Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Maija Kovaļevska. Kvēla un cildena

Maijai Kovaļevskai ovācijas Glenbornas festivālā

"Viņa veica īsti dramatisku ceļojumu no pirmā mīlas skurbuma līdz rāmai rezignācijai" - The Independent vērtē Maija Kovaļevskas sniegumu Tatjanas lomā Pētera Čaikovska operā Jevgeņijs Oņegins slavenajā Glaindbornas (Glyndebourne) festivālā Lielbritānijā. "Tatjana bija lieliski nodziedāta no sākuma līdz beigām," tā The London Times. "Latvijas dzintara soprāna, M.Kovaļevskas, Tatjana bija gan cildena, gan dedzīga," - priecājas The Evening Standard. "Latvijas soprāns M.Kovaļevska daudzsološi debitēja Tatjanas lomā," The Observer rezumā mūsu dziedātājas spilgto sniegumu britu režijas meistara Greiema Vika 1994.gada iestudējuma atjaunojumā, kas 15 izrādēs no maija līdz 11.jūlijam saviļņo klausītājus izsmalcinātajā Glenbornas festivālā Anglijā. Ar pašu festivāla māksliniecisko vadītāju Vladimiru Jurovski pie Londonas filharmoniskā orķestra galvenā diriģenta pults. Latvijas operzvaigznei, kuras balss jau iekarojusi Ņujorkas Metropolitēna operas, Losandželosas operas un Zalcburgas festivāla klausītāju sirdis, šī bija trīskārša debija: gan jaunā lomā un krievu operas repertuārā vispār, gan Lielbritānijā un slavenajā festivālā, kurā Latviju līdz šim pārstāvējis vienīgi basbaritons Egils Siliņš.

"Man Tatjana ir jau ļoti ilgi sirdī lolota sapņu loma. Īpaši patiesi aizkustinošā stāsta dēļ, kas nācis no pašiem dvēseles dziļumiem. Varbūt tāpēc zālē ir tik lielas ovācijas, īpaši pēc vēstules skata un arī noslēgumā," stāsta M.Kovaļevska, kura nodziedājusi jau duci no festivāla 15 izrādēm. Dārgās biļetes izpārdotas vienā rāvienā, un pat galveno lomu izpildītājiem piešķirti tikai divi ielūgumi. Tos M.Kovaļevska atvēlējusi mātei un māsai.

"Maestro V.Jurovskis, kurš diriģēja pirmās astoņas izrādes, jau pavasarī mani uzaicināja uz Romu, kur ļoti rūpīgi izstrādāja vissmalkākās nianses Tatjanas lomas muzikālajā lasījumā. Viņa padomi ir ļoti vērtīgi visai manai tālākajai karjerai. Bet pirms diviem gadiem, kad aizbraucu uz noklausīšanos, bija tik dīvaini dziedāt viņam nevis uz operskatuves, bet mazā istabiņā," dziedātāja stāsta. Jau kopš aprīļa strādājot Glaindbornā, bijis prieks atkal satikt Pēterburgas mecosoprānu Mariju Gorcevsku, ar kuru iepazinusies vēl Rīgā, kur viešņa piedalījās Mocarta Cossi fan tutte iestudējumā. "Pasaule ir maza, ar Ļenska lomas atveidotāju, tenoru Masimo Džordāno pērnruden kopā dziedājām Dž.Pučīni Bohēmā, kuru Plāsido Domingo iestudēja Losandželosas operā. Pirmoreiz tikos ar Oņeginu - Alesu Jenis, baritonu no Bratislavas," turpina M.Kovaļevska, kura skatītājiem parādās gaišā tērpā ar lielu bizi.

Glaindbornas festivālā valda īpaša atmosfēra. "Izrādes tur notiek apaļā teātrī, ko bagāts angļu lords Džordžs Kristi uzcēlis kādai operdīvai klajā laukā, stundas brauciena attālumā no Londonas un pavisam netālu no jūras. Starpbrīdī, kurš ilgst gandrīz pusotru stundu (!), publika dodas pusdienot restorānā vai vienkārši piknikā turpat zālienā, uz līdzpaņemtas segas. Solistiem tas nav viegli, jo nedrīkst atslābināties," stāsta M.Kovaļevska. Tomēr džinsos uz šo operas pikniku netikt. Uz izrādēm gleznainajā, mierpilnajā lauku ainavā pulcējas svinīgi tērpti ļaudis un pirmais, ko uzzināsiet, iegādājoties biļeti, būs ģērbšanās noteikumi dress code: dāmām garā vakarkleita, kungiem melns uzvalks.

Nākamā izrāde ir 5.jūlijā, un to diriģēs jaunais ukraiņu talants Kirils Karabics. Pēc tam, augusta pirmajā nedēļas nogalē M.Kovaļevsku dzirdēsim Opermūzikas svētkos Jūrmalā, galā koncertā, kur sola ārijas no pagājušajā sezonā dziedātajām lomām Ņujorkā, Losandželosā un Zalcburgā - Mimī (Dž.Pučīni Bohēma), Mikaēlu (Ž.Bizē Karmena), Terēzi (H.Berlioza Benvenuto Čellīni). Nākamais lielais notikums būs viņas pirmais solokoncerts ar orķestri Prāgas Nacionālajā operā 11.septembrī. Pēc Bostonas simfoniskā orķestra un Ņujorkas Metropolitēna operas galvenā diriģenta Džeimsa Levaina ielūguma viņa dziedās koncertā Bostonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja