Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Stāsts par „labajiem nodokļiem”

Dzīvoja reiz rīdzinieks, kuram ļoti patika maksāt nodokļus savā pilsētā... Apmēram tā varētu sākties kāda tautas daiņotāju sacerēta pasaka. Jo laimes pilsētā Rīgā līdz pat 75 procentiem samaksātā ienākumu nodokļa atgrieztos maksātāja kabatā... Gluži vai neticams izklausītos šis stāsts, ja vien sociāldemokrāti nebūtu likuši saviem Rīgas domes koalīcijas partneriem priekšā jaunu plānu: daļēji atmaksāt kredīta procentus tiem rīdziniekiem, kas kredītā pērk savu pirmo mājokli Rīgas pilsētā.

Un, protams, Rīgā arī deklarē savu dzīvesvietu. Tā teikt, maksā Rīgā nodokļus un daļu naudas dabūsi atpakaļ.Plāns, nenoliedzami, ir diskutabls, taču noteikti pelna ievērību. Vispirmām kārtām jau tāpēc, ka šobrīd galvaspilsēta ir saskārusies ar milzīgu problēmu – liela daļa iedzīvotāju izvēlas iegādāties mājokļus (gan dzīvokļus, gan mājas) nevis galvaspilsētā, bet Pierīgas pašvaldībās, kur cenas mazākas. Turpat arī deklarē savu dzīvesvietu un maksā nodokļus vietējai pašvaldībai. Bet Rīga ir tikai darba vieta, kur aktīvi tiek izmantota pilsētas infrastruktūra, izglītības un veselības aprūpes iestādes, un arī atpūtas notiek Rīgā. Savukārt pilsētas infrastruktūra, izglītības iestādes, bērnudārzi, poliklīnikas un slimnīcas kādam ir jāuztur un jānodrošina tās normāla funkcionēšana. Pilsēta ilgstoši nevar nodrošināt pakalpojumus, ja nodokļu maksātāju skaits samazinās, bet pakalpojumu patērētāju skaits aug. Protams, piedāvātais plāns noteikti nav ideāls variants, tomēr vismaz divus zaķus ar to nošaut var. Pirmkārt, piesaistīt pilsētai iedzīvotājus. Otrkārt, ieņemt papildus nodokļus pilsētas budžetā no tiem cilvēkiem, kuri būtu gatavi iegādāties dzīvokļus galvaspilsētā. Jo galu galā – pat tad, ja no simts ieņemtajiem latiem septiņdesmit pieci tiek atgriezti atpakaļ, pilsēta, vienalga, iegūst divdesmit piecus latus. Labi jaunajam rīdziniekam, labi pilsētai. Sociāldemokrāti jau saņēmuši ne vien priecīgus aplausus par jauno iniciatīvu, bet apvainojumus populismā. Tomēr neviens cits pilsētai izdevīgs un, galvenais, reāls risinājums piedāvāts netiek.Esmu pilnīgi pārliecināts, ka rīdziniekiem jāpiedāvā tādi „dzīves nosacījumi”, kas nebūtu tikai populistiska pabalstu vai Ziemassvētku dāvanu izdalīšana pirms vēlēšanām, bet gan noteikta un skaidra sistēma, kā ar labumu pilsētai izmantot pieejamos resursus, vienlaikus arī palīdzot pilsētnieku ģimenēm. Šis variants būtu ilglaicīgs projekts, kas potenciāli var dot labus augļus. Turklāt katram, kas izmantotu piedāvāto risinājumu, būtu skaidrs – projekts ir stabils un saprotams, tātad arī dzīve plānojama ilgākam laika posmam. Esmu drošs, ka lielākā daļa pilsētnieku, kuri izpirks savus dzīvokļus, arī pēc tam turpinās maksāt nodokļus Rīgas pilsētas budžetā.Pagaidām gan sociāldemokrātu iniciatīva ir tikai augšminētās pasakas statusā, jo priekšlikums ir tikko izteikts. Taču esmu pārliecināts, ka projekts noteikti gūs arī citu Domes deputātu atbalstu. Galu galā – tā patiešām ir iespēja vienoties par vienu labu un pareizu lietu. Lietu, kas būs izdevīga visiem – pilsētniekiem un pilsētai.Tā kā ideja vēl jāpilnveido, būtu priecīgs arī par konstruktīviem priekšlikumiem un idejām šajā jautājumā. Ja tādas ir, rakstiet: [email protected] . Nodošu tās tieši Rīgas domes LSDSP frakcijas deputātiem, kuri šo ideju attīstīs tālāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja