Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Nacionālā bibliotēka dāvinājumā saņēmusi daļu no Paula Rābes bibliotēkas

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) 2013. gada nogalē saņēmusi nozīmīgu dāvinājumu – daļu no vācu literatūrzinātnieka, izcila bibliotēku nozares profesionāļa, profesora Paula Rābes (1927–2013) bibliotēkas, informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

LNB eksperti norāda, ka tas ir īpaši nozīmīgs ieguvums bibliotēkas krājumam vācu valodā, kā arī cilvēkiem, kuru studiju un pētniecības jomas saistītas ar vācu kultūru, literatūru un valodu, grāmatniecības vēsturi, kā arī latviešu un vācu kultūras sakariem.

Aptuveni 3000 grāmatu lielā Rābes bibliotēka satur vācu mūsdienu literatūru, avotus un izdevumus par 17., 18., 19., un 20. gs. sākuma vācu literatūru, grāmatniecības vēsturi, Gētes darbu izdevumus un viņa daiļrades pētījumus, biogrāfisko literatūru, enciklopēdijas un universālo uzziņu literatūru, kā arī mākslas izdevumus.

Neilgi pirms nāves Rābe esot izteicis vēlmi, lai daļa viņa bibliotēkas nonāktu Rīgā. Šobrīd Paula Rābes dāvinātā bibliotēka gaida pārvešanu uz jauno LNB ēku, lai tur varētu uzsākt tās kataloģizāciju un bibliotekāro apstrādi. Ņemot vērā dāvinājuma lielo apjomu un  sarežģīto pārvākšanās situāciju, tā lielākās daļas publiska prezentācija tiek plānota 2015. gadā.

Pauls Rābe ir viena no spilgtākajām 20. gadsimta otrās puses personībām vācu bibliotēku pasaulē. Laikraksts Frankfurter Allgemeine Zeitung viņu nodevējis pat par, "iespējams, pašu slavenāko Vācijas bibliotekāru". Rābe bijis Vācu Literatūras arhīva vadītājs Marbahā, slavenās Hercoga Augusta bibliotēkas Volfenbītelē direktors. No 1992. līdz 2000. gadam viņš bija Franckeschen Stiftungen (Hallē) direktors, vadīja šī ievērojamā baroka ēku kompleksa, atjaunošanu.

Rābe publicējis grāmatas un pētījumus par vācu ekspresionismu, Apgaismības laikmetu, Veimāras klasicismu, vācu literatūras avotiem un grāmatniecības vēsturi. Viņš saņēmis neskaitāmus valsts un akadēmiskos apbalvojumus, atzinības, bijis vairāku augstskolu goda doktors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja