Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Darbi atrod savas īstās vietas

Mazāk par divām nedēļām līdz Rīgas biennāles atvēršanai skatītājiem.

Bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēkā šobrīd notiek lielas pārmaiņas – nomazgāti logi, dažās telpās parādījušās jaunas sienas, citas pārkrāsotas, un pakāpeniski tiek izvietoti un arī uz vietas radīti darbi, kas te būs skatāmi līdz rudenim. Otrais jūnijs – Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) oficiālās atklāšanas diena – strauji tuvojas, turklāt pirms tam biennāles ekspozīcijas būs apskatāmas mākslas nozares speciālistiem. 

Diena pārliecinājās, ka daži darbi ir jau pilnībā vai daļēji izlikti, citi vēl tikai ir tapšanas stadijā, vēl citi tiek izsaiņoti. Biennāles laikā bijušās Bioloģijas fakultātes ēkā notiks arī pasākumi, tur būs izvietots biennāles infocentrs, preses centrs, veikals. 

 

Neslēpj saviļņojumu
Pasākuma idejas autore, Rīgas biennāles fonda dibinātāja un direktore, Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) līdzdibinātāja un komisāre Agnija Mirgorodska Dienai stāsta, ka vērot, kā īstenojas pirms diviem gadiem iecerētais pasākums, ir saviļņojoši: "Ir labāk, nekā es spēju iztēloties. Nebija simtprocentīgas pārliecības, ka visi speciāli biennālei veidotie darbi būs interesanti, taču tagad es redzu, ka risks attaisnojās. Ir īpaša sajūta, kad tu redzi, ka kaut kas rodas no nekā. Projekti ir ļoti dažādi, un mākslinieki ir ļoti dažādi. Man ir interesanti vērot dažādus skatījumus un atšķirīgu domu gājienu," stāsta A. Mirgorodska.   

Pirmdien, kad Diena viesojās biennāles galvenajā norises vietā, pamazām tika izsaiņotas grieķu mākslinieka Steliosa Faitaka darba Jaunā reliģija daļas. Darbs būs pirmais, ko ieraudzīs apmeklētāji, ieejot bijušās Bioloģijas fakultātes foajē. Senās Bizantijas pareizticīgo ikonostasu stilā tapuši darbi ar mūsdienīgu saturu, kuru centrā ir zinātnieki, taču attēli var būt arī dīvaini un absurdi, papildināti ar dažādiem uzrakstiem. Cits grieķu mākslinieks Nikoss Navridis savam darbam izvēlējies bijušo fakultātes bibliotēku, kurā šobrīd nav grāmatu, taču tukšajos plauktos ir izveidota instalācija, kurā grāmatas izliktas ar lapām uz āru. 

Jau šobrīd iespējams rast priekšstatu arī par vienu no holandiešu mākslinieka Ērika Keselsa darbiem, kurā mākslinieks izvietojis viņa savāktas cilvēku fotogrāfijas starp Zooloģijas muzeja eksponātiem, radot neparastas kombinācijas. 

Otrs Ē. Keselsa darbs būs skatāms Sporta2 kvartālā, tas veltīts Baltijas ceļam un tajā izmantoti Dienas fotogrāfa Aivara Liepiņa uzņemtie unikālie kadri. 

 

Visi darbi ir Rīgā
RIBOCA pārstāve Inese Dābola stāsta, ka pamatā visi darbi, gan jau iepriekš citur izstādītie, gan speciāli Rīgas biennālei gatavotie, ir nonākuši Rīgā. Tagad priekšā darbs, lai tos izvietotu atbilstoši iecerei. Vienlaikus daļa no tiem, kas tiks radīti uz vietas, vēl ir tapšanas stadijā. Gan ģeogrāfiskā novietojuma, gan darbu skaita dēļ iespējams, ka visas biennāles ekspozīcijas aplūkošanai ir vērts ieplānot pat vairākas dienas. 

Jau vēstīts, ka Rīgā savus darbus izstādīs 104 mākslinieki, to skaitā 10 kolektīvi. Līdztekus zināmiem vārdiem būs daudz nepazīstamu mākslinieku gan no Baltijas reģiona, gan citām pasaules valstīm. No 126 biennālē redzamajiem mākslas darbiem 56 ir speciāli pasūtīti. 

Ir zināma arī RIBOCA atklāšanas pasākumu programma. Visas ekspozīcijas skatītājiem tiks atvērtas 2. jūnijā pulksten 11.00 un būs atvērtas līdz pat astoņiem vakarā. Tiks atklāta arī salīdzinoši tālākā norises vieta – Mākslas stacija Dubulti, kurā kuratores Solvejas Helvi Ovesenas vadībā tiek īstenots īpašs biennāles projekts Sensorijs: Ķermeņa reakciju palēnināšanas un jaunas maņu politikas laboratorija. Rīgā biennāles norises laikā ik sestdienu un svētdienu savas performatīvās ekskursijas rīkos Saskija Holmkvista, tikai ir vērts izpētīt programmu, jo šie pasākumi notiks gan latviešu, gan angļu un krievu valodā. Intriģējoši varētu izvērsties arī Sašas Hūberes un Petri Sāriko projekts, kura ietvaros Kronvalda parkā ar savu pieredzi dalīsies zāļu sievas. Džeimsa Beketa pilsētvides skulptūrā Pilsdrupas, kas top Kronvalda parkā, paredzēta īpaša programma, gan atskaņojot mūziku, gan demonstrējot filmas un rīkojot lekcijas. Un tie nebūt nav visi pasākumi. 

31. maija laikraksta Diena pielikumā KDi meklējiet plašāku informāciju par RIBOCA norisēm, jo tām būs veltīta numura lielākā daļa. 


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja