīsiet, bet vienkārši «izlēksiet» uz sākuma izvēlnes ar zvana atcelšanas taustiņu, programma turpinās darboties. Mūsu testa laikā neaizvērta navigācijas sistēma parūpējās par to, ka akumulators izlādējās dienas laikā, izraisot pat zināmu apmulsumu par šādas rīcības iemesliem.

Ja nu jums patīk lietot vairākas programmas vienlaikus, tad ar Omnia to darīt būs ļoti parocīgi. Kad programmas ir atvērtas, nospiediet fotografēšanas taustiņu un tās atvērsies kā viens uz otra salikti atsevišķi logi, ko var vienkārši pāršķirt un atrast vajadzīgo.

Ja meklējat labu multimediju tālruni, ar kura palīdzību varētu īsināt ceļā pavadīto laiku skatoties filmas vai pašam filmēt, Samsung i8910 Omnia HD būs ļoti piemērots variants. Ņemot vērā, ka tam ir iebūvēta 8 vai 16 GB atmiņa, ko var papildināt ar microSD karti, šajā tālrunī varēsiet ielādēt ne vienu vien kinolenti. Protams, 400 latu cena liks divreiz padomāt, vai tiešām esat gatavs pirkt šādu tālruni. Bet ja tomēr izšķirsieties par labu Omnia, noteikti nenožēlosiet.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Samsung i8910 Omnia HD

Liels, košs ekrāns

Pamatīgas skārienjūtīgās ikonas un ērta saskarne

Rada teicamas kvalitātes attēlus un video

Trūkumi

Skārienjūtīgā tehnoloģija mēdz pievilt

Milzīgs korpuss no ne īpaši labas plastmasas

Neaizvērtas programmas turpina patērēt enerģiju

Vērtējums 10 ballu skalā

Dizains 7

Ērtums 9

Funkcionalitāte 9

Cenas un kvalitātes atbilstība 8

Cena ap 400 Ls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko