Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Cīņa pret cīņu pret korupciju Atkarīgās Rīta Avīzes izpildījumā

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Šodien Atkarīgajā Rīta Avīzē kādreizējais Dienas Biznesa saprātīgais redaktors Juris Paiders sparīgi aizstāv kaut ko tādu, ko Dienas Bizness neaizstāvētu nekad, proti -- iekšlietu ministra Mareka Segliņa viņnedēļ priecīgi stāstīto, ka mūsu valstī ļaudis korupcijai pievērš pārāk daudz uzmanības.

Jā, spriež kādreiz saprātīgais redaktors, pie mums notiek korupcijas "fetišizācija", jo jau vairāku gadu garumā valstī risinās "loskutoviāde". Cita starpā jāatzīmē, ka šādi "jaunvārdi" nāk no Latvijas Žurnālistu savienības priekšsēdētāja rakstāmspalvas, bet, protams, ne par to šis stāsts.

Paiders komentārā kreņķējas par to, ka "cilvēkam, kurš nošāva divus policistus, tiesa piesprieda 10 gadus cietumā. Tā sakot 5 gadi par vienu policistu, būtu nošauti trīs, tad būtu pilni 15. Savukārt prokurors Tāleres un Poļikarpovas krimināllietā par 100 latu vērtas dāvanu kartes pieņemšanu pieprasīja 8 gadus cietumā un mantas konfiskāciju." Komentētājs piedāvājis arī matemātisku aprēķinu: "500 latu kukulis = 5 gadi cietumsoda = 1 nošauts policists." Un šādu domu: "Vai 120 latu kukuļa pieprasīšana ir sociāli bīstamāka par viena policista nošaušanu?"

Pieņemot, ka kolēģis Paiders pēdējo pāris gadu laikā nav zaudējis veselo saprātu, būtu jācer, ka arī viņš saprot, cik pirmkārt retorisks un otrkārt bezjēdzīgs ir šis jautājums un šis uzstādījums. Tam, kādi sodi tiek piespriesti korumpētas tiesnesītes gadījumā, nav pilnīgi nekāda sakara ar sodiem, kādi tiek piespriesti vardarbīga nozieguma veicēja gadījumā. Pilnīgi piekrītu, ka 10 gadi aiz restēm ir mīksts sods cilvēkam, kurš ir nošāvis divus policistus, bet jautājumi par šo sodu ir jāuzdod attiecīgajam tiesnesim, nevis jādod mājiens, ka ja jau 10 gadi par to, tad astoņi gadi par korumpētību tieslietu sistēmā ir par daudz. Šāds aprēķins ir iespējams tikai politikānim, kurš labi zina, ka pretkorupcijas cīņa agrāk vai vēlāk skars arī pietiekami daudzus viņa kolēģus politiskajā "elite", un cilvēkam, kurš raksta avīzei, kuras finansējuma avotam ir labs iemesls baidīties tieši par to pašu. Tas ir cinisms, turklāt visnotaļ pretīgs.

Izvērsti par šo jautājumu portālā Politika.lv šonedēļ rakstījis KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs (http://www.politika.lv/index.php?id=15044): "Viens korumpēts policists, prokurors vai tiesnesis var palaist brīvībā desmit, divdesmit noziedzniekus, kas nesēž aiz restēm, bet apdraud visus sabiedrības locekļus vai ierobežot nevainīgas personas tiesības un pat brīvību. Korupcijas dēļ organizētā noziedzība var nesodīti vērst plašumā narkotiku biznesu, savos tīklos ievelkot arvien vairāk bērnu un jauniešu. Pat piederība neatkarīgai valstij — pilsonība — var tikt pārdota par naudu Latvijai svešām, arī nelojālām personām."

Tāpēc, Paidera kungs un Segliņa kungs, uz Atkarīgās uzdoto retorisko jautājumu var, ar visu sāpi un cieņu pret nogalinātajiem policistiem un viņu tuviniekiem un kolēģiem, atbildēt arī, ka jā, korumpētība tieslietu sistēmā ir "sociāli bīstamāka". Kamēr Latvijas politekonomiskajās aprindās korupcija tiks uzskatīta par pieņemamu, tas tā būs, un nav absolūti ne mazākā iemesla uzskatīt, ka ir konfrontācija domā, ka gan slepkavam, gan korumpētai tiesnesei ir vajadzīgs bargs, bargāks un vēl jo bargāks sods.

Jauku visiem dienu!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja