Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Mārtiņdienas svinības un masku gājiens

Senajā latviešu gadskārtā Mārtiņi iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Ar Mārtiņiem sākās budēļos iešana, kas turpinājās visu ziemu līdz pat Meteņiem. Budēļos ejot, cilvēki ar pārģērbšanos attēlo dažādus zīmīgus cilvēkus, dzīvniekus, meža zvērus vai lietas. Budēļu vidū parasti redzama garā sieva, mazais vīriņš, kaza, dzērve, vilks, lācis, dzirnas, labības statiņš u.

c. Budēļi sāk savas gaitas Mārtiņos, iedami no sētas uz sētu, svētību nesdami, un tāpēc visur gaidīti. Katrā sētā viņi ierodas ar jautriem priekšnesumiem, dejām, rotaļām un dziesmām, par ko saņem no saimnieces cienastu.Masku gājiens folkloras kopas "Zvīgzna” vadībā sāksies plkst.12.00 no galvenajiem vārtiem un turpināsies Kurzemes zemnieka sētā.  Kurzemes zemnieka sētā būs sastopami muzeja amatnieki, bet netālu esošajā Nidas dūmistabā aicināsim liet vaska sveces.Tālāk Mārtiņbērni dosies uz Zemgales sētu, kur plkst.13.00 viņus sagaidīs folkloras kopas „Laiksne” dalībnieki, lai pēc jautrām izdarībām turpinātu maskoto gājienu.Pēc Vidzemes sētas apciemošanas plkst.14.00, kur Mārtiņbērni tiks cienāti ar siltu tēju un „Mārtiņa beķerejas” sarūpētajiem pīrādziņiem, gājiens turpināsies Latgales sētas virzienā. Pēc  izdancošanās un izspēlēšanās kopā ar folkloras kopu „Rija” aicināsim baudīt Mārtiņdienas zupu un izpausties radošajā darbnīcā bērniem.Aicinām arī pasākuma apmeklētājus tērpties maksās un padarīt Mārtiņbērnu gājienu vēl krāšņāku! Pulcēšanās plkst.12.00 pie galvenajiem vārtiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja