Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Izstādes IXO Skaistuma izcelsme un Zīme

Norisināsies divu Latvijas Mākslas akadēmijas izstāžu – IXO Skaistuma izcelsme un Zīme – atklāšana. Izstādēs būs apskatāmi četrpadsmit mākslinieku darbi glezniecībā, tēlniecībā, video un instalācijā.

Izstāde IXO Skaistuma izcelsme ir rezultāts pusgadu ilgai spēlei IXO starp trim dalībniekiem (Alise Lelde Ķezbere, Oskars Mūrnieks, Viesturs Uzuleņš). Deviņus spēles gaitā radītos darbus par tematu skaistuma izcelsme papildinās Dāvja Gaujas radītās video projekcijas. Izstādes pamatā ir savstarpējas apmaiņas process: katra nākamā darba izveidē mākslinieks iespaidojas no sava kolēģa iepriekš radītā, kā arī, radot nākamo darbu, mākslinieks veido darbu abstraktāku vai tieši otrādāk – reālistiskāku nekā kolēģa radītais. Spēles izveidi iedvesmoja Gija Derborda citāts: «[Sabiedrības] izrāde nerealizē filozofiju, tā filozofē par realitāti, katra īsto dzīvi reducējot spekulāciju kopumā.»

Izstāde Zīme norisināsies izgaismotajā otrajā stāvā. Mākslinieki pievērsīsies gan mantotai, gan pašu radītai simbolu sistēmai, kas var tikt saredzēta apkārtējā vidē un pašu pieņēmumos. Cilvēks zīmes izmanto kā navigācijas rīku, lai atrastu ceļu, veidotu attiecības un izprastu savu piederību. Zīmes ir mantojums, kuru autori ir zuduši vēsturē, bet mēs pēc tām joprojām vadāmies, nejautājot, kas tās ir definējis un kāpēc. Augot un pētot, tiek atklātas jaunas tēmas, kas pieprasa līdzekļus, kā par tām spriest. Ikdienas dzīve pieprasa jaunas zīmes. Zīmes radīs un pārinterpretēs Helēna Briede, Marta Ulise Elksniņa, Ligita Grigorjeva, Katrīna Gržibovska, Silga Ivanova, Alise Lelde Ķezbere, Aiva Levite, Emīlija Miteniece, Oskars Mūrnieks, Haralds Saknītis, Viesturs Uzuleņš, Elīna Sanda Zaķe, Evelīna Paula Zandere.

Trīspadsmit no māksliniekiem ikdienā studē Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares bakalaura programmā, no kuriem vairāki ir piedalījušies grupas izstādēs vai veidojuši personālizstādes, savukārt citiem šī būs pirmā izstāžu pieredze. Gleznotājiem pievienosies filmdaris un audiovizuālais mākslinieks Dāvis Gauja, kurš paralēli kino darbojas arī ar video projekcijām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Raiņa kvartāls, Cēsis

Kad?

31. augusts – 15. septembris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja