Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lasīs lekciju par Milošu Formanu

13. oktobrī plkst 19:00 kinoteātrī Rīga lekciju cikla Tas, ko Tu nedrīksti nezināt III: Cits jaunais vilnis ietvaros notiks Dairas Āboliņas lekcija par Milošu Formanu, pēc kuras demonstrēs režisora filmu Ugunsdzēsēju balle, informē Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" direktore Kristīne Matīsa.

Milošs Formans nereti tiek uzskatīts par vienīgo eiropiešu kinorežisoru, kam izdevies izveidot veiksmīgu karjeru ASV, atgādina K.Matīsa. Ieguvis atzinību Eiropā ar filmām Ugunsdzēsēju balle (Latvijā kinoforumā Arsenāls 1988. gadā demonstrēta ar nosaukumu Deg, mana jaunkundze!) un Blondīnes mīlestība, pēc t.s. Prāgas pavasara viņš emigrēja uz ASV, kur kļuva par profesoru Kolumbijas Universitātē un turpināja uzņemt starptautiski atzītu kino, tostarp filmas Amadeus, Regtaims, Nācija pret Leriju Flintu, arī Kena Kīzija grāmatas adaptāciju – filmu Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu, par ko 1975. gadā saņēma ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars.Formans ir viens no nedaudzajiem režisoriem, kuri spēj saglabāt augstu māksliniecisko sniegumu, nezaudējot plašas auditorijas uzmanību. Viņa veiksmes atslēga – inteliģentu scenāriju, dziļu personisko interpretāciju, smalkas cilvēkmīlestības un krietnas melnā humora devas sajaukums, uzsver K.Matīsa.

Biļetes cena: Ls 2.50, studentiem ar ISIC karti Ls 2

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ugunsdzēsēju balle / Horí, Má Panenko

Rež. Milošs Formans / Milos Forman, Čehoslovākija, 1967, 71 min

Lomās: Jans Vostrčils, Jozefs Šebāneks, Jozefs Valnoha, Františeks Debelka

Lektore - Daira Āboliņa

Kādas mazpilsētas kultūras namā ugunsdzēsēju kolektīvs rīko balli par godu sava vadītāja aiziešanai pensijā. Tomēr saviesīgais pasākums drīz vien pārvēršas katastrofā. Gluži kā pēc Mērfija likuma viss noiet greizi – izgāžas ne tikai plānotais skaistumkonkurss, bet arī loterija, kuras balvas pa vienai vien tiek nozagtas. Kulminācijā visam aizdegas kultūras namam blakus esošā māja, bet ugunsdzēsēju mašīna iestieg kupenā.

Pēc paša Formana vārdiem, filmas sižets noskatīts īstā ugunsdzēsēju ballē, kas bijusi tik neizdevusies, līdz ar to – tik kolorīta, ka filmas veidotāji atmetuši visas iepriekšējās idejas un ķērušies pie jauna scenārija. Ugunsdzēsēju balle ironiski ataino Padomju Savienības ārišķīgo absurdu, kurā svarīgāks par godīgumu ir labais iespaids sabiedrībā, kas saglabājams jebkādiem līdzekļiem. Padomju cenzūra filmu aizliedza “uz mūžīgiem laikiem”. “Paldies Dievam”, saka Formans, “ka “mūžība” komunistu valodā nozīmē vien divdesmit gadus”.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja