Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Izstāde Veļas mašīna no bietēm

Norisināsies Dienvidigaunijas lielākā izstāde Veļas mašīna no bietēm, kura aicina atklāt izdomas bagātību un atcerēties dzīvi padomju laikos.

Veļas mašīna no bietēm ir daļa no Tartu 2024 Eiropas kultūras galvaspilsētas pamatprogrammas. Tas ir kopīgs izstādes projekts, ko veido Igaunijas Ceļu muzejs, Igaunijas Lauksaimniecības muzejs un Tartu pilsētas muzejs, un stāsta par izgudrojumiem, izdomu un otrreizēju pārstrādi. Izstādes mērķis ir izgaismot līdz šim maz pētīto un apkopoto pašgatavošanas tradīciju, kā arī neticami daudzveidīgi attīstīto radošumu un prasmes padomju laikā (1945-1991).

«Trīs muzejos var redzēt plašu pārskatu par padomju cilvēka ikdienu, ar uzsvaru uz īpašo izdomas bagāto paštaisīšanas tradīciju, kas līdz šim bija paslēpusies garāžās, šķūņos, dzīvokļos, bēniņos un pagrabos. Šie stāsti un priekšmeti runā par centieniem, kas attīstījušies ierobežotos apstākļos, tiecoties uz labāku un ērtāku dzīvi,» komentē Igaunijas Ceļu muzeja izstādes projekta vadītājs Pāvo Krons. «Mēs vēlamies parādīt, kā ikdienas izdoma un radošums joprojām var nodrošināt labākas dzīves kvalitāti gan šodien, gan nākotnē. Meistarošana mājās un lietu labošana ir jebkuras inovācijas pamats. Lielu un satraucošu problēmu kontekstā pašu gatavotais ir reāls un ātrs risinājums, kas ir pieejams ikvienam,» piebilst P. Krons.

Izstādes atklāšana 16. augustā plkst. 16.00. Pasākumā ikviens interesents varēs piedalīties makramē pīšanas darbnīcā, kuru vadīs Igaunijas Lauksaimniecības muzeja pārstāves Ilze Salnāja-Verva un
Mari-Līsa Tammiste.

Makramē jeb mezglošana kļuva populāra 1980. gados. To varēja veidot no visa veida parocīgiem materiāliem: kokvilnas un lina diegiem, kā arī siena ķīpu auklas. No siena ķīpu auklas varēja aust tirgus somas, puķu podu turētājus un jaukus sienas dekorus ar kabatām, no kuriem pazīstamākās ir pūcītes.
Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Valmieras muzejs, Bruņinieku 3, Valmiera

Kad?

16. augusts – 13. septembris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja