Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kristīne Abika Kristālrežģis

Kuldīgas mākslinieku rezidences galerijā būs skatāma mākslinieces Kristīnes Abikas izstāde Kristālrežģis.

Sena un ilgstoša aizraušanās, kas jau kļuvusi par dzīvesveidu, ir neglancētie priekšmeti. Izskaloti no jūras, atrasti Latgalītē, metāllūžņu nodošanas punktos un citās dārgumu krātuvēs, tie veido personisko kunstkameru, kas savukārt kļūst par iedvesmu tālākajiem zīmējumiem, gleznām, scenogrāfijai.

Pagājušajā gadā, sadarbībā ar fotogrāfi Agnesi Zeltiņu galerijā Istaba bija skatāma izstāde Bleķa ainavas, kurā attēli un aprises izlien uz bleķa.

Izstāde Kristālrežģis* turpina bleķa virsmu radošās izpētes procesu, tā tapusi Kuldīgā un ir veltījums jumta skārdam, krāsns durtiņām, skursteņu jumtiem un citiem ikdienišķiem metāla priekšmetiem, bez kuriem nav iedomājama vecpilsētas dzīve. Tiem, kurus mēs mēdzam nepamanīt.

“Katrai no šīm lietām ir sava pasaule, kurā priekšmeti ir statiski ielikti – skurstenīši, jumti, skursteņslauķu birstes – nu, tās varbūt ir visdinamiskākās, dzīvo visdinamiskāko dzīvi, bet tie metāla skurstenīši - tie visi ir nekustīgi, visi kaut ko funkcionē savā nodabā, pārējie ir statiski “ tev būs stāvēt te, tev būs darīt to un to..” un tad dzīves cikls paiet, bet viņi labprāt, joprojām turpinātu dzīvot. Vienīgais mirklis, kad priekšmets var būt brīvs, un dzīvot kā viņš grib, ir mirklis, kad tas vairs nav vajadzīgs - tad tas tiek noņemts nost no trases. Es gribu izcelt to ārpus savas ierastās vides. Tas uzmirdz un izceļas, kad ir ārpus sava konteksta! Tāpat mani interesē tā robeža, kad lietas vēl joprojām funkcionē, bet konteksts jau ir aizvirzījies,” tā stāsta pati māksliniece.  

Kristīne Abika veidojusi scenogrāfiju un tērpus vairāk kā 40 teātra izrādēm, saņēmusi vairākas Spēlmaņu nakts nominācijas, kā arī Čaikas balvu Krievijā. Teātrī īpaša sadarbība izveidojusies ar režisoriem Pēteri Krilovu un Ināru Slucku.

*Kristālrežģis ir cietās vielās visbiežāk sastopamais daļiņu izvietojuma veids. Kristālrežģus iedala atomu, jonu, metālu un molekulu kristālrežģos. Metālu kristālrežģi atšķiras no citiem kristālrežģu veidiem, jo to mezglpunktos atrodas gan neitrāli atomi, gan pozitīvi metālu joni, un daļa no metālu vērtības elektroniem brīvi pārvietojas pa metāla kristālrežģi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Kuldīgas mākslinieku rezidences galerija, Pils iela 2, Kuldīga

Kad?

14. jūlijs, 2017 – 13. augusts, 2017

C. -Sv. 11 -18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja