Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Demjena Hērsta darbu izsolē savākti 111 miljoni mārciņu

Pagājušonedēļ "Sotheby’s" izsoļu namā Londonā notikušajā britu mākslinieka Demjena Hērsta darbu izsolē tika savākta rekordliela summa — 111 464 800 sterliņu mārciņu. Tā bija mākslas vēsturē lielākā izsole, kas veltīta tikai viena, joprojām dzīvojošā mākslinieka darbiem. Visdārgākais darbs — The Golden Calf (Zelta teļš) — teļš apzeltītā akvārijā, kas stāv uz marmora postamenta. Dzīvniekam uz galvas ir zelta disks, viņa ragi un nagi arī ir apzeltīti. Zelta teļš pārdots par 10 345 250 mārciņu.

Speciāli šai izsolei D.Hērsts kopā ar 120 asistentiem veidojis 223 jaunus mākslas darbus. Vienpadsmit dienu laikā tie visi bija apskatāmi Sotheby’s izsoļu namā Londonas Ņubondstrītā — izstādi Beautiful Inside My Head Forever apmeklējuši vairāk nekā 21 000 cilvēku. Lai gan visi izstādītie darbi bija jauni, šo pasākumu varēja uzskatīt par D.Hērsta retrospektīvu — viņa rokraksts ir atpazīstams un viņš konsekventi turpina papildināt savas iepriekš iesāktās sērijas. Ekspozīcijā bija iekļauti gan «marinēti» dzīvnieki lielos akvārijos, gan iespaidīgas mozaīkas, kas veidotas no eksotiskiem taureņiem, gan gleznas ar krāsainiem punktiņiem. Hērsts nevarēja iztikt arī bez vitrīnām, kas piepildītas ar izsmēķiem, medicīnas preparātiem un anatomisko modeļu elementiem, zivju asakām, gāzes maskām un industriāli ražotiem dimantiem. Skatu priecēja apgleznoti skeleti un galvaskausi. 

Demjens Hērsts ir pirmais mūsdienu mākslinieks, kurš uzdrošinājies pārdot savus darbus uzreiz izsolē, apejot galerijas, kuras tradicionāli pārstāv mākslinieku intereses. Realizējot mākslinieku darbus, galerijas parasti patur sev līdz pat 50% no darījuma summas. Tādēļ D.Hērstam bija izdevīgāk noslēgt līgumu ar namu Sotheby’s un pēc izsoles samaksāt tam komisijas naudu, nevis dalīties peļņā ar galerijām. Izsole māksliniekam ļauj paplašināt darbu noieta tirgu: kamēr galerijas pārdod darbus jau pārbaudītiem klientiem un tām ir sava pircēju atlases sistēma, izsolē bieži vien uzvar kāds anonīms pircējs, kurš piedāvā lielāko naudas summu. Pieprasījumu pēc D.Hērsta darbiem veicinājis arī mākslinieka paziņojums, ka turpmāk viņš vairs neplāno tik aktīvi «marinēt» dzīvniekus un «mocīt» taureņus — viņš pievērsīsies tradicionālajai glezniecībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja