Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mūzikas kaislības karaļu gaumē

Senās mūzikas festivālā – pat Henrija Pērsela operas Didona un Enejs uzvedums.

Ikgadējā Starptautiskajā senās mūzikas festivālā no 6. līdz 8. jūlijam skanēs gan itāļu un angļu baroka šedevri, gan franču galma mūzika. Koncertos Rīgā un Rundālē uzstāsies lielākais Itālijas baroka orķestris Coin du Roi, kurš jau vairākus gadus cieši sadarbojas ar mūsu soprānu Elīnu Šimku un nu jau arī ar kontrtenoru Sergeju Jēgeru, itāļu baroka ansamblis Artemandoline, baroka orķestris Collegium Musicum Riga, orķestris Sinfonietta Rīga un Latvijas Radio koris.

 

Formāts nemainās

"Kā arvien, vairāki koncerti notiek Rīgā un noslēguma diena vienmēr ir Rundāles pilī. Tā ir lielā izdevība baudīt mūziku kopā ar fantastisko pils ansambli un dārzu. Šis maršruts ir ļoti iemīļots, pagājušajā vasarā piedzīvojām rekordlielu klausītāju skaitu Rundāles pilī – ap 4000," priecājas Latvijas koncertu un Senās mūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs Arturs Maskats. Atšķirīgais šoreiz ir īpašs ārzemju mākslinieku īpatsvars. Itāļu orķestri Coin du Roi var pat saukt par festivāla rezidējošo orķestri.

"Orķestris Coin du Roi ar vienu programmu viesojās jau pagājušajā vasarā. Tā bija ļoti pievilcīga, tāpēc vēlējāmies turpināt sadarbību," stāsta A. Maskats. Šogad viņi spēlē trīs programmas, un līdzās tām šī orķestra izveidotājs un diriģents Kristians Fratima diriģē vēl arī Sinfonietta Rīga koncertu ar Vivaldi vijoļkoncertu cikla Gadalaiki atskaņojumu festivāla noslēgumā. "Viņš ir izcils baroka mūzikas speciālists – ne tikai itāļu, bet arī angļu, franču un vācu baroka speciālists. Viņa redzesloks ir ļoti plašs," A. Maskats uzsver, ka K. Fratimas vadībā skanēs daudz tādas mūzikas, kas Latvijā vēl nav dzirdēta. Īpašs notikums būs Henrija Pērsela operas Didona un Enejs uzvedums ar Elīnu Šimku galvenajā lomā Rīgas Sv. Pētera baznīcā 7. jūlijā plkst. 20. Visi pārējie uzveduma solisti ir no Itālijas. Festivāla atklāšanas programmā Mazajā ģildē 6. jūlijā plkst. 20 itāļu viesi cels priekšā Šarpantjē, Lullī, Delalanda, Pērsela un Hendeļa muzikālos veltījumus dažādiem karaļiem. Skanēs arī paša Prūsijas karaļa Frīdriha II Lielā sacerētā Sol mažora simfonija.

 

Gregoriskie dziedājumi

Augstu līmeni festivālam dod arī Latvijas Radio kora un orķestra Sinfonietta Rīga klātbūtne. Radio koris speciāli festivālam sagatavojis gregorisko dziedājumu programmu. To veidot atbraukusi diriģente Simona van den Dūla no Holandes. "Viņa mācījusies Vācijā, viņas specialitāte ir Romas katoļu viduslaiku garīgā mūzika, un viņas galvenās darbības vietas Berlīne, Utrehta un Ķelne. Dažādos projektos Eiropā viņa piedalās gan kā diriģente, gan kā dziedātāja," A. Maskats iepazīstina, aicinot uz koncertu Sv. Pētera baznīcā 6. jūlijā plkst. 22.

Festivālā vienmēr piedalās arī Collegium Musicum Rīga. Māra Kupča vadītā kolektīva priekšgalā šoreiz stāsies rumāņu izcelsmes māksliniece, vijolniece Mira Glodeanu, kura gan spēlēs vijoli, gan vadīs visu atskaņojumu. Viņa sadarbojas ar senās mūzikas pasaulē ļoti pazīstamiem kolektīviem, un viņai ir arī pašai savs orķestris. Latvijā Mira Glodeanu viesosies pirmoreiz. Viņas vadībā Rundāles pils Baltajā zālē 8. jūlijā plkst. 20 skanēs franču baroks: Ramo, Kuperēns, Leklērs. F. Kuperēna sonāti klavesīnam spēlēs jaunais latviešu mūziķis Ernests Neimanis, kurš Vīnē apgūst seno taustiņinstrumentu spēli.

 

Mandolīnu šarms

Ļoti interesants ciemiņš ir baroka ansamblis Artemandoline. "Es to sauktu par baroka vieglās mūzikas orķestri. Šī mūzika ir ļoti skaista – piemēram, Antonio Vivaldi mandolīnas koncerti, kuros muzicē vairākas mandolīnas un vēsturiskās baroka ģitāras. Ansambļa mājvieta ir Luksemburgā, bet tajā spēlē mūziķi no visas Eiropas – spāņi, holandieši, franči, itāļi," stāsta A. Maskats. Šis kolektīvs uzstāsies Rundāles pils Zelta zālē 8. jūlijā plkst. 18. Savukārt Elīna Šimkus kopā ar Sergeju Jēgeru un orķestri Coin du Roi izdziedās agrīno opermūziku pils Baltajā zālē plkst. 16.

Rundāles diena 8. jūlijā sāksies ar teatralizētu koncertuzvedumu bērniem Brīnišķā pērle Karīnas Bērziņas vadībā. Tajā uzstāsies mūsu mākslinieki Marlēna Keine, Mihails Čuļpajevs, Rihards Millers, kā arī dejotāji. Savukārt festivālu jau ierasti vainagos klasiskās mūzikas hits Antonio Vivaldi Gadalaiki. "Populārā vijoļkoncertu cikla atskaņojumam katru gadu aicinām citu solistu, tie bijuši Gidons Krēmers, Vineta Sareika, Baiba Skride, Daniils Bulajevs. Šoreiz – 25 gadus vecā Krievijas vijoļmākslas zvaigzne, ECHO balvas laureāts Jurijs Revičs ar savu Stradivāri 1709. gada vijoli Princese Aurora."

Uz Rundāles pili var doties ne tikai ar personīgajām mašīnām. Sadarbībā ar Skaisto skatu aģentūru no Strēlnieku laukuma Rīgā 8. jūlijā plkst. 11 un plkst. 16 turp un arī atpakaļ vedīs autobuss. Sīkāka informācija ir pieejama, zvanot pa tālruni: 67221767; 26415127.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja