Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Jāņu vainags režisoram

Līst lietus, ducina pērkons, kā jau pirms Jāņiem. Pojenes smaržo maigiem klēpjiem. Pēc sausuma, kad lielā ozola lapas kļuva kā novaskotas, jo viņš pats sevi glāba, viss smaržīgs, zaļš un tīrs. Viss piedzimis no jauna. Viss sausums — gandētājs aizmirsies, viss piedots. Vai mēs maz katrs par sevi un kopā kā tauta esam piedevuši? Savu gandēšanas, nīdēšanas stāstu neesam vietā un nevietā valkājuši.

Atcerējušies pa vienam, ģimenēs, pieminējuši un gājuši tālāk. Nezinu nevienu stāstu, kas mani pēdējā laikā būtu tiešāk skāris kā režisora Edvīna Šnores filma Padomju stāsts. Un itin nemaz nenožēloju, ka nebūs man viegla galva šogad, izejot pirmsjāņu pļavās. Ka domāšu ne tikai par to skaistumu un dzīvi, kas dota, bet arī par to, cik daudz un daudziem tie nežēlīgi nīdēti un atņemti. Ilgais pētniecības darbs un režisora kaislība ir nesusi augļus — arhīva materiālos nemitīgi redzamie masu šausmu skati uzrunā individuāli. Šis neapzināti radītais satricinājums ir filmas lielākā vērtība. Tā vairs nav tikai vēstures statistika, tā ir pilnīgi reāla sajūta, kā tā radusies no katras individuālas dzīves. Un tieši tādēļ šī statistika liekas vienam prātam, vienai dzīvei, pat vienam laikmetam neaptverama. Filmas emocionālākā vieta, manuprāt, ir tā koku birzs jeb masu kapi, kur piederīgie ielaisti pēc pusgadsimta un apsējuši ap stumbriem lentītes, ziedus, fotogrāfijas savu mīļo piemiņai. Vēsture, ja mēs to nekustinātu, arī būtu tāda mēmu koku birzs, bez cilvēka roku apsietām lentītēm. Pirms desmit gadiem Amerikas rakstnieku mājā jūnijā, neilgi pirms Jāņiem, kad gaisā spieto uguns mušas, tās iemītnieki un viesi bija iegrimuši kaismīgās vēstures sarunās. Viedoklis, ka nacisms un komunisms ir pār vienu kārti metami, galējs, nepieņemams un draudīgs likās it visiem pamatīgi izglītotiem sarunas dalībniekiem, izņemot divus baltiešus. Tagad tas redzams kā uz delnas. Filmas propagandas valoda mani netraumē. Traumējoši ir bijuši tie gadsimta meli par padomju uzvarētājiem, Putina vēl pirms diviem gadiem atklāti paustais, ka Baltija nekad nav bijusi okupēta, un joprojām piekoptais Staļina kurss, kurā ar cilvēkiem nediskutē, viņus vienkārši nogalina, lai pieminam kaut tikai Annu Poļitkovsku. Dramatiskā gadsimta atzītās traģēdijas — holokausta upuri un viņu piederīgie paaudžu paaudzēs prasījuši pēc publiskas, globālas un kolektīvas atmaksas un to saņēmuši visos veidos. Komunisma genocīda upuri savu vēstures stāstu klusināti ņēmuši sev līdzi kapā vai dzīvi palikušie stāstījuši ģimenēs. Filma, paldies Dievam, neaicina uz atriebību. To jau mēs zinām pašu mājās — neviens no bijušajiem izsūtītajiem vai padomju nogalināto piederīgajiem nevēršas ar atriebes ļaunumu pret saviem naidniekiem — tikai tāpat kā filmas kadrā, kur vecā sieviņa izraud asaras par savu mirušo dēliņu, kas bija jāapglabā purvā. Viss piedots, jo kā tad vispār būtu bijis iespējams dzīvot tālāk?. Kad norit filmas pēdējie kadri, lietus ārā ir mitējies. Aizrit pirmsjāņu reklāmas. Durvis uz terasīti ir vaļā, gaiss smaržo tīri. Ozola lapām pazudis tas vaska matējums, pēc lietus tās ir tumši, sulīgi zaļas. Šogad vajadzētu nopīt divus vainagus — vienu tētim, jo viņš ir Jānis, otru redzētās filmas režisoram, kurš nav Jānis, bet to ir pelnījis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja