Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā top pastāvīgā ekspozīcija Grāmata Latvijā

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 97. gadadienā, šī gada 29. augustā, tiks atklāta LNB pastāvīgā ekspozīcija Grāmata Latvijā. Tā būs 21. gadsimta un bibliotēkas jaunā veidola iedvesmots stāsts par Latvijas grāmatniecības vēsturi pasaules kontekstām, informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

No 1964. līdz 2014. gadam LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā bija skatāma leģendārā bibliotekāra, pētnieka un skolotāja Alekseja Apīņa (1926–2004) vadībā veidotā izstāde Latviešu grāmatniecības vēsture. Zīmīgi, ka jaunās ekspozīcijas atklāšana notiek tieši Alekseja Apīņa 90. jubilejas gadā. 

Sākot ar šī gada februāri, reizi mēnesī LNB iepazīstinās ar ekspozīcijas tapšanas gaitu un cilvēkiem, kuri pie tās strādā. Par Grāmata Latvijā pamatideju stāsta projekta vadītāja Inga Surgunte: "Daudzas Eiropas nacionālās un universitāšu bibliotēkas var lepoties ar grāmatniecības muzejiem un ekspozīcijām. Tas ir īpašs izstāžu veidošanas žanrs, kam raksturīgs gan grāmatām piemitīgais, noslēpumainais šarms, gan virkne izaicinošu ierobežojumu: papīra jutīgums pret gaismu un mitrumu, eksponātu uzkrītošais vienveidīgums un divdimensionalitāte, grāmatu lappusēs dziļi ieslēptā, acumirklī netveramā vērtība, kas jāiztulko, jāpadara redzama ar ekspozīcijas izteiksmes līdzekļiem. Grāmata Latvijā būs vienīgā izstāde Latvijā un pasaulē, kas veltīta grāmatniecības vēsturei Latvijas teritorijā – unikāla ne vien tematikas, bet arī satura un mākslinieciskās koncepcijas ziņā. Klasiskajā grāmatu izstāžu žanrā vēlamies ienest mūsdienu muzeoloģijas atziņas, kas būtisku nozīmi piešķir aktualitātes rakursam saturā, dizaina un pieejamības aspektiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja