Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Somijā izdots latviešu komiksu speciālizdevums Kuti kuš!

Somijas laikmetīgo komiksu mākslinieku apvienība KUTIKUTI izdevusi komiksu avīzes Kuti latviešu speciālizdevumu Kuti kuš!, kurā apkopoti 12 mūsdienu latviešu mākslinieku komiksi.

Somu komiksu apvienība “KUTIKUTI” četras reizes gadā izdod komiksu avīzi “KUTI”, kurā tiek publicēti gan somu, gan starptautisku mākslinieku darbi. Latviešu komiksu speciālizdevuma iecere ir iepazīstināt somus ar latviešu mūsdienu komiksu mākslinieku stilu un tēmu daudzveidību. Pēdējo 11 gadu laikā Latvijā ir izveidojusies aktīva komiksu kopiena – mākslinieki, kuriem līdztekus citām mākslas formām, piemēram, glezniecībai, grafikai, ilustrācijai, komikss ir kļuvis par būtisku mediju sevis izteikšanai. “Kuti” izdevumā piedalīties uzaicinātie 12 autori ir tikai daļa no komiksus regulāri veidojošiem māksliniekiem – izdevumā iekļauto autoru vidū ir gan pieredzējuši mākslinieki, kuri publicējuši savus komiksus jau pirmajos “kuš!” izdevumos, gan Latvijas Mākslas akadēmijas studenti un jauni mākslinieki, kuri komiksam pievērsušies nesen. “Kuti kuš!”viesredaktori ir latviešu komiksu izdevniecības “kuš!” redaktori Sanita Muižniece un Dāvids Šilters.

Izdevumā publicēti mākslinieki - Līva Kandevica, Ernests Kļaviņš, Rebeka Lukošus, Anete Melece, Oskars Pavlovskis, Ingrīda Pičukāne, Pauls Rietums, Vivianna Maria Stanislavska, Anna Vaivare, Lote Vilma Vītiņa, Zane Zlemeša un Mārtiņš Zutis.

“Komikss var būt dziļi aizkustinošs, personisks, atmosfērisks un jūtīgs. Tas var būt ilustratīvs, reālistisks, loģisks, absurds un patiesībā - vispār jebkāds. Visa šī bagātība labi atklājas “kuš!” komiksu antoloģijās. Blakus tiek nosēdināti pilnīgi dažādi stili, piegājieni un raksturi, taču tie visi kopā sadzīvo, veidojot raibu un iedvesmojošu kompāniju.” par latviešu komiksu daudzveidību savā esejā “Brīnišķīgā straume”, kas arī iekļauta “Kuti kuš!” izdevumā, raksta jaunā latviešu komiksu autore un dzejniece Lote Vilma Vītiņa.

“Kuti kuš!” izdevums būs pieejams bez maksas dažādās publiskās vietās – grāmatnīcās, galerijās, kafejnīcās gan Rīgā, gan vairākās Somijas pilsētās.

“Kuti kuš!” izdevumā iekļautie darbu oriģināli bija apskatāmi izstādē starptautiskā grafikas festivāla “Printmaking In” laikā no 20. jūlija līdz 10.augustam galerijā “Micēlijs” Rīgā un teātra namā “Jūras vārti” Ventspilī no 14.augusta līdz 7. septembrim.

“kuš!” ir komiksu izdevniecība, kas dibināta Rīgā 2007. gadā un četras reizes gadā izdod komiksu antoloģiju “š!”, kurā iekļauti dažādu valstu komiksu mākslinieku un ilustratoru darbi par noteiktu tēmu, kā arī komiksu īso stāstu sēriju “mini kuš!”. Līdztekus izdevējdarbībai “kuš!” rīko radošās darbnīcas, ārvalstu ilustratoru un komiksu mākslinieku vizītes Latvijā, izstādes un kopā ar latviešu māksliniekiem piedalās komiksu festivālos ārzemēs.

Publicitātes attēls: Ilustrācija – “Kuti kuš!” izdevuma vāks. Ilustrācijas autore – Līva Kandevica.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja