Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Viņus neatradīsiet kartē

Izstādes Privāts kuratore Alise Tīfentāle aicina pievērst uzmanību pārejošajam

Kāpēc, ieraugot privātumu medijos, latvieši alkatīgi to apēd, tomēr nekavējas publiski noskurināties, sak, dzeltens, savukārt mākslā gatavi to baudīt? Piemēram, fotomākslas izstādi, kurā iemūžinātas konkrētiem mūsu vidū dzīvojošiem līdzcilvēkiem mīļas lietas, epizodes, attiecības un intereses? "Privātuma jēdziens, tāpat kā daudzi citi, ir nudien degradēts, bet tā būtība paliek neskarta — "privāts" ir katram vistuvākais, vissvarīgākais, vismīļākais," uzskata fotomākslas izstādes Privāts kuratore Alise Tīfentāle.

Par izstādes moto Alise Tīfentāle izvēlējusies Antuāna de Sent-Ekziperī citātu no Mazā prinča. Tajā ģeogrāfs paskaidro, ka planētu kartēs neatzīmē puķes, jo tās ir īslaicīgas, savukārt mazais princis puķi uzskata par visskaistāko, kas ir uz viņa planētas. "Izstāde veidota no "mazā prinča" skatpunkta — mākslinieku darbi rosina pievērst uzmanību īslaicīgajam, trauslajam, pārejošajam. Un to vēl vairāk uzsver fotogrāfijas daba — fotoattēlā taču ieraugām realitātes nospiedumu, kāda tā ir bijusi," stāsta Alise Tīfentāle.

Ekspozīcijā pārstāvēti septiņi mākslinieki: Arnis Balčus, Gunārs Binde, Zenta Dzividzinska, Romāns Korovins, Inta Ruka, Alnis Stakle, Vilnis Vītoliņš. Darbi tapuši 2008.gada sākumā, kad šī izstāde tika gatavota festivāla Latvijas kultūras sezona Krievijā ietvaros un bija skatāma Maskavā, laikmetīgās mākslas centrā Winzavod. Tā noritēja 7.starptautiskā Maskavas fotogrāfijas mēneša Fotobiennāle 2008 ietvaros.

Vaicāta, vai pati mēdz tvert rokās ziepju trauku un negausīgi apēst, tas ir, safotografēt visu skaisto vai neparasto, ko ierauga, piemēram, ceļojumos, Alise Tīfentāle atklāj: "Ceļoju nelabprāt un, ja to daru, tad tikai saistībā ar kādu izstādi vai mākslas notikumu, lai sekotu līdzi starptautiskiem mākslas procesiem un Latvijas mākslinieku dalībai tajos. Tāpēc manu "privāto albumu" lielākoties veido mākslas izstāžu dokumentācija, bet jaukos skatus kolekcionēju pastkaršu formātā."

Par sevi Alise Tīfentāle kādā interneta vietnē izteikusies: "Astoņus gadus dzīvojot Latvijas reklāmas industrijā, esmu piedalījusies neskaitāmu baisu maketu un scenāriju radīšanā un pavadījusi neaizmirstamas stundas ar aģentūras projektu vadītājiem un klienta mārketinga speciālistiem. Jo tālāk no industrijas realitātes atrodos, jo skaidrāka kļūst lieliskas reklāmas formula." Alise Tīfentāle ir apgāda Neputns izdotā "nišas žurnāla" Foto Kvartāls galvenā redaktore kopš tā dibināšanas.

Krīze Alisi netraumējot, jo visi ar fotomākslu saistītie projekti ir viņas sirdsdarbs, kam nevar tik vienkārši piekārt birku — viegli vai grūti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZIŅAI

Izstāde Privāts

20.VIII— 18.X LNMM izstāžu zālē Arsenāls (Torņu ielā 1 Vecrīgā).

Ieejas maksa — Ls 2,50, skolēniem, studentiem, pensionāriem — Ls 1,50

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja