Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sony Bloggie - pasaule 270 grādu leņķī

Kabatas videokameras Latvijā nav iecienītāko elektropreču sarakstā. Īsteni filmēšanas entuziasti izvēlas vismaz amatieru videokameras, pārējie paļaujas uz mobilo tālruņu un fotoaparātu sniegtajām iespējām. Un kā nu ne – šodien pat mobilie tālruņi ļauj filmēt augstas izšķirtspējas (HD) kvalitātē, tādēļ iegādāties atsevišķu ierīci nešķiet prāta darbs. Bet varbūt pēc iepazīšanās ar _Sony Bloggie MHS-PM5 _mini kameru kādam domas mainīsies?

Kā jau var noprast pēc nosaukuma Bloggie, šī kamera ir paredzēta videomateriālu publicēšanai internetā videoblogu vai vienkārši nelielu sižetu formātā. Tādēļ ražotājs piestrādājis, lai materiāla pārnešana uz tīmekli būtu absolūti vienkārša un ērta. Arī pati kamera lietošanā it nemaz nav sarežģīta – bez dziļām izvēlnēm un iestatījumiem. Katrai svarīgākai funkcijai atvēlēta sava poga, tādēļ nenāksies lauzīt galvu, kā izdarīt vienu vai otru lietu.

Rotējoša kamera

Bloggie redzamākā pazīme neapšaubāmi ir grozāmā kamera. Iespēja to pagriezt par 270 grādiem padara Sony filmēšanas ierīci atšķirīgu no līdzīgām kamerām. Tas nozīmē, ka ērti varat iemūžināt pats sevi uz kāda vēsturiska objekta fona. Tas ir krietni vieglāk, nekā vienkārši pavēršot pret sevi objektīvu un cenšoties izrēķināt, vai redzams arī vēl kaut kas izņemot jūsu seju. Kamera darbojas nepārtraukti un tās grozīšana nerada lielākus traucējumus kā pašas ierīces grozīšana šurpu turpu.

Bloggie filmē pilnā HD izšķirtspējā – 1920x1080 punktu. Un attēls ir salīdzinoši labs. Stabilizācijas sistēma novērš lēkāšanu, autofokuss nostrādā ļoti ātri, tādēļ attēls nekavējas un neizplūst. Katrā ziņā tādu video nespēj nodrošināt mobilā tālruņa kamera. Kopējo kvalitāti var salīdzināt ar jaunākās paaudzes amatieru fotokameras jeb tā sauktā ziepju trauka radīto materiālu.

Diemžēl Sony nav parūpējušies par tādām būtiskām filmēšanas funkcijām kā pietuvināšanas funkcija un apgaismojums. Filmējot visaugstākajā izšķirtspējā Bloggie neļauj ne pietuvināt, ne attālināt attēlu. Ja mēģināsiet to darīt ar speciāli paredzēto slēdzi korpusa labajā pusē, ierīce paziņos, ka Zoom funkcija nav pieejama. Tā darbojas zemākas kvalitātes režīmā ar 1280x720 punktu izšķirtspēju. Tajā pieejams četrkārtīgs pietuvinājums.

Tumsā nederēs

Skumji, ka Bloggie nav aprīkots ar zibspuldzi, jo līdz ar to šī ierīce kļūst nelietojama krēslā, nemaz nerunājot par pilnīgu tumsu. Arī vāji apgaismotā istabā attēls kļūst nebaudāms.

Taisnības labad jāsaka, ka šī kaite piemīt visām miniatūrajām kamerām, kas pretendē uz Full HD ieraksta kvalitāti. Objektīvs tomēr ir par mazu, lai nodrošinātu augstvērtīgu ierakstu. Pat ja izšķirtspējas ziņā vajadzīgo punktu skaitu izdodas panākt, krāsas nav tik dabiskas kā amatieru kamerās un arī attēla asums ir patālu no vēlamā.

Par ieraksta skaņas kvalitāti var teikt tikai atzinīgus vārdus. Lai arī mikrofons ir mazs, vārdus var dzirdēt skaidri un pietiekami skaļi. Protams, uz ielas trokšņi mēdz nomākt tekstus, bet tas arī ir saprotami – lai izvairītos no liekām skaņām mikrofonam būtu jāatrodas maksimāli tuvu runātāju lūpām.

Fotogrāfijas var uzņemt izšķirtspējā līdz pieciem megapikseļiem, taču zibspuldzes trūkuma dēļ tumsā uz šo kameru nevarēs paļauties. Naktī tā bildes vietā spēj sagādāt vien melnu pleķi. Vājš mierinājums ir iespēja uzlikt taimeri, aizkavējot attēla uzņemšanu par divām vai desmit sekundēm.

Bloggie ir niecīga iekšējā atmiņa, kas ļauj noglabāt tikai dažus attēlus. Video materiālam vispār vietas nepietiek. Vienīgais risinājums ir ievietot SD vai Memory Stick Pro Duo atmiņas karti, kas cenas ziņā nav pārāk sāpīgi. Vienīgi jārēķinās, ka HD materiāla filmēšana ātri «noēd» kartes ietilpību, tādēļ būs vajadzīga vismaz 16GB, vai labāk pat 32GB atmiņa.

Uzreiz tīmeklī

Materiālu ielādēšana datorā ir ārkārtīgi vienkārša. Bloggie ir iemontēts USB spraudnis, ko var izbīdīt no korpusa un iespraust datora USB pieslēgvietā bez papildus vadu izmantošanas. Tiesa, vispirms nāksies datorā ielādēt speciālu PMB programmu, kādu izmanto arī citi Sony produkti. Ja tas izdarīts, tad satura ielāde sarežģījumus neradīs.

Jāatzīst, ka ir mazliet nepierasti 2010.gadā turēt rokās videokameru, kurai nav skārienjūtīga ekrāna. Pie virtuālajām ikonām pieradušajiem lietotājiem nāksies viegli saspringt, lai «atgrieztos pagātnē» un atcerētos, kā jādarbojas ar kursorsviru un taustiņiem. Taču kopumā tam nevajadzētu radīt būtiskas problēmas, jo ierīces lietošana ir patiešām vienkārša.

Ekrāna izšķirtspēja ir laba, lai arī filmēšanas režīmā šķiet, ka attēlam atvēlētā vieta ir par mazu. Tā aizņem aptuveni pusi no 2,4 collu LCD ekrāna, jo apakšējā daļa atvēlēta informācijai par brīvo vietu atmiņā, datums, pulkstenis un šis tas no izvēlnes. Atskaņošanas režīmā attēls pagriežas sāniski un aizņem visu ekrānu.

Sony Bloggie varētu ieteikt cilvēkiem, kuri aizrāvušies ar videoblogiem vai regulāri papildina interneta krājumus ar personīgiem vēstījumiem. Piemēram, amatieru līmenī veidojot videoreportāžas. Ideālos apstākļos kamera nepievils. Taču ja vēlaties iemūžināt ceļojumu vai svarīgus notikumus, labāk būtu izvēlēties kādu no tā dēvētajām plaukstas kamerām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sony Bloggie MHS-PM5

Plusi

Filmē pilnā HD izšķirtspējā

270 grādu leņķī rotējoša kamera

Vienkārša satura ielādēšana datorā un interneta vietnēs

Mīnusi

Nav zibspuldzes, tādēļ tumsā nelietojama

Niecīga iebūvētā atmiņa, jāpērk atmiņas karte

Full HD režīmā nav pieejams pietuvinājums

Cena ap 130 latiem

Konkurenti

Creative Vado

Creative jau pirms gada laida tirgū kabatas videokameru Vado, kas spēj filmēt HD izšķirtspējā (720p). Tā aprīkota ar HDMI pieslēgvietu, kas ļauj ierīci pieslēgt uzreiz pie televizora un atskaņot Vado saturu lielā ekrānā. Atšķirībā no Bloggie, Vado ir 8GB iebūvēta atmiņa, kas ļauj ierakstīt divu stundu garu materiālu HD kvalitātē. Creative parūpējušies, lai video varētu viegli ielādēt tādās interneta lapās kā YouTube. Cena ap 100 latiem.

Flip Mino

Viena no mazākajām kabatas kamerām, kas spēj filmēt HD izšķirtspējā. Aprīkota ar iebūvētu USB spraudni, kas ļauj to viegli pieslēgt datoram un ielādēt safilmēto materiālu cietajā diskā vai uzreiz interneta vietnēs. Iebūvēta 2GB atmiņa, kuru nevar palielināt ar atmiņas kartēm. Tātad vietas pietiek aptuveni 45 minūšu ilgam HD ierakstam. Akumulators gan darbojas četrreiz ilgāk. Sīks, 1,5 collu displejs, kurā ieraksta noskatīšanās ir apgrūtinoša. Cena ap 110 latiem.

Kodak Zi8

Spēj ierakstīt video Full HD izšķirtspējā (1080p) un radīt 5 megapikseļu fotogrāfijas. Caur iebūvēto USB spraudni viegli ielādēt materiālu datorā un interneta vietnēs, kā arī pieslēgt televizoram. Atbalsta līdz 32GB ietilpīgas atmiņas kartes. Aprīkots ar 2,5 collu LCD ekrānu. Cena ap 110 latiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko