Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Jāņa Streiča personālizstāde Atvasara

Rīgas Latviešu biedrības Vizuālās mākslas komisija aicina uz RLB Goda biedra Jāņa Streiča personālizstādi Atvasara. Baltajā zālē eksponēta meistara jaunrade, kas tapusi īpaši šai izstādei, kā arī hrestomātiskākās gleznas, ilustrējot Jāņa Streiča mākslinieciskā spektra daudzveidību.

Kino režisors, scenārists, dažkārt aktieris un mākslinieks Jānis Streičs dzimis 1936. gada 26. septembrī Latgalē. Pēc Jāzepa Vītola Latvijas valsts konservatorijas Teātra fakultātes Režijas nodaļas absolvēšanas 1963. gadā, pirmā kino pieredze saistās ar kinorežisora Aleksandra Leimaņa filmu Cielaviņas armija, kurai drīzi seko otrā režisora postenis filmā Tobago maina kursu. Spēlfilma Kapteiņa Enriko pulkstenis, kopā ar kursa biedru Ēriku Lāci, ir Jāņa Streiča debijas filma kā jaunajam režisoram. Starp režisora 22 meistarstiķiem, skatītāju iemīļotākās un hrestomātiskākās filmas ir amzierīgais Rūdolfa mantojums (2010) liriskās Likteņdzirnas (1997), Cilvēka bērns (1991), Mans draugs – nenopietns cilvēks (1975) un daudzas citas. Vasaras saulgrieži nav iedomājami bez režisora filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981), taču filma Teātris (1978), Jānim Streičam esot Autora lomā, apbur ar meistara suģestējošo, aktierisko šarmu. Kā režisors Jānis Streičs spēj uztvert un izvest dažādu emociju gammu sevis režisētajās kinofilmās, rokrakstu veidojot kā pilnasinīgu, jūtīgu un ļoti dzīvu, vienmēr mainīgu spektru.

Šo bezgalīgi kūsājošo harizmu Jānis Streičs ietvēris arī savās gleznās, tām atklājot emocionālu pasaules skatījumu – kas viņu aizķer, daba, kādu viņš to redz, un kas viņu interesē. Tie ir dabas un izjūtu tvērumi, krāsas un īpaša gaisotne. Jānis Streičs spēj iznest stāstu jebkurā medijā. 2006. gadā iznākušajā grāmatā Lāga dvēseļu straumē, meistars ļauj ieskatīties viņa profesionālajā dzīvē, tās aizkulisēs un lasot satikt viņam zīmīgas personības. Taču grāmata 1991. Tas garais cilvēkbērna gads (2012), atkārtoti nostiprina filmu Cilvēka bērns kā spēcīgu dzirnakmeni kino attīstībā. Jāņa Streiča kinematogrāfiskais mantojums ir būtiska komponente Latvijas kinofilmu vēsturē, kas ietekmējusi daudzu jaunradi un kas noteikusi īpašu kvalitātes toni uz ko tiekties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Rīgas Latviešu biedrība, Baltā zāle, Merķeļa iela 13

Kad?

4. septembris – 29. septembris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja