Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Joprojām spīd Baltijas saule

Sestdien, 13.septembrī, jau sesto reizi Zaķusalā, aiz televīzijas mājas norisināsies festivāls Baltijas Saule. Kā ik gadu, pasākums pulcēs tos, kam svarīgi saglabāt atmiņas par senču gaitām un pieminēt vienu no viņu būtiskākajām izcīnītajām uzvarām — Saules kaujā 1236.gadā lietuvieši un zemgaļi sakāva Zobenbrāļu ordeni.

Godinot vienotību

Pasākuma organizators Dāvis Stalts stāsta, ka festivāla Baltijas saule rīkošana ir gluži kā tradīciju pārņemšana no tēva — Dainis Stalts savulaik Vārnās (agrākajā Brīvdabas muzeja zvejnieku sētas filiālē netālu no Jaunciema) rīkojis līdzīgu pasākumu. "Par godu Baltijas vienotībai pārņēmu šī pasākuma ieceri, pieliekot klāt Saules kaujas atceri," stāsta Dāvis. Tagad festivālā viņš pauž trīs pašam būtiskākās vērtības — Saules kaujas atceri, Rudens saulstāvju godus un baltiešu vienotību. Pats Dāvis brīvajā laikā nodarbojas ar vēstures rekonstruēšanu, viņš ir arī folkloras un seno cīņu grupas Vilkači biedrs.

Vēsturnieki joprojām strīdas par īsteno Saules kaujas vietu — leiši apgalvo, ka kauja notikusi tagadējā Lietuvas teritorijā, kamēr Zemgales patrioti ir vai gatavi norādīt pļaviņu Latvijā, kur šī kauja notikusi. Pavisam noteikti lietuviešu karavīri Zobenbrāļu ordenim nav stājušies pretī Zaķusalā — šī vieta festivāla norisei izvēlēta, jo atrodas Rīgas centrā, un ir pieejama visiem, stāsta Dāvis Stalts. "Saules kauja nav mūsu svētki — kā atklājuši vēsturnieki, zemgaļi vien apkāva mūkošos zobenbrāļus, lielākais gods pienākas leišiem," vēstures mīlētājs nenoliedz. Taču šī uzvara lieliski parādījusi seno baltu tautu vienotību.

Tādēļ festivālā skatītāji varēs vērot Saules kaujas imitāciju — tajā piedalīsies, krietni mazāk cilvēku nekā "oriģinālā" — ap piecdesmit. Seno cīņu klubi Excalibur, Vilkači, Ugunszīme iejutīsies "slikto krustnešu" tēlos, kamēr lietuvieši Varingis un Tērvetes Zemgaļi, kā arī Senzeme cīnīsies baltu pusē. Taču bez Saules kaujas inscenējuma, kas notiks plkst.17, no plkst.15 līdz 18 varēs vērot arī seno cīņu demonstrējumus — šogad īpaši padomāts par skatītāju drošību. Savulaik izmantotās norobežojuma lentas atzītas par neefektīvām, tādēļ kaujas lauku un skatītājus norobežos īpaši koka zaru "eži", turklāt cīņu norisi varēs vērot tikai no Vecrīgas puses.

Dziesminieki un amatnieki

Dāvis Stalts cer, ka turpmākos gados festivāls Baltijas saule varētu izvērsties par lielāko militāro festivālu Baltijā. Taču festivālu var apmeklēt arī tie, kurus spēka demonstrēšana nevilina, — visu dienu darbosies amatnieku ciematiņš, kurā līdz ar pašmāju amata meistariem piedalīsies arī Lietuvas amatnieku klubu apvienība Pajauta. Amatnieku nometnē varēs vērot gan vēlajam dzelzs laikmetam atbilstošu priekšmetu darināšanu autentiskā garā, gan arī tos iegādāties.

***

Baltijas saule

Festivāls Baltijas saule 13.septembrī no plkst.13 līdz nākamās dienas rīta gaiļiem Zaķusalā. Ieeja pasākumā — Ls 3 pieaugušajiem, Ls2,50 bērniem, pensionāriem un studentiem.

Plkst.13.30 — folkloras koncerts, piedalās Skandinieki, Vilkači, Delve un Vilki.

Plkst.20 — postfolkloras koncerts, piedalās Baobabs, Rīsu zvejnieki, Baļķi un Laimas muzykanti no Latvijas, lietuviešu folkroka grupa Žalvarinis, kā arī igauņu un ukraiņu kopīgais projekts Svjata Vatra, kas spēlē ekspresīvu folk ska.

Vairāk informācijas www.baltijassaule.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja