Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vakars Luija XVI stilā un noskaņās

Izsmalcināti aristokrātiskā salonu kultūra un zemnieciskās pasaules vitalitāte – vai to ir iespējams savienot? Šo tēmu Jānis Akuraters tiecās risināt gan savos darbos, meklējot latviskā estētisma atklāsmi un iedvesmojoties no franču kultūras gara, gan savā dzīvesstilā, mūža nogalē veidojot un iekārtojot pats savu savrupmāju Torņakalnā.

Arī šodien dzejnieka mājas interjerā ir iespējams ieraudzīt latviskās, kokā veidotās zemnieku sētas un arī Versaļas atspulgus.Viena no īpašām telpām ir Gaišais salons, kas atrodas ēkas otrajā stāvā. Kā lasāms laikabiedru atmiņās un redzams fotogrāfijās, savulaik to greznoja ziloņkaula tonī krāsotas mēbeles stilizētās Luija XVI formās un liels skaits gleznu. Gaišais salons bija svarīga dzejnieka iedvesmas vieta. Ir zināms, ka strādājot Akuraters bieži staigājis no kabineta uz salonu un vaļējo balkonu. Vienlaikus jau pats telpas nosaukums liecina, ka tā bija vieta, kur pulcēties sabiedrībai un izstādīt jaunākos ģimenes īpašumā nonākušos mākslas darbus.Šobrīd Gaišais salons ir gandrīz atguvis savu agrāko veidolu – ir noslēgusies četrus gadus ilgusī salona mēbeļu komplekta restaurācija. Pateicoties septiņos Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursos iegūtajam finansējumam, ir restaurēts mēbeļu komplekts, kuru veido trīspadsmit priekšmeti: divi galdi, divas sofas, divi krēsli ar roku balstiem, divi krēsli ar ovālu atzveltni un vēl pieci krēsli.Kā liecina atmiņas, tad Jānis Akuraters šo mēbeļu komplektu savam Gaišajam salonam ir iegādājies Jelgavā. Sākotnēji speciālisti datēja, ka mēbeles varētu būt izgatavotas 20. gadsimta 20.–30. gados, bet restaurācijas procesā atklājās, ka tās tapušas gandrīz pusgadsimtu agrāk – 1888. gadā Jelgavā. Tika arī konstatēts, ka mēbeles sākotnēji ir bijušas arī apzeltītas, tagad zeltījums ir atjaunots.21. novembrī restaurētā mēbeļu komplekta prezentācijas laikā mākslas vēsturnieks Dainis Bruģis un SIA “Intarsija” pārstāvji iepazīstinās ar restaurācijas gaitu un atklājumiem.Izskanēs Jāņa Akuratera stāsts “Divi valdnieki”. Ar Rīgas domes atbalstu ciklā “Kamermūzika plus…” būs iespēja baudīt mūziku Luija XVI laika stilā un noskaņās Andra Paula un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas Kameransambļu klases audzēkņu izpildījumā, tā nokļūstot tai atmosfērā, ko Akuraters uzbur stāstā “Divi valdnieki”, aprakstot Francijas karaļa Luija XVIII uzturēšanos Jelgavas pilī:„Rožainās rokoko zālēs notika spožas viesības, čaloja dāmas, bija dzirdama skaista franču valoda. Ķēniņam tad viss atgādināja Versaļu. Gracioza, itāļu meistara būvēta pils ar saviem amoretiem, gaišajām zālēm, smalko stilu un zeme ar laukiem un ūdeņiem aizveda viņa domas tālu prom uz dzimteni. (..) Viņam tad likās, ka tas dzīvo sava slavenā vecvectēva laikos, kad dzīve bija kā šampanieša putu plūdums, pilna ar mīlestības dēkām, dzeju, mūziku un prieku.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja