Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Rīgas Operas festivālu atklās ar Pučīni operviencēlienu triptiha pirmizrādi

Atklājot Rīgas Operas festivālu, 8.jūnijā notiks Džakomo Pučīni trīs operu viencēlienu – «Apmetnis», «Māsa Andželika» un «Džanni Skiki»  pirmizrāde, pavēstīja Latvijas Nacionālās operas sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Šie trīs operu viencēlieni pasaulē pazīstami un tiek rādīti vienā vakarā ar nosaukumu «Triptihs» («Il Tritico»). Pilnā apjomā, kā to iecerējis Pučīni, „Triptihs” Latvijas Nacionālajā operā tiek iestudēts pirmoreiz. Pirmizrādei 8.jūnijā sekos izrādes 13.jūnijā, kā arī LNO augusta izrāžu sērijā – 15.augustā.

Kā pastāstīja I.Vasiļjeva, Triptiha iestudējuma muzikālais vadītājs ir Modests Pitrens, diriģents Atvars Lakstīgala, režisors Viesturs Kairišs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne, dramaturgs Johens Breiholcs, gaismu māksliniece Karina Pēšone. Iestudējumā iesaistīti gandrīz visi LNO solisti un viesi Kristīne Opolais, Asmika Grigorjana, Kosma Ranuers, Tjago Arankams, Maksims Aksenovs.

«Varu tikai iztēloties Pučīni domu gaitu – rakstot „Triptihu”, viņš jau daudzus gadus bija vispāratzīts ģēnijs ar savu neatkārtojamu stilu, otrs slavenākais un visbiežāk atskaņotais dzīvais komponists pasaulē aiz Riharda Štrausa. Manuprāt, Pučīni meklēja kaut ko sev pašam interesantu, viņš gribēja atrast jaunus izteiksmes līdzekļus,» stāsta iestudējuma režisors Viesturs Kairišs. Režisors norāda, ka trim viencēlieniem tikai „Māsa Andželika” ir tāds tipisks Pučīni, „Apmetnis” un „Džanni Skiki” ir atšķirīgi. Kā uzskata režisors, šajā trīsdaļīgajā struktūrā ir kaut kāds noslēpums.

«Kā zināms, pats Dante, kas bija Pučīni iedvesmas avots, sacerot „Dievišķo komēdiju”, izvēlējās trīsdaļīgu struktūru – tā sastāv no Elles, Šķīstītavas un Paradīzes. Un, lai gan tikai „Džanni Skiki” sižets ir ņemts tieši no Dantes šedevra, katra no „Triptiha” daļām ir kaut kādā veidā saistīta ar šo trīsvienību. Katra no šīm trim – Elle, Šķīstītava, Paradīze – ir būtiska cilvēka dzīves sastāvdaļa. Tās šķir un vienlaikus vieno šos trīs viencēlienus.», stāsta V.Kairišs.

Kā atgādināja I.Vasiļjeva, pasaules pirmizrādi „Triptihs” piedzīvoja 1918. gada 14. decembrī Ņujorkas Metrfopolitēna operā. Atsauksmes bijušas dažādas, tomēr lielākā daļa skatītāju un kritiķu slavēja cikla noslēdzošo, komisko viencēlienu „Džanni Skiki” kā veiksmīgāko no visām trim operām. 1919. gada 11. janvārī „Triptiha” Eiropas pirmizrāde notika Romā, to apmeklēja arī pats autors. Sekoja citas izrādes Eiropā, ASV un Dienvidamerikā un, tā kā visiem patika „Džanni Skiki”, tas drīz parādījās opernamu repertuāros kā patstāvīgs iestudējums. Viens no populārākajiem sacerējumiem ne tikai „Triptiha”, bet, iespējams, visas Pučīni daiļrades kontekstā ir Lauretas ārija no „Džanni Skiki”, kuras valdzinājumam pirmizrādes publiku pakļāva Florensa Īstone (Florence Easton), bet kopš tā laika to darījušas gan visu paaudžu operas grandāmas, tostarp Marija Kallasa, Viktorija de los Anhelesa, Renata Tebaldi, Monserata Kavaljē, Elizabete Švarckopfa, Renata Skoto, Andžela Georgiu, Ketlīna Betla, Renē Fleminga un Anna Ņetrebko, gan tādas populārās kultūras superzvaigznes kā Sāra Braitmena un Šarlote Čērča.

Pēc iestudējuma veidotāju apkopotajiem datiem, tā izrādījusies gana laba mūzika visdažādākajām filmām no gleznainās kinolentes „Istaba ar skatu” (1985) un smeldzīgā mīlas stāsta „Kapteiņa Korelli mandolīna” (2001) līdz tādiem atslodzes produktiem kā „Rokijs Balboa” (2006) un „Mistera Bīna brīvdienas” (2007).

Pučīni gadiem ilgi iebilda pret „Triptiha” dalīšanu atsevišķās vienībās (vēl vairāk viņu kaitinājuši tādi iestudējumi, kur vienā vakara daļā līdzās kādai no „Triptiha” operām tika rādīts kāda cita komponista viencēliens), tomēr pirmās divas operas uz ilgu laiku faktiski pazuda no publikas redzesloka. Kā patstāvīgi iestudējumi Latvijas Nacionālās operas repertuārā pabijuši „Džanni Skiki” (1932, diriģents Lovro fon Matačičs, režisors Ludolfs Liberts) un „Māsa Andželika” (1993, diriģents Normunds Vaicis, režisors Guntis Gailītis).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

RĪGAS OPERAS FESTIVĀLS

Rīgas Operas festivāla  2010 izrādes no 8. Līdz 18. jūnijam

8. VI plkst.19 Džakomo Pučīni “Triptihs” pirmizrāde. (“Apmetnis”, “Māsa Andželika”, “Džanni Skiki”), Diriģents Modests Pitrens

9. VI plkst. 19 Dmitrijs Šostakovičs “Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta”, diriģents Klirils Karabics

10. VI plkst. 19 Žils Masnē “Verters” Diriģents Modests Pitrens

11. VI plkst. 19 Volfgangs Amadejs Mocarts “Dons Žuans” Diriģents  Mihails Tatarņikovs.

12.  VI plkst.19 Gaetāno Doniceti “Mīlas dzēriens” Diriģents Modests Pitrens

13. VI plkst.19 Džakomo Pučīni “Triptihs” (“Apmetnis”, “Māsa Andželika”, “Džanni Skiki”, diriģents Modests Pitrens

16. VI plkst. 19    Gaetāno Doniceti “Mīlas dzēriens” Diriģents Aleksandrs Viļumanis.

17. VI plkst. 19 Volfgangs Amadejs Mocarts “Dons Žuans” Diriģents Mihails Tatarņikovs.

18. VI plkst.19 Džuzepe Verdi “Makbets” koncertuzvedums, diriģents Atvars Lakstīgala

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja