Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019 finālam izvirzīti 11 objekti

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019 finālam izvirzīti 11 objekti, trešdien preses konferencē paziņoja konkursa žūrija.

Finālam kategorijā Vides objekti izvirzīta Rūjienas estrādes rekonstrukcija, kategorijā Renovācija, rekonstrukcija, restaurācija - Alūksnes bānīša stacija, Visbijas rezidence un Lielplatones vešūža restaurācija.

Kategorijā Privātmājas finālam izvirzītas MM-Mārupes māja un Sāls māja, kategorijā Kultūras būves - Lubānas kapličas jaunbūve, bet kategorijā Sabiedriskās ēkas - Rīgas Stradiņa universitātes dienesta viesnīcas jaunbūve.

Kategorijā Interjers finālam izvirzīts Accenture Latvija TEO birojs, kategorijā Procesi - MadCity Riga 2018, bet kategorijā Daudzdzīvokļu ēkas - dzīvojamo un sabiedrisko ēku komplekss Ulbrokas ielā.

Žūrijas pārstāvji atzīmēja, ka šogad konkursā izcēlās nelielie darbi - rūpīgs, kvalitatīvs nelielas komandas darbs, bet sliktāk izskatījās lielie objekti, kas, iespējams, ir nesakārtotā finansējuma, projektu vadības un būvniecības nozares kopējo problēmu dēļ.

"Lūkojāmies pēc objektiem un procesiem, kuros ir vērojams līdzsvars, sākot ar ideju un beidzot ar projekta risinājumu, realizāciju un lietošanu. Nelielajos objektos ir līdzsvarā domas skaidrība, apjomu un detaļu tīrība. Tieši šie objekti kļūst par labu paraugu dažādos segmentos - privātmājās, rekonstrukcijās un restaurācijās. Labai arhitektūrai nav nepieciešami pašmērķīgi vai pārmērīgi risinājumi," norādīja žūrijas pārstāvji.

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvai tika pieteikti kopumā 45 darbi, no kuriem 27 tika izvirzīti padziļinātai izpētei un vērtēšanai.

Konkursa dalībniekiem bija iespēja pieteikt arhitektūras objektus un procesus vairākās kategorijās. Arī šogad balvas ietvaros tiek vērtēti ne tikai objekti - ēkas, vides objekti, interjeri, ainavu arhitektūra, - bet arī procesi - notikumi, izdevumi, izstādes un projekti, kas atstājuši iespaidu gan uz arhitektūras nozari, gan sabiedrības emocijām.

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2019 pieteiktos darbus vērtēja Gunta Grikmane, Ilze Mekša, Agnese Lāce, Liene Mackus, Viktors Valgums un Artūrs Analts.

Pēc fināla nominantu paziņošanas darbu sāks fināla žūrija, kuras sastāvā būs arī ārvalstu speciālisti. Konkursa apbalvošanas ceremonija notiks 17. maijā Rīgas cirkā Arhitektūras nedēļas ietvaros.

Šā gada Arhitektūras nedēļas vienojošā tēma ir Līdzsvars. Arhitektūras nedēļa sāksies 13.maijā ar Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019 fināla nominantu izstādes atklāšanu pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja.

Savukārt 14. maijā kinoteātrī K. Suns notiks kinolektorijs par pilsētvides atveidojumu Aloiza Brenča filmās, bet 15. maijā paredzēta publiska diskusija par arhitektūras procesiem. 16. maijā tiks demonstrētas gada balvas nominantu filmas, kā arī notiks bērnu balvas arhitektūrā Zirnis žūrijas tikšanās.

Savukārt 17. maijā visas dienas garumā kinoteātrī K. Suns notiks atvērtās atlases un starptautiskās žūrijas lekcijas par arhitektūras aktualitātēm un globālajām tendencēm nozarē.

Latvijas Arhitektu savienības rīkotais konkurss šogad norisināsies 24. reizi. Apbalvošanas mērķis ir ne tikai akcentēt un cildināt vērienīgākos sasniegumus Latvijas arhitektūrā, bet arī veicināt nozares attīstību. Latvijas Arhitektūras gada balvas ietvaros tiek pasniegti trīs pakāpju apbalvojumi: atlases žūrijas balva savā kategorijā un diploms visiem atlases žūrijas izvirzītajiem nominantiem, fināla žūrijas balvas, kas tiek pasniegtas labākajiem fināla darbiem atbilstoši fināla žūrijas lēmumam jeb sudraba ananasi, kā arī zelta ananass - Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva 2019 jeb Grand Prix, kas tiek pasniegta vienam fināla darbam atbilstoši fināla žūrijas lēmumam.

Pagājušajā gadā Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva jeb zelta ananass tika pasniegta arhitektei Ilzei Mekšai par Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas renovācijas darbiem. Savukārt sudraba ananasus ieguva Ģertrūdes ielas 121 Rīgā daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku lit.001, lit.002 un lit.003 rekonstrukcija autores Agnese Lāce, Renāte Pablaka un Inese Buša, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas rekonstrukcija un A korpusa jaunbūves pirmā kārtas autori, kā arī vides objekts - bērnu laukums Labirints, kuru veidoja Liene Mackus sadarbībā ar SIA Balta istaba un arhitektiem Ilzi Rukmani-Poču, Gati Grāveri, Andri un Modri Festeriem.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja