Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

RIXC galerijā tiks atklāta izstāde Izmisuma apoloģija. Epigrāfs

Ceturtdien, 10. oktobrī, RIXC galerijā Lenču ielā 2 tiks atklāta izstāde Izmisuma apoloģija. Epigrāfs, kurā piedalās Artūrs Punte un Jēkabs Voļatovskis. Izstādē tērauda spirāles uztver un atskaņo tukša radio ētera radītos traucējumus, radot dziesmu, kas atklāj cilvēka dzirdes robežas un raisa stoiciskas pārdomas par dzīves ierobežotību, ko paralēli dzejā ilustrē izmisuma manifests, informēja RIXC projektu vadītāja Agnese Baranova.

Izstādes mākslinieki Artūrs Punte un Jēkabs Voļatovskis ir iecerējuši objektu sēriju, kurus vieno ideja par skaņas mehāniskās dabas māksliniecisko izzināšanu eksistenciālās drāmas gaismā. Sērijas objekti, no kuriem pirmais tiks prezentēts RIXC galerijā, veltīti cilvēka dabiskiem uztveres ierobežojumiem, kuri kalpo kā metafora vispārīgai cilvēka dzīves ierobežotībai un pesimistiskām, bet stoiciskām pārdomām par to. Cilvēks spēj sadzirdēt skaņas viļņus diapazonā aptuveni no 16 Hz līdz 20 kHz, un, radot ierīces/objektus un apstākļus, kas ļautu piedzīvot cilvēkam parasti nepieejamo pieredzi, rodas iespēja palūkoties ārpus šī šaurā dzirdamības koridora, vienlaikus iezīmējot robežas tam pieticīgajam potenciālam, ar kuru mūs ir apveltījusi daba sevis izzināšanai.

Pirmais sērijas objekts ir trīs skanošas tērauda spirāles, kuras vienlaikus ir gan antenas, kas uztver tukšo radio ēteru (respektīvi, traucējumus), gan arī uztverto atskaņo, saņemot vibroskaļruņa sitienus. Metāla konstrukcijas atsperveidīgā forma, kas līdzinās 20. gs. 60. gadu radioantenām, radīs ilgstošas vibrējošas skaņas. Katras antenas atšķirīgo skanējuma tonalitāti ietekmē to dažādais diametrs, spirāles garums un uztveramais ētera diapazons. Kopā šie trīs līdzīgās formas objekti kā savdabīgs metāla koris izpildīs bezgalīgo "tukša ētera dziesmu", kas neregulāro troksni pārvērtīs par himnisko ģeneratīvās mūzikas kompozīciju. Objektu "ilustrēs" arī teksts – dzejiskā izmisuma manifests. Ar radiotehniku saistītos jautājumos mākslinieku duetu konsultē un atbalsta radioentuziasts no Liepājas - Vladislavs Bogdanovs (liepaja.tk).

Artūrs Punte kopš 20. gadsimta 90. gadiem aktīvi piedalās Latvijas un strarptautiskajā kultūras dzīvē – gan mākslinieku grupas “Orbīta” sastāvā, gan individuāli radījis dažādus literatūras un audiovizuālās mākslas projektus, bijis grāmatu redaktors un sastādītājs, publicistikas tekstu autors, izstāžu kurators u.c.

Jēkabs Voļatovskis ir metālmākslinieks un Latvijas eksperimentālās mūzikas pārstāvis. Viņa aizrautība ir netradicionāli un pašdarināti mūzikas instrumenti un to skaņojumu lietojums, kas uzstāšanās reizēm piešķir to neatkārtojamību.

 

Izstāde apskatāma līdz 30. novembrim.

Darba laiks: no pirmdienas līdz sestdienai 12–18.

Grupām ir iespēja izstādi apskatīt gidu pavadībā (latviešu un angļu valodā), pieteikšanās, rakstot e-pastu uz [email protected] vai zvanot +371-67228478.

Izstādes apmeklējums un gids – bez maksas.

Vairāk informācijas: http://rixc.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja