Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tartu 2024 rudens kultūras notikumu izlase

Eiropas kultūras galvaspilsēta Tartu 2024 oktobrī un novembrī piedāvā rudens pasākumu izlasi, kuru centrā ir vēlme satuvināt Latvijas un Igaunijas klausītājus un skatītājus, radot prieku un jaunu kultūras pieredzi

Teātra izrādes, kas tuvina un ļauj izprast tik tuvos, bet vienlaikus tik atšķirīgos kaimiņus

4. oktobrī pirmizrādi Valmieras teātrī piedzīvos Otta Kiluska (Ott Kilusk) izrāde Cosmopolitan, kas tapusi Tartu 2024 programmas ietvaros, sadarbojoties Valmieras teātrim un Vīlandes Ugala teātrim. Izrādes radošo komandu veido Latvijas un Igaunijas mākslinieki režisora Andresa Normeta (Andress Noormets) vadībā. Cosmopolitan stāsta par satikšanos uz Latvijas un Igaunijas robežas, kur kopā sanāk kolorītas personības un četras dažādas valodas, saduras pasaules uzskati un vērtības, slēpti plāni un neizstāstīti stāsti. Pārpratumi un noslēpumi kļūst līdz absurdam komiski. Plašāka informācija par izrādi Cosmopolitan pieejama šeit.

 

Tikai sešas reizes no 4. līdz 6. oktobrim un no 10. līdz 12. oktobrim Latvijas un Igaunijas kultūras interesentiem būs unikāla iespēja piedzīvot neparastu braucamizrādi dvīņu pilsētās Valka+Valga. Cauri pilsētai. Šajā teatrālajā ceļojumā vedīs profesionāli aktieri, piedaloties teju simtam vietējo iedzīvotāju. Skatītāji gan kājām, gan braukšus dosies cauri pilsētas laukumiem un dziesmu laukiem, pa ielām un kultūrvietām, ielūkojoties publiskās telpās un slepenās ieliņās un meklējot atbildes uz jautājumu – kas vēl bez Pedeles upes, kādreizējām Livonijas zemēm un Jāņu nakts tradīcijām vieno Igauniju un Latviju. Vai tas, ka Kalevipoegs cīnījās mūsu eposā Lāčplēsis? Kā tas nākas, ka latviešu un igauņu kultūrai ir tik daudz kopīga, bet valoda ir palikusi pilnīgs noslēpums? Vai Valka un Valga ir vietas, kur var sazināties tikai ķermeņa valodā?

Ceļojošā bilingvālā izrāde dvīņu pilsētās ir kaimiņvalstu sadarbības projekts, kas tapusi teātra veidotāju Jānikas Tammaru (Jaanika Tammaru, LÄBI LINNA) un Edgara Niklasona (Fonds Initium) vadībā. Vairāk par izrādi lasāms šeit.

 

Superorganisms un ilgi gaidītā Ryoji Ikeda personālizstāde Tartu

No 18. oktobra līdz 23. novembrim Tartu radošajā kvartālā Aparaaditehas būs iespēja aplūkot izstādi Superorganisms, kas ir daļa no 17 Eiropas kultūras organizāciju kopīgi veidota starptautiska projekta, kurā mākslinieki no dažādām valstīm pēta iespējamo harmoniju starp indivīdu un kolektīvo eksistenci, kopīgiem spēkiem rūpējoties par mūsu planētu. Latviju izstādē pārstāvēs māksliniece Elīna Matvejeva. Vairāk informācijas: Superorganisms vietnē.

Viens no gaidītākajiem Tartu 2024 gada notikumiem būs pasaulslavenā japāņu mākslinieka un komponista Rjodzi Ikedas (Ryoji Ikeda) personālizstāde Igaunijas Nacionālajā muzejā. Tā kļūs par simbolisku tiltu, kas pārcels Igaunijas kultūras mantojumu nākotnē.

Izstāde tiks atklāta šī gada 2. novembrī un būs skatāma līdz pat 2025. gada 2. martam. Rjodzi Ikeda savos mākslas darbos apvieno zinātniskos datus un tehnoloģijas un ir saņēmis plašu atzinību gan mākslas, gan elektroniskās mūzikas aprindās. Ikedas personālizstādē Igaunijas Nacionālajā muzejā būs apskatāmi divi jauni darbi, kuri radīti īpaši Tartu 2024, – audiovizuāla instalācija, kas veidota sadarbībā ar Igaunijas Biobankas pētnieci Kristīnu Tambetu, izmantojot igauņu DNS. Otrs ir Ikedas pirmais skaņdarbs, kurā izmantota cilvēka balss, piedāvājot pilnīgi jaunu klausīšanās pieredzi. Izstādē tiks demonstrēts arī Ikedas pazīstamais "datu dzejolis", kurā tūkstošiem tehnisko datu punktu — koordinātes, gaismas struktūras vai DNS sekvences — tiek pārveidoti unikālā vizuālā formā.

Par godu Rjodzi Ikedas izstādes atklāšanai 2. novembrī Igaunijas Nacionālajā muzejā notiks unikāls koncerts, kurā pirmo un vienīgo reizi pasaulē izskanēs Ikedas, Igaunijas Filharmonijas kamerkora un tā virsdiriģenta Tenu Kaljustes (Tõnu Kaljuste) radītais kora mūzikas skaņdarbs. Šī ir pirmā reize, kad elektroniskās mūzikas komponists Ikeda radījis skaņdarbu cilvēka balsij. Vairāk par Rjodzi Ikedas personālizstādi lasāms šeit un par tās atklāšanas koncertu – šeit.

Plānots, ka Tartu kultūras galvaspilsētas gads noslēgsies 30. novembrī ar krāšņu gaismu šovu un reivu pilsētas centrā, parkā pie Tartu rātsnama, bet no pusnakts svinības turpināsies dažādās Tartu vietās, ļaujot izbaudīt kultūras piedzīvojumu līdz pat rīta gaismai.

Pilna Tartu 2024 pasākumu programma pieejama Eiropas kultūras galvaspilsētas tīmekļvietnē.

 

Tartu 2024 ir šī gada lielākais notikums Igaunijā – tā organizēšanā ir iesaistīta ceturtā daļa valsts iedzīvotāju. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas mākslinieciskā koncepcija un vadmotīvs ir Izdzīvošanas mākslas (Arts of Survival). Tās ir zināšanas, prasmes un vērtības, kas palīdzēs dzīvot labāk nākotnē, ar fokusu uz ilgtspēju, kopradi, vietējo unikalitāti, zinātni un tehnoloģijām. Programmas ietvaros gada laikā Tartu un Dienvidigaunijā notiek vairāk nekā 1200 pasākumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja