Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vija Vētra. Tauriņš uz Tibetas gonga

Deja nav laika kavēklis, bet kaut kas nopietns un dziļš, uzskata Vija Vētra

Es piedzīvoju īstu 1990.gada 4.maiju, priecājas pazīstamā indiešu deju dejotāja un horeogrāfe Vija Vētra. Viņa ir viena no retajām pasaulē zināmām izcilajām latvietēm, un pati sevi viņa labprātāk dēvē par dejas arhitekti.

Tajā laikā viņa pēc Imanta Ziedoņa, tolaik Kultūras fonda priekšsēdētāja, ielūguma viesojās Rīgā. Tas kļuva par gadskārtēju rituālu, un kā neizsmeļama enerģijas spēkstacija Vija Vētra atkal ir klāt, lai tajā dalītos. "Tas neder, ja sāk mācīt tikai tad, kad pats vairs nevar padejot. Tad nāk klāt zināma nenovīdība pret jaunajiem," par dejas priesterieni dēvētā Vija Vētra uzsver, ka pati "sniegusi klases" jau kā studente. Vislabāk viņai patīk Vairas Vīķes-Freibergas izteiktais apzīmējums pirms filmas Vijayja (sanskritā - "uzvarošā") pirmizrādes 2004.gadā - raibs tauriņš, kas atnes cilvēkiem prieku. "Vai nav lustīgi?" smejas Vija Vētra, rādīdama savus nupat tapušos iedvesmas darbus - atvērtas tējas kastītes, fotofilmu kārbiņas un olu kastes iekšpusē iezīmētas sejiņas.

Prieku nesošu tauriņu Vija Vētra atgādina arī tad, kad uz grīdas, kas izklāta ar ziedlapiņu mandalām, demonstrē savu dejas arhitektūras ideju: "Mēs veidojam gaisa pilis. Deja ir trīsdimensionāla māksla, deja veidojas telpā tāpat kā skulptūra."

Pēc Vijas Vētras kustības telpā ir palicis nojaušams konuss. Šo apziņu viņa cenšas pārraidīt arī saviem skolniekiem. "Ja ir šī apziņa, tā veicina dejotāja atbildību - ko mēs nodarām telpai," saka Vija Vētra.

Saiet roku rokā


Rīgas pilsētas izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa no 11.līdz 13.jūnijam būs skatāma Vijas Vētras izstāde Krāsu dejas. Gariņi - mākslinieces akvareļi un autortehnikā veidoti darbi. Izstādes laikā varēs noskatīties arī režisores Ināras Kolmanes studijā Deviņi tapušo filmu Vijaya. "Filma ir krāsaina kā Vijas Vētras dzīve, skaļa un dzīvespriecīga kā viņas dejas priekšnesums, dziļa un mīklaina kā viņas iekšējā pasaule," - tā režisore.

10.jūnijā plkst.18 Izglītības programmas telpā apmeklētāji ir aicināti uz izstādes atklāšanu un radošo vakaru ar mākslinieci. Vakars veltīts Vijas Vētras 85.dzimšanas dienai, tajā piedalīsies deju grupa Dzirnas un mūziķis Sergejs Sjomins (lauta). Dejotājas jubilejas koncerts Dzīve dejā notiks 18.jūnijā plkst.19 koncertzālē Ave sol. Koncerta nosaukumā ietverta Vijas Vētras galvenā izjūta: "Man dzīve ir svinēšana. Ar deju, kustību, krāsu, skaņu."

Koncertā piedalīsies Vijas Vētras vadītā deju grupa Rituāls, vokālā grupa Putni, kā arī citi mūziķi un mākslinieki. 13.jūnijā plkst.19 Vija Vētra viesosies Ventspils rakstnieku mājā, arī šeit būs iespējams noskatīties filmu Vijaya.

Dejas skolotāja piekodina, lai noteikti piemin, ka viņa tradicionāli piedalīsies arī VIII Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos. Vija Vētra demonstrē, cik saspringti pleci vijolniekiem un cik noderīgas atbrīvotībai un ritma izjūtai ir viņas pasniegtās dažādās dejas tehnikas. V.Vētra ir pārliecināta, ka visas mākslas "saiet roku rokā", gluži kā aplī. "Aplis ir senākais simbols," skaidro Vētra, rādīdama uz palodzes no Liepājas jūrmalas gliemežvāciņiem salikto mandalu. Vismaz tā notiek viņas personībā, kas dievina improvizāciju un ir neizpratnē, kādēļ tā nepadodas citiem: "Vai viņi nejūt mūziku vai paši iekšēji ir tik tukši?…"

Deja ir sakrāla


Vija Vētra ir pirmā, kas Austrālijā, Amerikā un Latvijā deju drosmīgi ieviesa baznīcas dievkalpojumos, uzskatot, ka deja ir sakrāla. Māksliniece min arī gadījumus, kad ērģeļu vietā spēlējusi džeza grupa, kas laidusies nebēdnīgā Tea for two melodijā. Vija Vētra situāciju ātri vien labojusi ar Tibetas gonga skaņām, kas visus noskaņojušas uz garīgā viļņa. "Šis man ir jubilejas gads," saka Vētra un atgādina, ka pirms 15 gadiem Latvijā radījusi Unitāristu baznīcu. Viņu pašu saista Austrumu reliģijas, atklājusi sev dervišu kultūru, bet intervijā apgalvo, ka ir pagāns.

Vijas Vētras vārds sanskritā nozīmē "ar uzvaru" un "Dieva Indras tumšais mākonis". Viņa ievērojusi sakritību, ka vienmēr, kad viņa koncertos dejo, ārā ir vētra. Īpaši zīmīga bijusi viņas uzstāšanās Usmas baznīcā Brīvdabas muzejā. Vētra ārdās, koki lūzt. Pēdējais žests, viņa pastiepj roku pret logu un to maigi apspīd saule. "Šādu efektu nevar panākt ne uz vienas skatuves," saka V.Vētra. Māksliniece cer, ka kājas vainas dēļ šis nebūs pēdējais koncerts. Nākamajā dzīvē viņa domā "atgriezties un būt vēl labāka dejotāja".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja