Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

JRT top izrāde pēc brāļu Presņakovu lugas motīviem “Spēlējot upuri”

10. decembrī Jaunā Rīgas teātra (JRT) Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos brāļu Oļega un Vladimira Presņakovu luga “Spēlējot upuri” Ilzes Olingeres režijā, informē teātra pārstāve Andra Rutkēviča. Iestudējuma autori to nodēvējuši par “kriminālu komēdiju jeb spēli ar bailēm”. Lomās - Edgars Samītis, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Andis Strods, Ivars Krasts, Varis Piņķis, Sandra Zvīgule, Inga Alsiņa, Liena Šmukste, Jana Čivžele.

“Spēlējot upuri” ir vispazīstamākā Jekaterinburgas dramaturgu, brāļu Presņakovu luga. 2003.gadā sarakstītā luga ieguvusi plašu starptautisku rezonansi Eiropā, ASV, Austrālijā. Pēc lugas materiāla uzņemtā filma (Kirila Serebrjaņņikova režijā) Krievijā kļuva par kinematogrāfisku sensāciju, iegūstot galveno festivāla Kinotaurs-2006 prēmiju, kā arī Pirmā Romas kinofestivāla gran-prix. 2007.gadā brāļi Presņakovi izdeva vēl vienu lugas un kinoscenārija rimeiku - romānu Изображая жертву.“Kopā  ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu, JRT aktieriem un mūziķi Aini Rudzīti izrādē izmantojam dažādus mūsdienu teātra paņēmienus vienlaikus atgriežoties nabadzīgā spēles teātra estētikā. Un skatuves būs daudz televizoru, spēles un saspēles kolorītos, ikdienā atpazīstamos sociālos tipāžos. Veselā saprāta robežās mēģināsim smieties par visu, arī par šausmīgo. Orientieris ir brāļu Presņakovu kādā intervijā paustais kredo: tās ir mūsu domas par laiku, kurā dzīvojam…“ atklāj režisore I.Olingere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Anotācija

Lugas galvenais varonis, jaunais cilvēks Vaļa nēsā beisbola cepuri ar personāžiem no animācijas seriāla „Dienvidparks“. Turklāt Vaļam ir īpašs darbs - viņš policijas izmeklēšanas eksperimentos izvēlējies spēlēt upura lomu. Kāpēc? Edgars Samītis šī jaunā cilvēka vārdiem prāto: Es spēlēju cietušos… lai pats izbēgtu… Izspēlēt nāvi savā ziņā ir izdarīt pretpoti, jo patiesi šausmīgais ir tikai nezināmais. Un, protams, – nāves iezīmētajam ne no kā nav bail, jo spēlēt un spēlēties taču nav kaitīgi?!

Apstākļu sakritībā Vaļam nākas sadzīvot ar darbabiedriem – izmeklētāju Kapteini, kurš neiztur un pasaka, ko domā par mūsu basketbolu; seržantu Sevu, kurš izdomājis stāties vēsturniekos; virsseržanti Lolu, kura sapņo par kinooperatores slavu un apsūdzētajiem, kuriem ir liktenīgās dzimšanas dienas pie Igora, liktenīgais caurvējš, abonoments baseinā un klasesbiedru saiets a-la japāņu restorānā.

Varbūt viss notiktu citādi, ja kādu vakaru Vaļam nebūtu parādījies ĪSTS TĒVA GARS, bet turpat nākošajā dienā māte lūdz nopirkt baltmaizi, jo Pēteronkulis „nāks ciemos“. Ja Olga, mīļotā meitene nebūtu gatava uz visu, varbūt tad viss būtu citādi? Pāri tam visam mūžīgā bufetniece, baseina darbiniece dzied dziesmu par sirdi, kas atdota suņiem. Un kas gan cits lai viņai piedzied, ja ne mūsdienu ģimenes pavards – televizors.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja