Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Eirovīzijas nacionālās atlases pirmā pusfināla dalībnieki stāsta par savām dziesmām

Sestdien, 7.janvārī plkst. 21:20 Latvijas Televīzijas pirmā kanāla ēterā būs skatāms 2012.gada Eirovīzijas Nacionālās atlases jeb Eirodziesmas 2012 pirmais pusfināls. Tajā tiks noskaidrotas piecas dziesmas, kas turpinās cīņu finālā par tiesībām pārstāvēt Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā. Par savām dziesmām stāsta Eirovīzijas nacionālās atlases pirmā pusfināla dalībnieki.

1. Atis Ieviņš - Dancer. Autors - Artūrs Mangulis

Dziesma Dancer ir kaut kas tāds, ko es parasti nedaru. Es vairāk esmu rokmūzikas dziedātājs, taču šī kompozīcija ir pavisam citā stiliņā un citā gaumē. Šo skaņdarbu ir uzrakstījis Artūrs Mangulis, kurš ir mans pedagogs jau kopš bērnu dienām, es to iedziedāju, un tikai pēc tam, kad tā jau bija ierakstīta studijā, es sāku mazliet vairāk to izjust. Šī dziesma ir diezgan nelatviska, tā varētu patikt cilvēkiem, kuri saprot, kas ir mūzika, un neaprobežojas ar šlāgerīšiem. Muzikāli tā ir ļoti, ļoti sarežģīta un grūti izpildāma. Es dziedu hārdroku, bet pavadījums ir tāds latino. Kā mēs paši smejamies, tas ir latvino – latviešu izpratne par Rietumu ritmiem.

2. Nikolajs Puzikovs - Mīlestības nevar būt par daudz. Autori - Artūrs Palkevičs un Guntars Račs

Divdesmit pusfināla skaņdarbu vidū šī ir vienīgā dziesma latviešu valodā – man ir vienkāršāk izpildīt tādu dziesmu, kas man un cilvēkiem ir saprotama. Tā ir īpaša ne tikai valodas, bet arī mūzikas ziņā – komponistam Artūram Palkevičam ir melodiskas un skaistas kompozīcijas. Dziesmas galvenais vēstījums ir par to, ka Latvijā cilvēkiem pietrūkst labu lietu, jo visapkārt ir tik daudz negāciju un cilvēki nezina, ko darīt. Es ar savu mūziku gribu pateikt, ka ir arī kaut kas jauks un gaišs. Dziesmas nosaukums ir Mīlestības nevar būt par daudz – varbūt mēs to varam sniegt.

3. Maia - No Limits to Dream.
Autori – Edgars Beļickis, Edgars Jass, Raitis Aukšmuksts un Maija Aukšmuksta

Dziesmā skan gandrīz vai simfoniskais orķestris! Radot šo kompozīciju, mēs iedvesmojāmies no Volta Disneja filmu mūzikas. Dziesma vēsta par to, kā cilvēku maina iemīlēšanās. Tā savā ziņā jebkuru padara nedaudz bērnišķīgu. Tu esi pārņemts ar šīm jūtām, esi naivs kā bērns, priecājies par niekiem, tici brīnumiem un labām beigām, kādas ir multfilmās. Šo ainu mēs centīsimies uzburt priekšnesumā – tajā būs attēlota pāreja no ikdienas uz sapni, uz kaut ko pārdabisku, ārpus reālitātes esošu un brīnumainu, mēģināsim pretstatīt ikdienu un to, kas stāv tai pāri.

4. Samanta Tīna un Dāvids Kalandija - I Want You Back. Autori – Mārtiņš Grunte un Oskars Maizītis

Dziesma stāsta par to, ka ne tikai prieks, bet arī ciešanas var sasaistīt kopā divus cilvēkus: ja tev sāp, vienmēr ir kāds, kuram sāp tieši tāpat – mīlestības dēļ, un šīs sāpes var vienot, un jums izveidojas jaunas, skaistas attiecības. Dziesmā mēs attēlosim to, ka pretpoli pievelkas, ka melns var būt kopā ar baltu, ka viss, kas stereotipiski neiet kopā, tomēr var būt kopā – tas izpaudīsies arī izpildījumā, kurā būs pārstāvēta gan roķīga, gan akadēmiska dziedāšana. Doma par duetu radās, kad sapratām, ka mums ļoti labi kopā skan balss un ka var tapt kaut kas interesants, balstīts uz šiem kontrastiem.

5. Angelina un Alisa May - Rollin’ Up. Autori – Jevgeņijs Ustinskovs un Alisa May

Dziesma ir lipīga, diezgan vienkārša un tajā pašā laikā arī sarežģīta – tas ir koks ar diviem galiem. Šī kompozīcija ir kontrastaina, tā stāsta par to, ka mūsu gars nekad nelūst un, ja mēs apvienojamies, varam paveikt gandrīz visu. Tajā izskan optimisms un izpaužas enerģija. Šajā dziesmā runa ir par mūsu tautu, par to, ka mēs esam dažādi, taču mēs pārvarēsim krīzi un citas problēmas un uzvarēsim. Cilvēcīgums ir viena no mūsu stiprākajām īpašībām. Ar savu dueta partneri Andželīnu kopā dziedam korī Daugava un esam diezgan atšķirīgas – gan vizuālajā, gan vokālajā ziņā, gan raksturā. Viņai ir vairāk estrādiski džeziska balss, man – akadēmiska. Eirovīzijā mēs centīsimies savas emocijas aiznest līdz skatītājiem un ceram nodibināt jaunus kontaktus ar konkursa dalībniekiem.

6. Laura Bicāne un Romāns Sladzis - Freakin’ Out. Autore – Laura Bicāne

Mūsu dziesma uz citu kompozīciju fona varētu izcelties ar savu naivumu un vieglumu gan priekšnesuma, gan mūzikas ziņā – ar trallināšanu piedziedājumā. Uz skatuves mēs mēģināsim būt vidusskolēnu mūzikas grupa, kas tikko beiguši skolu un spēlē noslēguma ballītē. Dziesmā un priekšnesumā mēs centīsimies atklāt tajā ietverto dzīvesprieku, gribasspēku un radošo enerģiju. Piedalīšanās Eirovīzijā mums ir jauna pieredze, izaicinājums pārbaudīt spēkus un iespēja iegūt atpazīstamību. Ir jāuzstājas ar tādu domu, ka varbūt tieši es pārstāvēšu Latviju – visu savu valsti lielajā konkursā. Tas man ļoti daudz nozīmē – būt pārliecinātai latvietei uz skatuves.

7. Paula Dukure - Celebration.
Autori – Edijs Dukurs un Miks Dukurs

Šīs dziesmas tekstu mans brālis Miks sacerēja par godu manai 18 gadu jubilejai – šis manā dzīvē ir nozīmīgs notikums, jo tagad pati varu pieņemt svarīgus lēmumus, un, ja es kaut ko sastrādāšu, visa atbildība gulsies uz maniem, nevis vecāku pleciem, turklāt šī ir mana pēdējā dzimšanas diena kā vidusskolniecei. Šis man ir pārmaiņu laiks. Dziesma ir ļoti enerģiska un vēsta par to, ka nevajag daudz domāt un satraukties par savu vecumu, bet tad, kad pienāk kārtējā dzimšanas diena, vienkārši vajag svinēt svētkus, priecāties un novērtēt savus īstos draugus, kuri ir apkārt. Priekšnesumu mēs veidojam kopā ar horeogrāfu Agri Daņiļeviču un viņa studijas Dzirnas dejotājiem. Māksliniece Elita Patmalniece mums palīdz ar vizuālo noformējumu.

8. Andris Ābelīte - We Can Change the World.
Autors – Andris Ābelīte

Dziesma ir īpaša ar tēmu, par ko tajā tiek runāts: ja mēs darām to, ko mēs mīlam, mēs varam mainīt pasauli globālā mērogā. Galvenā koncentrēšanās priekšnesumā būs uz to, lai skatītājiem nodotu šo vēstījumu. Mans uzdevums ir maksimāli pārliecinoši uzstāties un izdarīt visu pēc labākās sirdsapziņas, taču Eirovīzija ir tikai viena no manām radošajām izpausmēm un neatšķiras no citām lietām, ko es daru, – tas nav dzīvības un nāves jautājums. Man vienkārši patīk atrasties uz skatuves un muzicēt, un šī ir iespēja to darīt, un to redz un dzird pietiekami daudz cilvēku. Ja kādu tas aizkustina, spēj aizraut vai dod vielu pārdomām, tas mūziķim ir visbūtiskākais.

9. Rūta Dūduma - My World.
Autore – Rūta Dūduma

Dziesma My World ir pirmā manis pašas sacerētā kompozīcija. Esmu priecīga un gandarīta, ka tā ir iekļuvusi Eirovīzijas divdesmitniekā. Šī dziesma ir par manu pasauli, vidi man apkārt, pārliecību par saviem spēkiem un mīlestību. Nesen es to izpildīju kādā klubiņā, cilvēkiem patika, un viņi dziedāja līdzi vārdus – tas ir tik dīvaini, pilnīgi neticas. Viņiem mana dziesma šķiet lipīga. Sākumā tā bija latviešu valodā, un nebija plānots to atrādīt plašākai publikai, taču spontānas idejas ir tās labākās! Pusfināla priekšnesumā nebūs nekādu raibu kostīmu un pārspīlētu kustību, tajā atspoguļosies dziesmā paustā brīvība un vienkāršība – tai nepiestāv šovs. Viss tajā būs tāds kā es pati ¬– dabiska un nesamākslota.

10. Grupa PeR - Disco Superfly.
Autori – Ralfs Eilands un Edmunds Rasmanis

Dziesma Disco Superfly būs īpaša ar to, ka tā galīgi nav Eirovīzijas dziesma. Mēs esam lepni un priecīgi, ka beidzot piedalāmies konkursā ar pašu sacerētu kompozīciju. Tā ir disco funk indie stilā un atšķiras no citām – to ir atzīmējuši un novērtējuši arī cilvēki ārpus Latvijas robežām. Tas ir svarīgi, jo viena no šī konkursa traumām, viens no iemesliem, kāpēc cilvēki uz to sāk skatīties kā uz komēdiju, ir tas, ka katru gadu tajā tiek pieteiktas tipiskas Eirovīzijas dziesmas, kas vienreiz izskan, un pēc tam tās vairs neviens neatskaņo, un mākslinieki cits citu atdarina arī priekšnesumos. Man ļoti nepatīk šovi, tāpēc mēs vairāk centīsimies paņemt ar savu atraktivitāti. Mēs būsim tādi, kādi esam, diez vai algosim horeogrāfus. Mākslīgi neko neradīsim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja